7.8.2015

Kaukojen opettaminen

Kontakti on kaiken perusta - riittävää virettä taas voidaan ylläpitää monin keinoin.
Arvaatkos, mikä sai likat tällaiseen kontaktiin? No kuollut pääskynen ehkäpä...
Tämä postaus jatkaa tokopostausten sarjaa. Aikaisemmin kirjoitin noutoliikkeen opettamisesta, ja minulle esitettiin jo jonkin aikaa sitten toive että kirjoittaisin seuraavaksi kaukoliikkeiden opettamisesta. Olen itseoppinut harrastelija, joten minähän vain kirjoitan miten itse näen asiat. Kirjoittelen tähän vain ihan pähkinänkuorellisen kaukoista, eli perusteiden perusteet.

Ensnä, ylläpidä koiralla harjoituksissa koko ajan riittävä vireystila, ja opettele ensin tunnistamaan koirallesi sopiva vireystila. Matalavireistä, tahmeaa koiraa on tympeää kouluttaa eikä koira nauti silloin yhteisestä ajastanne. Ylivireinen koira taas ei opi tehokkaasti. Etenkin uuden asian opettelu vaatii koiralta yleensä enemmän kuin tutun liikkeen toistaminen. Koira saattaa turhautua uuden asian opettelussa herkemmin ja se väsyy paljon nopeammin. Siksi pitäisi hillitä itsensä ja malttaa lopettaa aina hyvään suoritukseen. Treenaa liikkeitä sekä kotona että erilaisissa ympäristöissä kodin ulkopuolella.

Tottelevainen koira on kaikkien ilo - etenkin kaupunkiolosuhteissa, vaan eipä siitä
 haittaa korpimökissäkään ole
Suurin osa tokon liikkeistä ei ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeita opetettavia, mutta vireystilan ja motivaation hallinta voi olla vaikeaa. Huomioi myös että koiran jumit ja kivut saattavat aiheuttaa vaikeuksia liikkeiden suorittamisessa. Huolehdi siis koirasi fysiikasta. Jos jokin liike ei ota sujuakseen, mieti onko koira kipeä, onko se ali- tai ylivireinen, onko ympäristössä liikaa häiriöitä tai koiraa pelottavia asioita, oletko antanut koiralle riittävästi lepoa, treenaatteko liikaa tai liian yksitoikkoisesti, motivoituuko koira riittävästi eli onko palkka riittävä...

Kaukoissa vaadittavat peruskäskyt (istu, maahan, seiso) opetetaan koiralle yleensä jo varhain pentu- ja nuoruusaikana. Ensinnäkin, tee itsellesi vesiselväksi mitä kaukoliikkeissä tulee tehdä, millainen on hyvä kaukoliike, mitä teidän koirakkona täytyy vielä kaukoissa harjoitella, mikä on tavoitteenne ja miten aiot sen saavuttaa. Näin treeneihin tulee suunnitelmallisuutta ja treenit alkavat hiljalleen kantaa hedelmää. Minulle itselleni onnistunut kaukoliike on ennenkaikkea nopeita siirtymiä ja sitä että koiran etutassut pysyvät liikettä suorittaessa hyvinkin pitkälti samalla viivalla. Kaukoissa eteenpäin hivuttautuvalle koiralle vinkiksi sanoisin asettaa koiran taakse palkkatargetin. Jos koira saa kaukoissa palkkion aina sinulta eli edestänsä, on koiran ajatus tietenkin aina edessä. Kun targetti onkin koiran takana, on koiran ajatus silloin takana ja koiralle ei tule kiusausta hiipiä joko vahingossa tai tarkoituksella vähän kerrassaan eteenpäin.
Jahtausleikki saattaa nostaa koiran virettä
Yksi kaukoissa puhuttava tekijä on liikkeiden suoritustapa. Koirilla on erilaisia tapoja mennä esimerkiksi maahan. Koira voi mennä maahan hieman steputtaen jalka kerrallaan, etujalat hieman vuorotellen eteenpäin liikkuen tai ns. hissinä eli tasajaloin maahan nopeasti laskeutuen. Opeta koirasi nousemaan makuulta seisaalle esimerkiksi matalan, pienen tason päällä, jossa koira ei voi ottaa ylösnoustessaan askeleita eteenpäin. Koira oppii siis nousemaan ns. hissinä ylös, ja tällöin riski etujalkojen eteenpäin liikkumiseen (mikä kaukoissa on tietysti huono asia) pienenee. Hissimakuulle mennessä koira myös jää paremmin oikeaoppiseen makuuasentoon suoraan ja ryhdikkäänä, jolloin sen on helppo nousta takaisin istumaan tai seisomaan.

Seuraavana esimerkkejä harjoitussarjoiksi. Duosarja/triosarja ovat omia nimikkeitäni kaukojen liikesarjoille. Duosarja sisältää vain kaksi koiran asentoa, triosarja kolme koiran asentoa.

duosarja: maahan - seiso - maahan - seiso
duosarja: seiso - istu - seiso - istu
duosarja: maahan - istu - maahan - istu
triosarja: maahan - istu - seiso - istu

Ja ehkä tärkein pääsääntö koiran koulutuksessa pätee myös kaukoliikkeiden opettamisessa: vaikeuta vain yhtä asiaa kerrallaan. Kaukoissa voit lisätä vaikeutta ja vaihtelevuutta mm. seuraavilla keinoilla:
  1. Lisää etäisyyttä koiraan
  2. Anna pelkkä sanallinen käsky vähentäen elekieltä (kädet, pään ja vartalon liike ym.)
  3. Vaadi aina nopeampaa suoritusta ja lopeta harjoittelu sellaiseen (älä ahnehdi)
  4. Vaadi että koira tottelee aina ensimmäistä sanallista vihjettäsi
  5. Tee välillä lyhyitä ja välillä pitkiä liikesarjoja
  6. Vaihtele liikesarjoja, jotta koira ei ala ennakoimaan liikkeissä
Kumminko päen niisä kaukoisa ny pit olla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.