25.1.2015

Silmätarkastuksessa

Ja niin suuntasimme mersun nokan kohti Kuopion yksityistä eläinlääkärikeskusta, kun viimeinkin koitti se kauan odotettu joukkosilmätarkastuspäivä. Meille oli varattu aika klo 15.30, ja jo ulkona ennen kuin kerkesin edes pissittää likat, kiikutti hoitaja pupilleja laajentavaa ainetta likkojen simmuihin. Kiksulla on edelleen hyvässä muistissa vuoden 2013 korvatulehduksen takia käyty kivulias elläreissu, joten silmätippojen laitossa se taisteli urheasti vastaan. Caralla tällaisia ikäviä kokemuksia ei ole, joten se vain istua napotti hetken kuono kohti taivasta tippojen laiton ajan.

Likat odottivat autossa 30 minuuttia että tipat vaikuttaisivat, ja itse täyttelin silmätarkastuslappusia sillä aikaa. Puolen tunnin odottelun jälkeen (mikä olikin aika kiintoisaa kun joku ellää ressaava spanieli kakkas ripaskat elläaulaan), hain likat autosta ja mentiin pimeään huoneeseen. Sanoin jo ovella ellälle että Cicarolla on huonoja kokemuksia elläkäynnistä korvatulehduksen takia ja vastaanhan se laitto ku nostin sen pöydälle ja ellä alkoi tutkia sen silmiä lasiensa kanssa. Parikymmentä sekuntia, ja koira rauhoittui kun tajusi ettei tilanteesta vaan pääse mihinkään hyppimällä yläpystyä. Siinä se sitte seiso minun tukevassa otteessani puolisen minuuttia, ja ellä huudahti "yksi ylimääräinen ripsi vasemmassa silmässä. Eikä mitään muuta." Cara käväisi myös pöydällä ja seistä napotti kaikessa rauhassa ja homma oli senkin osalta nopeasti ohitse "Terveet silmät, ei mitään huomautettavaa." Ell lähetti kenneliittoon jäljennöksen silmätarkastuksesta, ja kysäistessäni syytä tähän hän vain totesi että niin on tapana tehdä vaikka ei liitto yleensä mitään tietoja sekarotuisista julkaise.

Cicarolla on siis yksi ylimääräinen ripsi eli sillä on lievä distichiasis. Ripsi sijaitsee vasemmassa yläluomessa, aikalailla keskellä. Eipä ole koiraa tähänkään saakka haitannut eli ripsi on aika mitätön, mutta hyvähän se on tietää. Osasin odotella distiä, koska suvussa on distiä sairastavia shelttejä. Valitettavasti suurella osalla shelttejä on distiä, ja sen periytymismekanismi on hiukan pimennossa. Katselin kotona vielä lampun kanssa Kiksun silmää ja havaitsinkin yläluomessa ihan pikkuruisen ripsentapaisen. Onneksi ei mitään vakavaa eikä elämää haittaavaa, ja uteliaisuuteni on taas hetkeksi tyydytetty.

Sanonta "terve kunnes toisin todistetaan" on meidän kohdalla nyt läpikäyty, sillä nämä sekarotuiset paimenkoirat on nyt ainakin tutkittu kirsusta hännänpäähän, tai ainakin silmistä polviin. Sekarotuisten koirien terveyden tutkiminen on tärkeää, eikä sitä tule vähätellä ollenkaan. Jänskäsin tätä silmätarkastusta, koska aikanaan Sania luustokuviin viedessäni ell kysyi hiukan omituiseen sävyyn, että miksi haluan tutkia sekarotuiseni luuston. KEK:ssa ilmapiiri oli vastaanottavainen, eikä kukaan ihmetellyt miksi haluan tietää sekarotuisten koirieni terveydestä. Asiakaspalvelu oli hyvää ja ell käsitteli koiria hyvin. Suosittelen!

Punnasin likat samalla käynnillä ja vaaka näytti aivan samat lukemat kuin viimeksi rokotuksilla vuonna 2012 eli Cicaro 10,5kg ja Caramel 13,5kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.