7.4.2014

Koirien hampaidenhoitokuukausi

Saimme mahdollisuuden osallistua koirien hampaidenhoitokuukauteen, jonka takana seisoo Pedigree®.
Kiitos tästä mahdollisuudesta!

Kurkkaapa koirasi suuhun. Nuuhkaise pari kertaa ja katso läpi hampaiden ulko- ja sisäpinnat.

Haiskahtiko pahalta, kenties voimakkaammalta kuin joskus aikaisemmin? Milloin viimeksi kurkkasit koirasi suuhun kriittisellä silmällä (ja nenällä)? Tiesitkö, että vain joka kolmas suomalainen koiranomistaja harjaa koiransa hampaita päivittäin? Luku tuntuu jopa yllättävän suurelta, sillä en itse tunne yhtäkään koiranomistajaa koirapiireissäni, joka harjaisi koiransa hampaita edes satunnaisesti. Ehkä sille ei koeta tarvetta, tai ei ymmärretä että jotakin voi olla vialla.

"Et oo tosissas."
Koirat nimittäin piilottavat kipunsa erittäin hyvin, se on niille jo aikoja sitten muodostunut keino selviytyä ankarassa luonnossa. Edelleenkään, lämpimällä sohvalla tai omistajansa kainalossa sykkyrällä maatessaan ne eivät näytä kipuaan. Siksi iensairauksista kärsivän koiran tunnistaminen olisi tärkeää. Koiran suuhun kannattaisi kurkistaa kerran viikossa heti pentuajoista lähtien, jotta koira a) tottuu käsittelyyn, b) opit itse tunnistamaan koirasi terveen suun ja huomaat nopeasti, mikäli jokin on vialla sekä c) huomaat ajoissa esimerkiksi suuhun juuttuneen kepin palan, tikun tmv. Vaisummaksi muuttunut koira saattaa olla suustaan kipeä, eikä se välttämättä enää pureskele mitään tai leiki yhtä paljon kuin joskus. Nämä ovat hälyttäviä merkkejä.

Harjaa jos uskallat!
Hampaiden hoidossa painotetaan nimenomaan ennaltaehkäisyä - ongelmia kannattaa välttää, koska se on mahdollista. Keinoja siihen on monia: Pedigree Dentastixit, hampaiden päivittäinen harjaus, raa'at luut (keitetyt ovat vaarallisia), eläinlääkärin suorittama vuosittainen hammastarkastus sekä koiran ruokavalio. Lisäksi allekirjoittaneen hyväksi havaitsema keino, eli raaputtelen itse hammaskiveä pois koiriltani. Se vaatii tarkkuutta ja koiran tulee pysyä rauhallisesti aloillaan. Hammaskiven muodostumiseen saakka ei kuitenkaan tarvitse eikä kannata mennä.

Toisille koirille hammaskiveä kertyy toisia herkemmin. Pitkäkuonoiset, kapeakuonoiset ja tiiviskuonoiset koirat ovat alttiimpia hammaskiven kertymiselle. Tämä on kuitenkin yksilöllistä. Omasta laumasta hyvä vertailun kohde on saman pentueen siskokset Cica ja Cara; Caramel pian 3v omaa edelleen vitivalkeat hampaat ja raikkaan hengityksen, eikä sillä ole koskaan ollut sanomista hampaissa. Cicarolla taas tilanne on toinen - sille kertyy hammaskiveä herkästi pitkin purukalustoa ja sen hengitys haiskahtaa usein pahalta.

Otan koirien hampaidenhoitokuukauden haasteen vastaan, ja toivon että lukijanikin ottavat. Jokainen voi tehdä jotakin koiransa hampaiden paremman kunnon eteen - aloittaa vaikkapa siitä että antaa koiralle enemmän pureskeltavaa tai kurkkailee edes kerran kuussa koiransa suuhun kriittisellä silmällä.

Harjaan siis Cicaron hampaita päivittäin huhtikuun ajan, ja katson mikä on lopputulos huhtikuun lopussa. Lisäksi haen eläinkaupasta raakoja luita pureskeltavaksi, koska uskon vakaasti myös tähän luonnonmukaiseen koiran hampaidenhoitokeinoon. Nahkaisia puruluita meillä pureksitaan joka viikko useaan kertaan, mutta niiden teho on kiistelty.



Nyt kun hampaidenhoitokuukausi on ohitse, voin tunnustaa että hampaiden harjaus saattoi kyllä hieman unohtua loppukuukaudesta. Tuloksen huomaa kuitenkin heti harjaamisen jälkeen, kun pinnallinen plakki ja mahdollinen ruoka hampaankolossa irtoaa, mikä yllätti positiivisesti. En kuitenkaan usko, että tästä ikinä tulee meille päivittäinen rutiini. Tämä kuitenkin saattaa sopia jollekin toiselle, joten rohkeasti kokeilemaan vaan.

16 kommenttia:

  1. Voisi itsekin ottaa asiaksi katsoa koiran suuhun, myönnän en oo sinne tarpeeksi usein katsonut, mutta nyt siihen tulee muutos. Onneksi täti on hammaslääkäri ja on omalta koiraltaan hammaskiveä poistanut, mutta ennen kuin hänen käsittelyyn koiran vien, tottuttelen koiran kanssa hampaiden harjaukseen ja muutenkin suun tutkiskeluun. Pedigreen dentastixejä meillä syödäänkin jatkuvasti. Millasen hammasharjan olet koiralle hankkinut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä jos saatiin innostettua hieman! Isolle koiralle käy aikuisten keskikova hammasharja, keskikokoisille lasten hammasharja ja miniroduille koirien hammasharja. Näin ohjeistaa nämä paketin mukana tulleet ohjeet, mutta uskoisin että ei ole niin suurta merkitystä, millaisen harjan valitsee. Esmes koirien hammasharja soveltunee ihan koiralle ku koiralle koosta riippumatta.

      Poista
    2. Kattelin koiruuden hampaat läpi, enkä bongaillut mitään hälyyttävää, mitä nyt vähän oli takahampaissa hammaskiveä, mutta katotaan mitä hampaiden harjaus auttaa ja tietenkin ne Dentastixit. Henki tuoksui eikä haissut pahalle, joten ei ilmeisesti ole päässyt hampaat huonoon kuntoon. Rustoluihin täytynee alkaa koira totuttamaan, kun sillä on niin herkkä maha ettei se kestä yhtäkkistä muutosta, jos se yhtäkkiä alkaakin niitä saamaan.

      Tästä se lähtee, pitää vaan ottaa ittee niskasta kiinni ja alkaa kiinnittään enemmän huomiota koiran hyvinvointiin ja juurikin siihen, että oppisi tuntemaan koiran, jos sille jotain tulee. Hierontaakin mietin, että lainaisin jostain koiranhierontaa koskevan kirjan, josta voisi katsoa vähän alkeita ja oppisi koiran kropan läpikotaisin.

      Poista
  2. Hyvä blogi!;) Liityin lukijaksi:) Ihanat noi teidän koirat!♥ Minullakin on koira, Nuppu. Blogissani on siitä yläsivu "Rosebud". Pitäisi nuo Nupunkin hampaat tarkistaa, on ollut joskus jopa mädääntynyt hammas, joka poistettiin ja sen mukana poistettiin 5 hammasta..:( Mut ihana blogi!♥

    Blogi osoite; monenlaisiaystavia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa blogisi :) Kiitos ja tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  3. Meille on postissa samat tavarat ja saadaan kans tehdä hampaidenhoidosta postaus :p

    VastaaPoista
  4. Täytyy sanoa että Cican hampaat on oikeesti vielä tosi tosi hyvännäköset ku vertaa Roksun hampaisiin. :'D Pitäny toi koira jo ajat sitte viiä hammaskiven poistoon ja mahdollisesti sen yhen alahampaan poistoon. Ja henki haisee todella ruusuille... not. :D Mutta ku saattaa ihan helposti olla yli 300euron reissu niin mistäs tähän nyt tollaset rahat repäsee, ei mistään. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmh, no mulle jo nuo Kiksun hampaat aiheuttaa apua-elämyksen, ja lähinnä se hajuhaitta :D Eihän se halpas reissu ole jos käyttää koiran hammashuollossa, joten jos mahollista että sais ennaltaehkästä hammaskiven muodostumista, niin hyvä.

      Poista
  5. Putsailinkin just sunnuntaina Netan hampaita harjalla + tahnalla sekä sillä raaputusvekottimella. Meillä on jotain tahnaa, mitä saa käyttää max. 2 krt / viikko. On jokin koirien hammasharja ja toinenkin (jolla harjaa sekä sisä- että ulkopintaa hampaasta samalla kertaa) ja hammashoitopuruluita, varmaan pitäisi ostaa vielä oikeita luita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me haettiin tänään iso säkki rustoluita, saavat illalla semmoset :D suosittelen, ne uppoaa luita paremmin ja putsaa hyvin hampaita.

      Poista
  6. Anonyymi8.4.14

    Kiva!!!:)

    VastaaPoista
  7. Teidät on haasteetu! :)
    http://munblogi-koiraihminen.blogspot.fi/2014/04/haaste.html

    VastaaPoista
  8. Hampaiden harjaamisessa riittää kerran viikossa, koska plakki kovettuu hammaskiveksi vasta kahdessa viikossa. Kerran viikkoon riittää siis paremmin kuin hyvin :) siltikin tuntuu usein, että se yksikin kerta viikossa on liikaa ja meinaa unohtua. Onneksi ainakin vanhempi koira antaa hyvin rapsutella pois takahampaisiin tulluttu hammaskiveä. Pentu nyt vasta vaihtoi hampaat niin ei ole vielä ollut kummemmin tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, näissä hampaidenhoito-ohjeissa lukee näin: "Jos plakkia ei poisteta, se se kovettuu ja muuttuu muutaman päivän kuluessa ruskeaksi, rosopintaiseksi hammaskiveksi." mikä kuulostaa toisaalta turhan nopealta tahdilta. Oonki nyt harjannu Kiksun hampaita 2-3 päivän välein, en todellakaan päivittäin. :D

      Poista
    2. Oma tietoni on tosiaan koirien ensiapu -kurssilta eläinlääkäriltä saatua ja vakuutti, että muut tiedot perustuu vaan tuotteen markkinointiin. Itse uskon hänen sanojaan ka olen myös huomannut toimivaksi. Ei tule stressiä siitä hampaiden hoitamisesta niin paljoa, kun tietää että kerrankin viikossa tai jopa harvemmin riittää :)

      Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.