Koulutusohjaajakurssin kurssimateriaali sisälsi kirjan "Agility - Alkeista huipulle" (P. Vilander & H. Nykänen, 2007). Tuumasin ensin että kirja toistaa varmaan kaikki ne samat asiat jotka jo tiedän ja osaan. Kirjasta löytyi ilokseni kuitenkin monta ajattelemisen aihetta. Lukaisin myös kirjan "Uuden ohjaajan starttikurssi" (J. Lehto, E. & Valtanen, 2003) ja "Opettaminen ja taidon oppimisen perusteet". Tässä näistä kaikista hieman pohdintaa lähinnä oman pään ja oppimisen tueksi.
Menestyjän viisi osa-aluetta ovat nöyryys, tavoitteellisuus, kurinalaisuus, kärsivällisyys ja huumori. Tulisikin miettiä, että mitä seuraavaksi haluamme saavuttaa tai oppia.
- tällä radalla
- tällä esteellä
- tässä harjoituksessa
- tänään
- ensi viikolla
- ensi vuonna
- alkavalla kisakaudella
- tulevaisuudessa
1. Minkä arvosanan antaisit itsellesi agilityharrastajana asteikolla 1-10? No heitetään nyt vaikkapa numero 7.
2. Miksi annoit itsellesi juuri tuon arvosanan? Miksi et antanut korkeampaa tai matalampaa arvosanaa? Olen nopeajalkainen ja pystyn nopeisiin kiihdytyksiin ja minulla on hyvä koordinaatiokyky ja vartalonhallinta. Minulla ei kuitenkaan ole riittäviä keinoja hallita kisahermojani enkä valmenna itseäni juuri lainkaan psyykkisesti. En treenaa riittävän useasti (2x viikossa olisi hyvä ja tavoiteltava määrä). En käy riittävästi valmennuksissa enkä aina osaa iloita treeneistä tai kisoista, koska olen muuttunut tuloskeskeiseksi ja olen malttamaton oppimisen suhteen. Toisinaan tuhahdan koiralle vaikka teinkin itse virheen. Olen kuitenkin kunnianhimoinen ja valmis tekemään jonkin verran töitä menestymisen eteen. Minulla on hyvä itsekuri ja mietin syvällisesti ja kirjallisesti treenien onnistumista ja olen hyvä asettamaan ja seuraamaan tavoitteitani. Kestävyyteni ja lihaskuntoni voisivat olla paremmat. Voisin oppia jakamaan paremmin agilityvuoden eri osa-alueisiin. Huollan koiriani ja itseäni hyvin. Minulla on hyvä suhde koiriini. Minä myös koulutan agilityä kohta kolmatta vuotta, joten opin myös sieltä kautta agilityssä tarvittavia taitoja.
3. Millainen agilityharrastaja saisi arvosanaksi 10? Sellainen joka korjaisi kaikki ne puutteet mitä esimerkiksi minussa harrastajana on. Ihminen jolla olisi hyvät kisahermot, aina iloinen ja kannustava asenne sekä koiraa että kanssaharrastajia kohtaan, osaamista psyykkiseen itsensä valmentamiseen, hyvä lihaskunto ja kestävyys. Ehkä vähän sellainen ylipirteä optimisti joka ei jaksaisi stressata tuloksista ja joka olisi valmis tekemään paljon työtä tulosten ja etenemisen suhteen.
4. Mikä on tavoitteesi (riittääkö 9 vai täytyykö olla 10)? Tavoitteeni on saada arvosana 10. Haluan kuitenkin antaa aikaani myös ystäville ja muulle elämälle, mutta kun olen koiraharrastuksissa, annan itsestäni kaiken koska vaadin samaa koiraltakin. Minulla ei ole mikään kiire huipulle, ajattelen että kirmailen edelleen agilityradoilla 60-vuotiaana ollen hyvässä fyysisessä kondiksessa (sehä nähää).
5. Miten pääsisit seuraavat 1/2 numeroa ylöspäin kohti tavoitettasi? Voisin alkaa käydä omatoimitreenaamassa kerran viikossa. Vuorotyötä tekevänä pääsisin vaikka kuinka monena arkiaamuna valtaamaan typötyhjän hallin, mutta kun se on se lähteminen aina...
6. Koska aloitat edellisessä kohdassa mainitsemasi asian/asioiden toteuttamisen? Heti seuraavan vapaapäivän aikaan? Tai heti kun saan jostakin lisää motivaatiota?
Mitkä ovat agilityssä tarvittavat ominaisuudet? Miten arvioisit itsesi ko. ominaisuuksien suhteen asteikolla 0-5? Kyky nopeisiin suunnanmuutoksiin, kiihdytyksiin ja jarrutuksiin. Hyvät hermot ja tietotaitoa kouluttaa ja kehittää koiraa monipuolisesti. Annan itselleni arvosanaksi 3. Minulla on tietotaitoa koiran kouluttamiseen ja riittävä fysiikka lajiin, mutta kaikessa voi aina parantaa. Tiedän yleensä miten jokin asia tulee tehdä mutta minulta ei löydy tarvittavaa pitkäjänteisyyttä asian saattamiseksi loppuun asteittain. Olen todella analyyttinen koiraharrastuksen suhteen ja mietin todella paljon oikeaa ja väärää ja eettisiä kysymyksiä.
Fyysiset 5 ominaisuutta: nopeus 5, ketteryys 5, peruskunto 4, lihasvoima 2, terveys 4
Psyykkiset 5 ominaisuutta: asenne 4, itsetuntemus 3, motivaatio 3, tavoitteellisuus 4, kiinnostus 5
Valitse niistä 3 itsellesi tärkeintä ja keskity niiden kehittämiseen 0,5 - 1 vuoden ajaksi:
Asenne, itsetuntemus, motivaatio
Kisojen onnistumiseen vaikuttavat monet ulkoiset tekijät. Tarkkaile, mitä teit ennen rataa, ja ala toistaa sellaisia asioita joiden kautta teitte onnistuneen suorituksen. Saat selville, mitä sellaista teit kisoissa jonka ansiosta onnistuitte kisoissa. Esim. aika, kisoja edeltävä liikkuminen, syöminen, nukkuminen, rutiinit yms. Motto seuraaviin kisoihin voisi olla jotakin tällaista:
Rentoudu ja pidä hauskaa. Ne ovat vain yhdet kisat kaikkien muiden kisojen joukossa. Kisoja tulee ja menee, tärkeintä on nauttia koiran kanssa yhdessä tekemisestä juuri tänä päivänä ja tässä tilanteessa.
Itse olen tullut lajin pariin melko nuorena about 13-vuotiaana, joten kisajönnitys ei ole ollut ongelma. Nyt aivan itse koulutetun koiran kanssa olen pässyt kolmosiin viime vuonna. Tulee jotenkin etuoikeutettu tunne ja osa arvostaa sitä, kun on koira, joka rakastaa tehdä asioista sekä pystyy luottamaan siihen radalla. Sitä fiilistä jopa parantaa agilityn ominaisuus: kisoissa saat vaan yhden mahdollsuuden. Ja vielä kun olen ollut ikäni talkoissa ja ihaillut kolmosten ratoja, niin on päässyt piilovalmistautumaan erittäin hyvin :D Ehkä pointti on se, että kun ollut taukoa niin osaa arvostaa agilitykisoja ja sitä fiilistä koiran kanssa tehdessä asioita, joista molemmat tykkäävät <3
VastaaPoistaIhana kuulla! Mua melkein harmittaa että itse alotin lajin parissa vasta parikymppisenä. On tämä niin mainio laji!
VastaaPoista