Riman korkeus korreloi alkavaa vuotta. |
Vuoden 2019 tavoitteiden toteutuminen
- Kontaktien ja keppien virheetön suorittaminen kisavireessä
- tälle asialle olisi ehkä voinut tehdä enemmänkin lähinnä kisaamalla enemmän. Edelleen esteosaaminen horjuu eniten juuri näiden esteiden kohdalla, mutta virheitä tulee toisinaan myös A-esteeltä.
- Lähdössä pysyminen kisavireessä Cicarolle
- Joskus toimii ja joskus ei. Yleensä todella korkeilla kierroksilla lähdössä, joten ei vain kykene mihinkään aivoja vaativaan toimintaan.
- Target-palkkaaminen toimivaksi agilitytreeneissä
- Tämä saatiin vuoden aikana toimimaan hyvin viikkotreeneissä. Alkukuukaudet olivat vaikeat, kun piti ohjelmoida ensin itsensä uudelleen, mutta sieltä se sitten alkoi sujua.
Vuoden 2020 tavoitteet
- Aktiivinen kisavuosi (vähintään viidet kisat tänä vuonna=meille aktiivinen kisavuosi)
- Aktiivinen kaverikoiravuosi (vierailu vähintään kerran kuukaudessa)
- In-inin oppiminen
- Keppien ja kontaktien esteosaamisen kehittäminen jatkuu
- Target-palkkaamisen kehittäminen ja soveltaminen jatkuu (lähinnä teknisiä palkkaustaitoja itselleni, eli miksi asetan palkan millekin paikalle ja miten suunnittelen palkkauksen etukäteen mahdollisimman toimivaksi).
- Eroon kieltovirheistä (koira kieltää/komentaa esteellä > homma seis ja kohta jatketaan)
Viimeisin kohta olikin mielenkiintoinen. Koirani kieltävät herkästi, jos oma vauhtini loppuu esim. siivekkeen kierroissa. Vältän näitä tilanteita varsinkin kisatilanteessa, koska koirani kieltävät tosi herkästi tuollaisissa vauhdittomissa kohdissa. Tähän saakka koirat ovat saaneet jatkaa kiellon jälkeen suoraan radalle - eli kielto ei ole ollut niille mitenkään ikävä asia. Jatkossa ne joutuvat tauolle, jos ne kieltävät, eli leikki loppuu siihen.
Palkkaamisen harjoittelu jatkuu myös. Eli kun koirat alkavat nähdä arvoa suorittamissaan esteissä (mahdollisuus päästä palkalle suorittamalla esteet oikein), ne eivät tee enää niin paljoa virheitä. Palkkana minulla on tarrapalloja (ostin Turusta agin MM-kisoista), joiden sisälle saa laitettua nameja. Useat koirakaverini käyttävät koirillaan palkkana maassa odottelevaa lelua, ja vapauttavat koiran tuolle kun tehtävä on mennyt hyvin. Tämä toimii hyvin, ja koirat keskittyvät meneillään olevaan tehtävään ja tekevät suorituksia nopeasti ja itsevarmasti. Jotakin samanlaista haluaisin nyt omille koirilleni opettaa.
Toivon oppivani tämän palkkaustyylin osaksi normaalia treeniä, koska tätä on niin helppo soveltaa erilaisiin tehtäviin. Palkka vain jätetään haluamaansa kohtaan, ja koira saa mennä palkalle vain tietystä vapautussanasta. Tehtävien kestoa voi lisätä hiljallen ja koira pysyy kuulolla, kun se tietää, että jossain vaiheessa se vapautussana sieltä tulee, ja että esteitä ei voi räiskiä miten sattuu, koska sitten vapautussanaa palkalle ei tule. Tässä palkkaustyylissä ei tarvita avustajaa, joten itsenäinen treenaaminen onnistuu. Koira ei myöskään ole kiinni ohjaajassaan (vertaa jos namit/lelut ohjaajalla) ja näe täten arvoa ohjaajassa esteiden sijaan. Luulen että jos alusta saakka olisin kasvattanut koirilleni arvoa minun kyttäämiseni sijaan esteisiin, ne olisivat estevarmempia ja arvottaisivat ne eri tavalla kuin nykyisin. Toki tässä on kyse myös viretilasta ja sen hallinnasta ja siitä, että koira on treeniolosuhteissa saatu suorittamaan esteet oikein myös korkeassa "kisavireessä", mutta uskoisin että myös palkkauksella on osaa asiaan. Olen palkannut koiriani lähes aina suoraan taskusta ja toisinaan käyttänyt ulkopuolista palkkaajaa tehtävien lopussa. Ulkopuolinen palkka on periaatteessa sama kuin että se tarrapallo odottaisi koiraa tehtävän lopussa, mutta tarrapallo kulkee aina treenirepussa - toisin kuin ulkopuolinen palkkaaja.
Esimerkiksi näin:
1. tarrapallo 10m hypyn taakse. Jos hyppy onnistuu, vapautus tarrapallolle. Koira näkee, että este on arvokas, koska sen avulla on mahdollista päästä tarrapallolle. Jos koira kieltää, ei vapautussanaa sanota.
2. tarrapallo 10m hypyn taakse, hyppyä ennen putki.... lisäten aina enemmän ja enemmän esteitä tähän välille.
Etäisyyttä tarrapallolle on hyvä olla riittävästi tehtävän jälkeen, jotta ohjaaja ennättää vapauttaa tai olla vapauttamatta koiran tarrapallolle. Keppien arvon nostamiseksi voisi tehdä esimerkiksi niin, että laittaa hyppy-kepit-hyppy sarjan, joiden jälkeen koira saa sarjan onnistuttua vapautussanan tarrapallolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.