5.1.2016

Luut ja jauheliha

Jälleen aika testailla tuotteita! Tällä kertaa tarjolla on tekemistä hampaille ja samalla esitellään yksi hittituote.

Nyt esittelyssä olevat tuotteet ovat olleet jo pitkään markkinoilla, mutta niiden ulkoasua on uudistettu. Hinta-laatusuhde niissä on edelleen kunnossa ja ne ovat helppoja ja turvallisia perustuotteita raakaruokkijalle tai sekaruokkijalle. Jos koira BARFaa, lihaisat luut muodostavat perustan ruokavaliolle. Käytännössä luut sopivat jokaiselle koiralle, ellei koiralla ole nauta- tai sika-allergiaa. Luista voi koitua ongelmia myös silloin jos koira hotkii luut, joten koiraa on aina vahdittava tarkkaan sen syödessä luuta varsinkin ensimmäisiä kertoja. Huomioida kannattaa myös että mikäli taloudessa on monta koiraa, tulisi jokaiselle koiralle tarjota oma rauha luun syöntiin mikäli koirat kilpailevat luista. Kilpailu voi johtaa pelkoon siitä että toinen varastaa luun, jolloin koira saattaa hotkia luun tavallista nopeammin. Sisätiloissa luut saattavat sotata, joten luiden syöttö ulkona tai jonkun alustan päällä on tällöin suotavaa. Ethän syötä koiralle paistettuja luita! Paistettuna luun rakenne muuttuu koiralle vaarallisen sälöiseksi!

Alkuun hieman yleisesti luista. Luut ovat...
 • koiralle luonnollista raakaa ravintoa
 • muutakin kuin nälän tyydyttämistä varten - mielekästä tekemistä, yläruumiin liikuntaa, aktivointia
 • tehokkaana apuna hammaskiveä vastaan 
 • kohentamassa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia suun terveyden kautta
 • kalsium- ja fosforirikkaita sekä kivennäisaineita, natriumia, sinkkiä ja magnesiumia sekä runsaasti proteiinia sisältäviä
 • hyvin imeytyviä
 • kesäisin viilentävä herkku
 • lisäaineettomia
 • pakastimessa säilytettäviä
 • monikäyttöisiä - tarjoiltavissa raakana, kohmeisena tai sulana

Oscar naudan putkiluut 2kg
Kotimaista raakapakastettua naudan sääriluuta. Sisältää kovan luuosan, joten luu ei ole kokonaan syötävä. Jäljelle jäänyt kova luu on sen sijaan hyvä ajanviete ja hampaiden putsari. Luuosan lisäksi näissä on maistuvaa rasvaista luuydintä ja hieman lihaa, rasvaa ja rustoa (palasta riippuen). Sisältävät runsaasti energiaa ja proteiinia, mutta luiden sisältämää kalsiumia ja fosforia koira ei näistä paljoa saa. Sen sijaan muut ravintoaineet tulevat luiden pehmeistä osista (luuydin, liha, rusto, rasva).

Saatavuus: mm. K-ryhmä / Citymarketit


Oscar naudan niskaluut 2kg
Kotimaista raakapakastettua naudan niskaluuta. Nämäkin sisältävät kovan luuosan jonka ympärillä on vähärasvaisempaa lihaa. Malliltaan erittäin sopiva hampaiden puhdistukseen. Vähärasvainen vaihtoehto, sillä sisältää muita luita vähemmän rasvaa mutta silti paljoa proteiinia.

Saatavuus: mm. Prismoista ja S-marketeista


Oscar naudan rustoluut 2kg
Kotimaista raakapakastettua naudan rustoluuta. Rustoluu on lihaisaa luuta, ja lihaisalla luulla tarkoitetaan luuta jossa on suunnilleen puolet lihaa ja puolet luuta. Lihaisat luut koira voi syödä kokonaan, sillä ne ovat riittävän pehmeitä kokonaan pureskeltaviksi. Ruston ympärillä on runsaasti rasvaista lihaa. Kun koiran ruokavalio sisältää lihaisia luita, ei kuppiin tarvitse lisätä kalsiumia. Rustoluissa on runsaasti energiaa ja ne ovat hyvin proteiinipitoisia. Lihaisia luita syötettäessä uloste on parin päivän ajan kovempi, jolloin myös anaalirauhaset tyhjentyvät kunnolla. Rusto sisältää lisäksi gelatiinia (valkuaista), joka on hyväksi luusto- tai nivelsairaille koirille.

Saatavuus: mm. Prismoista, S-marketeista ja Citymarketeista marketeista kautta maan


Oscar jauheliha 1kg
Suosionsa vuodesta toiseen pitänyt viljaton ja lisäaineeton hittituote joka on saanut kauniin uuden ilmeen! Sisältää kotimaista raakapakastettua possua ja nautaa sekä noin 1,5% erittäin hienoksi jauhettua luuainesta. Kalsium-fosforisuhde on luonnollisesti tasapainotettu. Voidaan käyttää täydennysravintona aktiiviselle koiralle esim. osana muita BARF – tuotteita tai kuivamuonaa, kuten myös normaaliaktiiviselle koiralle vaikkapa sekoitettuna kasvissoseen tai/ja puuron joukkoon. Tätä voi tarjoilla joko raakana tai kypsennettynä. Plussana tietysti hyvä koostumus, saatavuus ja maku. Energiapitoisuus 246,5 kcal / 100g. Proteiinia 20,8 % ja rasvaa 20,1%. Reilun kokoinen pakkaus sopii erityisen hyvin isojen koirien ja/tai useamman koiran talouksiin.

Saatavuus: Kaikista Prismoista, S-marketeista ja Citymarketeista kautta maan, lisäksi joistakin S-ryhmän pienmyymälöistä kuten ABC-asemilta
Meillä nautiskellaan luita ehkäpä kerran kahdessa viikossa. Luut ovat yleensä niin kookkaita, että jos aamulla syötän likoille luut, en välttämättä anna illalla enää mitään, jotta luut saavat matkata suolessa hetken ihan rauhassa. Jos keli suosii, likat syövät luut ulkona kytkettynä sotkun välttämiseksi. Se, kuinka paljon luita juuri omalle koiralle kannattaa syöttää, selviää koiran ulosteita tarkkailemalla. On hyväksi koiran anaalirauhasille että uloste on välillä kovaa, väriltään hyvin vaaleaa ja kuivaa eli ns. luukakkaa. Vatsa ei kuitenkaan saa olla kovana kuin satunnaisesti! Käytännössä koira voi saada liikaa kalsiumia, jos sille syötetään esimerkiksi luujauhoa tai kalsiumlisää. Esimerkiksi kovasta luusta koira ei saa irti niin paljoa että se saisi liikaa kalsiumia. Yli kaksinkertainen jatkuva kalsiumin ylisaanti voi aiheuttaa muiden kivennäisaineiden puutosta.

Hampaiden hoidossa kovat luut ovat meillä ehdoton ykköstuote. En hoida koirieni hampaita muuten kuin luita syöttämällä, vaikka Cicarolta raaputtelen kyllä toisinaan alkavia hammaskiviä luiden syötön lisäksi. Eron hampaiden kunnossa huomaa heti luiden syötön jälkeen. Ylimääräinen töhkä hammaspinnoilta katoaa samantien!
Suosin itse enemmän rustoluita, koska niistä koirat voivat hyödyntää kaiken. Ajanvietteeksi ja hammasputsareiksi ostelen kuitenkin myös kovaluita. Syötän laumalleni luita yleensä vain päivä tai pari treenien jälkeen, jotta suoli kerkeäisi tyhjentymään kunnolla ennen seuraavia treenejä. Jos tulosillaan on kisat, en syötä luita ainakaan kahtena päivänä ennen kisoja koska muutoin on olemassa riski että koira tekee tarpeensa halliin. Luut pistävät suoleen vauhtia ja ainakin omalla laumalla on tarvetta ulos huomattavasti tiheämmin luiden syönnin jälkeen. Jos tiedän että lauma joutuu olemaan pitkiä aikoja yksin, yritän muistaa olla syöttämättä luita paria päivää ennen yksinoloa.


1 kommentti:

 1. Meillä syödään nyt vallan oscarin tuotteita, kun en pääse Kennelrehun autolta tällä hetkellä hakemaan :) On tykätty, hinta ihan ok ja meillä menee melkose paljo rustojaki :D Joskus harmittaa ku ovat kovin pieniä osa siellä pussissa :/

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.