12.9.2016

Keppejä vaille valioVarkauden kisaviikonloppu. Eipä jääny mitään historiankirjaan kirjotettavaa.

Samanlainen yleinen sähläys ja ylimääräisillä kierroksilla käyminen jatkui mitä viimekin kisoissa nähtiin. Lenkkiä, odottelua aivan kisakentän tuntumassa, lelulla riehutusta, keppitreeniä parkkiksella, hyppyesteillä kiihdyttelyä... Eli ei ainakaan ylimääräisestä virrasta pitäis olla kyse nyt tässä. Pikemminkin päinvastoin, pitäisi rauhoittaa ja rauhoittaa ja vielä kertaalleen rauhoittaa paimenraptoria. Kentän ulkopuolella se on vielä aivan lunkki, jopa flegmaattinen. Kentälle päästessämme peto on irti. Koira ei pysy lapasessa, tai lähinnä se komentaa minua, roiskii kontaktit ja ei keskity kepeillä. Sutjakasti se kyllä etenee ja kuuntelee ohjausta, mutta kontaktit ja kepit - missä sitä malttia ja itehillintää sitten vähä tarttes - menee puihin kun koiran kierrokset on liian kovat.


A-agiradalla koira sähläsi kepeillä. Lähti kyllä toisella yrittämällä hienosti kepeille mutta jo puolivälissä keskeytti ja alkoi komentaa. Olen mennyt edellä, mukana, takana, lähellä, kaukana, hiljaa, käskyttänyt viidellä eri käskysanalla ja temmolla... Ei tässä edes ole mitään logiikkaa. Yleisvire vain lähtee käsistä. Miten minä korjaan tällaisen koiran??? Hylky kepeiltä, puomin alastulolta rumasti ylihyppy kontaktialueelta. Aijai.


Joukkue-PM-radalla koira oli jo parempi. Kontakteilla käytin osoittavaa kättä kontaktipinnan alareunaa kohti jolloin koira ei hyppinyt kontaktipintoja - joskaan ei kyllä pysähtynyt niin kuin pitäisi. Kepeiltä ainokainen viitonen, lopussa keskeytti joten ohjasin kädellä avustaen kepit loppuun. Ihme kyllä kesti tämän, normaalisti menee ihan hyrräksi jos lähestyn keppejä liian lähelle. Tarvinnee suoritusrauhan.

Meidän joukkue ei sijoille yltänyt, mutta Cicaro teki joukkueemme parhaan tuloksen viitosellaan. Aikakin alittui juuri ja juuri ollen -0,48s (kepeillä aikaa aina tuhraantuu vaikka nopeus olisikin muutoin riittävä).

Sunnuntain radoilta saatiin B-agiradalla hylky jo kepeillä, ja lentokeinun tehtyään (ohjasin aivan liian reippaalla nopeudella) poistuimme radalta uusittuamme keinun siististi. C-hypärille ei ollut mitään odotuksia, olihan Cicarolla jo hypäriluva olemassaan, joten sieltä viitonen kepeiltä, muuten näpäkkä rata.

Testailin tietoisesti koiran suoritusta kisoissa erinäisin keinoin. Ruokin sen ennen ratoja, ei vaikutusta. Väsytin ja aktivoin sitä eri tavoin, ei vaikutusta. Laskin sen virettä ennen rataa, ei vaikutusta. Jätin sen nähden palkkarasian (suosikkiasia maailmassa) maaliin, ei vaikutusta. Koira on kyllä nopea kuin tykinkuula, mikä on tietysti hieno saavutus jo tähän mennessä, mutta se että kisavireiset kepit eivät edelleenkään onnistu, syö naista ja paljon.

Aloin jo miettiä että opettaisin kepit uudelleen 2x2 metodilla jos sieltä saisi lisää keppivarmuutta. Aloin myös miettiä turhautuneena että tehdään Cican kanssa käsikeppejä kisoissa - se päätös olisi luovuttamista ja todella lopullista, luopumista edes jokseenkin itsenäisistä kepeistä. Mitä ihmettä minä enää keksin? Ei ole aikaa eikä jaksamista ajaa montaa kertaa viikossa kentälle, kasata keppejä, lämpätä koiraa ja treenata muutamaa keppitoistoa. Toistoa ja rutiinia kai tässä tarvitaan, samoin kuin häiriönsietoa ja keppien suoritusvarmuutta kovassa vireessä sekä keppien tekemistä eri kentillä ja halleissa. Koira tasan osaa kepit, mutta se ei malta suorittaa niitä kisavireessä. Se on ongelma ja se jarruttaa meidän etenemistämme sataprosenttisesti. Mikään muu ei ole tiellämme.

On epäreilua että koira ei osaa keppejä kisatilanteessa, ja silti kisaan sillä. Meidän pitäisi jotenkin saada harjoiteltua keppejä erilaisissa ympäristöissä, suurenevalla vireellä. Pidämme nyt Cican kanssa taukoa kisoista ja ratkomme keppiongelmaa. Kotikisoissa käydään tietysti aina kun päästään, mutta muualle emme kisaamaan nyt lähde.

8 kommenttia:

 1. Vau miten mielettömän upeita kuvia!! On sulla vaan niin kauniit koirat :)

  VastaaPoista
 2. Kepit kisoissa on kyllä sellanen perkele ettei tosikaan. Munkin koira aivan tasantarkkaan osaa kepit, mutta kisoissa se ei vaan näytä edes tajuavan mitä pitäis tehdä. Se tekee kyllä heti toisella yrityksellä puhtaasti, mutta musta tuntuu että se ei vaan huomaa tai jotenkin tajua niitä kepakoita. Sunnuntaina se nähdään meniskö ne kepit tällä kertaa. Eilen ainakin kahden kk:n treenitauon jälkeen meni tosi hyvin ja vaikeista kulmista vielä. Ehkä ollaan ikuisia ykkösluokkalaisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeh, kiva kuulla etten ole ainokainen saman ongelman kanssa... :D Tehtiin eilen treeneissä 2lk tasoset nollaradat kummankin koiran kanssa, vaan mikä ehkä turhauttavinta ja samaan aikaan hienointa, niin molemmat haki kepit kivan etäältä ja suoritti ne tosi sutjakkaan tahtiin kunnolla bouncaten, Cica varsinkin oli ihan raivokepittelijä, en ollu koskaan nähny sen tekevän tollasia keppejä.. xD Huh. Harmi ku ei kukaa sattunu videoimaan. Ois ollu motivoivaa kattoo myöhemmin ahdistuksen hetkinä, että se kyllä osaa ja hienosti osaaki.

   Poista
 3. Uus makee ulkoasu, mä tykkään! En tosin oo ihan varma onks just toi pinkki kaikkein sopivin...vähän tummempaa ehkä? Mutta muuten värisävyiltään ja idealtaan tosi paimenlaumamainen ja ajankohtainen! (vielä kun pikkupiskikin pääsee otsikkokuvaan!) :)
  Tykkäisin tosin vähän leveämmästä tekstikentästä. Mun näytöllä (1920x1080) tausta ei oo myöskään riittävän leveä vaan toistuu aika rumasti sivusuunnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommentoidessasi olin vasta muokkaamassa uutta ulkoasua. Olen aivan surku näitten html-hommien kanssa, joten melkosta monen tunnin säätämistähän tämä aina on. Taustaa en osaa tehdä/koodata niin että se toistuisi käytännössä äärettömyyksiin saakka ja sopisi siten jokaisen näytölle. Ikävä kyllä. Otsikkoon en halua joka koiraa laittaa, toistuu muuten lauma liian monta kertaa ulkassa :D

   Poista
 4. Kiva uusi ulkoasu! Tää pelittää myös tabletilla paremmin kuin se vanha :)

  Ja hyvin oot nyt päässyt keppiongelman ytimeen! Itse vietin yhden talven hetsaten koiraa ylikierroksille, että saatiin treenattua kontaktit kuntoon myös kisatilanteissa. Toimi! Mä myös joudun viemään Mintun radalle tiukassa seuruussa ja käskyttää sitä tosi äkäisesti, ettei lähde lapasesta :') tsemppiä teille toimivien rutiinien etsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! Huippua jos toimii entistä paremmin. Juu kyllä tässä taidetaan halkoa hiekanmurusia jo, niin pitkälle on joutunu tätä asiaa ajattelemaan. Liian helppoa kai tää oiski jos kerran opittu sujuis ainiaan. Mepä jatketaan rutiinien etsintää, eipä näitä starttejakaan vielä kovin hirveesti alla oo. :D

   Kukaan ei ikinä varottanu että mitä pidempään treenaa ja kisaa, sitä kuumemmaks koira käy. Nopeus kasvaa, into kasvaa, koiran itsevarmuus kasvaa... ja kun tekniikka ja vauhti on kivassa jamassa, alkaakin hallinta pettää. Ois vissiin pitäny kisata enemmän vielä sillon ku koira oli vähä alottelevampi, ois saanu tulokset kakkosiin herkemmin kasaan.

   Nyt pitää kehittää hallintaa samalle tasolle vastaamaan vauhtia ja tekniikkaa. Meillä on tiedossa leluhäiriötä, kisamaisia treenejä ja kovia kierroksia ens talven treeneihin. Vielä mää tämän hampuusin kakkosiin nostan, vaikka se tapahtus vasta viiden vuoden kuluttua. Caraa nyt en edes epäile etteikö se nousis kolmosiin. Se on niin tasanen eikä sellanen reaktiivinen turbot keulii -tapaus toisin ku tämä miu musta kiituri. :DD Kiitos vielä tsempeistä, saatiin uutta puhtia treeneihin!

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.