28.12.2018

Rajat räiskeelle

Muistan, miten kivaa se joskus vuosia sitten oli ampua rahansa taivaalle. Uutta vuotta juhlittiin perhepiirillä kotona ja koirat odottivat sisällä, eivätkä ne ilotulitteita stressanneet. Tai no, miltä oikeastaan näyttää stressaava koira?

Onko normaalia, että koirat haukkuivat sisätiloissa, kun ulkona ammuttiin raketteja? Mistä tietää, olivatko ne vain innostuneita vai pelokkaita? En osannut tuolloin tulkita niiden eleitä niin hyvin, joten paha sanoa.

Toisinaan meillä otettiin kotikotona Sani katsomaan raketteja. Se ei siitä hätkähtänyt, tosin nykyään en enää ikinä veisi koiraa varta vasten katsomaan raketteja. Eivät koirat nauti raketeista kuten ihmiset, ja on tyhmää tarjota koiralle tilaisuus saada traumat tai jopa huonossa tilanteessa vamma raketista.

Eläimet näyttävät pelkoa ja stressiä eri tavoin lajista riippuen, mutta yksi ominaisuus on yhteinen - eläimillä esiintyy pelkoa. Se on vahva ja tärkeä, elintärkeä tunne. Ilman sitä eläin voi joutua pulaan, ja pelottomat yksilöt karsiutuvatkin pois luonnosta. Pelko pitää hengissä. Ei ole tyhmää pelätä. Se, milloin pelosta muodostuu ongelma, onkin toinen juttu.

Koira, joka pelästyy elämässään kovaa ääntä, saattaa alkaa yleistää pelkoaan muihin koviin ääniin tai asioihin, jotka se näki, haistoi tai kuuli sinä hetkenä kun se pelästyi kovaa ääntä. Sanotaan, että koiran luonteen kovuus ratkaisee, miten hyvin se muistaa ikävät tapahtumat ja alkaako se näiden vuoksi pelätä jatkossa samoja asioita tai asioita jotka pelkoa aiheuttavaan tilanteeseen johtivat. Varsinkin nartut tyypillisesti pehmenevät ikääntyessään ja saattavat alkaa pelkäämään asioita, joita ne eivät nuorempana pelänneet.

Meillä kukaan koirista ei ollut vielä vuosia sitten ääniarka, mutta ikääntyessään Cicaro on ilmentänyt pelkoa ilotulitteisiin ja tiettyjä kovaäänisiä työkoneita/-kaluja kohtaan. Uskoisin, että rakettien ammuskelu pihapiirissä sen ollessa nuori on vaikuttanut, sillä se on turhaan altistunut moiselle stressinlähteelle. Esimerkiksi ukkosta, imuria tai keinua se ei pelkää, mitä ääniarat koirat saattaisivat pelätä. Se vain ei pidä tietyistä kovista äänistä, ja uskon että tämä on opittua. Se säikähti kerran todella pahasti, kun aivan yhtäkkiä aamulenkillä omalla pihatiellämme vieressämme alkoi pauhaa moottorisaha. Se säikähti tätä ja siitä saakka se on ilmentänyt pelkoa tällaisia kovaäänisiä koneita, varsinkin sahoja, kohtaan. Se on luonteeltaan pehmeä, eli aivan oppikirjamaisesti se oppi kerrasta pelkäämään tuota sahan ääntä. En osaa sanoa, missä vaiheessa se oikeastaan alkoi reagoimaan raketteihin. Muutos on tapahtunut hiljalleen. Cicaro ilmentää pelkoa lähinnä hakeutumalla ihmisen luokse, pälyilemällä ja tärisemällä.

Paimenkoirat ovat herkempiä äänipeloille, liekö tämä sitten johtuu siitä, että paimenkoirat ovat/niiden tuleekin olla keskimäärin pehmeämpiä kuin esimerkiksi vaikka molossirotujen. Arjessa tämä äänipelko ei näy eikä tunnu mitenkään, Cicaro on räiskyvä ja temperamenttinen koira. Sen kanssa voi kulkea missä ja milloin tahansa rennosti, eikä se pelkää tai arastele ja se palautuu nopeasti jos se jotakin pelkää, eikä sen kanssa tarvitse sillä tavalla varoa asioita. Äänipelko tulee kuitenkin esiin, kun ärsyke on riittävän kova, eli uutena vuotena rakettien pauhatessa. Miksi siis kiusata koiraa turhaan raketeilla kun tietää, että se niistä ahdistuu? Meillä ei raketteja ole enää osteltu muutamaan vuoteen ja ollaankin karattu tyypillisesti mökille uudeksi vuodeksi pauketta turvaan. Hassua ajatella, että vielä jokunen vuosi sitten ammuimme raketteja jopa mökillä, koirien odottaessa mökissä.

Mietin vain, että jos Ruotsissa ja Suomessakin lääkitään joka uusi vuosi hurja määrä koiria, jotta ne selviytyisivät uudesta vuodesta räiskeineen, niin onko Suomessa oikeasti näin paljon ääniarkoja koiria? Miten moni myöntää, että laittaa kotona radion huutamaan ja sulkee kaihtimet, jotta koira ei näkisi raketteja? Onko kyseessä ennaltaehkäisy, ettei koira ikinä oppisi pelkäämään raketteja, vai pelkäävätkö koirat jo niitä? Ja mikä kiinnostaisi kaikkein eniten, niin pelkäävätkö nämä koirat muitakin ääniä rakettien lisäksi? Itse asiassa tätä tutkitaan jo, ja otin itsekin osaa tähän tutkimukseen. Ota toki sinäkin, tässä linkki: petsofi.fi/



Pelokas koira saattaa haukkua, läähättää, haukotella, lipeksiä huuliaan, kuolata ja vinkua. Se saattaa täristä, sen katse voi olla tuijottava ja silmät auki ammollaan, valkuaiset näkyen. Korvat voivat olla taakse päin suunnatut ja häntä olla koipien välissä. Koira voi muuttua yliaktiiviseksi edestakaisin ravaajaksi tai se passivoitua paikoilleen kykenemättä liikkumaan. Toiset koirat hakeutuvat omistajansa lähelle turvaa hakeakseen. Löysin tällaisen sivuston kuin koiranaanipelko googlatessani aihetta lisää.

On käsittämätöntä, miten raketteja ei osata ampua vain silloin kun niitä saa lain mukaan ampua. Tänä vuonna ensimmäisiä raketteja ammuttiin jo 27.12. eli niiden myynnin aloituspäivänä. Ja tämä sama ilmiö toistuu joka vuosi. Tänä vuonna rakettien turhamaisuus on puhuttanut ja jakanut voimakkaasti mielipiteitä, sillä rakettien ampumisella on kehnot puolensa. Noin viikon verran tuttu ja turvallinen kotialue on vaarallinen taistelukenttä. Missä ja milloin tahansa voi paukkua kuin Jemenin sodassa konsanaan. Miksi tällainen on ok? Kuinka paljon luontoon jää rakettiroskaa? Moni ihminen loukkaa itseään raketteja ampuessa, ja nämä vahingot sattuvat lähes täysin yksityiskäytössä. Aivan turhia kustannuksia julkiseen terveydenhuoltoon. Sekin kiukuttaa, että raketteja ei enää ammuta vain uutena vuotena, vaan nyt syyksi riittää erinäisten vuodenaikojen ja kausien aloitukset ja lopetukset, juhlat sun muut kissanristiäiset.



Koirien ja muiden eläinten näkökulmasta raketeilla aiheutetaan turhaa stressiä ja ahdistusta, mikä sotii eläinsuojelulakia vastaan. Vaikka eläin ei olisi moksiskaan ukkosesta, agilitykeinujen kolahduksista, railojen paukkamisesta, työmaasta, liikenteestä tai muustakaan metelistä, niin raketit ovat kyllä triplasti pahempia siedettäviä niiden ylivoimaisesti pahimman äänen, hajun ja välähdysten vuoksi. En oikein osaa sanoa, voinko luokitella raketteja pelkäävää eläintä suoraan ääniaraksi. Miksi minkään eläimen tulisi sietää moista epänormaalia tapahtumaa elämässään.

Minäkin haluan kantaa korteni kekoon eläinten hyvinvoinnin kannalta. Ilotulitus yksityishenkilöiltä tulee kieltää, koska sääntöjä ei osata noudattaa. Ilotulitukset oat kauniita katsoa, mutta nämä tulisi hoitaa ammattilaisten toimesta, ja mm. valoshow voisi tulevaisuudessa korvata raketit. Ammattilaisten ilotulittaessa sääntöjä, turvallisuusohjeita ja ampumisaikoja noudatetaan ja roskatkin siivotaan useimmiten ilotulituksen jälkeen. Yksityishenkilöt ammuskelevat raketteja missä ja milloin sattuu sekä miten sattuu, usein humalassa. Vaikka minulla ei olisi yhtäkään eläintä, niin edelleen toivoisin että ilotulitus siirtyisi pois yksityishenkilöiltä.

Tässä on kansalaisaloite, joka kerää hurjaa vauhtia nimiä alleen. Toivotaan, että tulevaisuudessa ympärillämme on vähemmän rakettien pauketta. Käy sinäkin allekirjoittamassa.

Toistan sitä samaa, mitä Facebookissa monet saitit ovat jo toistaneet, eli uuden vuoden aikaan koiran ulkoilutusvälineiden kunto tulee tarkastaa. Koirasta on hyvä harjata karvaa minigripiin, jotta koiran kadotessa etsijäkoirat löytäisivät sen helpommin. Ulkona ei olla irti eikä välttämättä edes ulkoilla ollenkaan varsinkaan 31.12. klo 18 ja 1.1. klo 2 välillä. Koiralle kannattaa pukea heijastinliivit ja sisätiloissa laittaa verhot ja kaihtimet kiinni sekä pitää kotona musiikkia päällä. Koira joka ei aikaisemmin ole pelännyt yhtikäs mitään voi helpostikin säikähtää rakettia juuri tänä vuonna ja karata. Uutena vuotena karkaa aivan liikaa koiria edelleen vaikka asiasta varoitellaan jatkuvasti.

2 kommenttia:

  1. Kaupungissa ei voi kuvitellakaan menevänsä koiran kanssa ulos klo 17-03. Ainakaan. Onneksi pystyy pidättämään mutta onhan se ikävää että joutuu piileksimään sängyn alla. Me ollaan uutena vuotena maalla ja oli puhe ettei raketteja ammuta vaikka juhlitaan. Koiralle olen varannut turvapaikan makkariin, nimellä ja puhelinnumerolla varustetun pannan kaulaan enkä laske sitä vapaana ulos illalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, me lähetään tänään maalle, jonne jätän koirat turvaan uutta vuotta. Oon töissä koko uuden vuoden joten en halua että koirat joutuu kuuntelee ku täs talon pihatielki joskus ampuvat raketteja. Eri asia jos oisin kotona mutku koko päivä töissä yöhön saakka.

      Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.