1.4.2012

Lauman ruokailu

Erikoispostaus siitä, kuinka paimenlauma ruokailee. En oikeastaan ole kiinnittänyt kuin vajaan kahden vuoden ajan huomiota koiriemme ruokintaan, eli kun kaavailin Sanille jälkikasvua, aloin ottamaan selvää ruokintaan liittyen. En ole enkä tule olemaan mikään asiantuntija, mutta halu kehittyä ja saada lisää tietoa on suuri. Ruokinnan voi hoitaa todella monella eri tapaa, ja tämä on vain yksi tapa, joka soveltuu juuri meidän laumallemme.

Meillä lauman jäsenet ruokailevat aina samaan aikaan, ja ruokailu on aina rauhallinen tilanne. Jos ruokailemassa ovat kaikki 4, saa aina Sani ensin ruuan eteensä, jonka jälkeen annan ruuan samaan aikaan Cicarolle ja Caramelille, ja viimeisenä ruuan saa Aurora. Ruokailu on aina vahdittu tilanne, koska muuten otukset kiertävät toistensa kupeille ja erityisesti Aurora syö muiden ruuat. Aamuruuan lauma saa tavallisesti 8-11 aikaan. Iltaruoka taas tarjoillaan 18-20 välillä.

Sani syö aamuin ja illoin, päivällä se harvemmin saa mitään. Se syö ruuan hyvin hitaasti, nappula kerrallaan ja tiputellen sen mielestä "syöntikelvottomat" nappulat kupin vierelle. En tiedä, miksi se näin tekee, mutta lopulta se useimmiten syö myös lattialle tiputtamansa nappulat. Sani ei ole kovinkaan ahne ja se tulee toimeen aika vähällä ruualla, ja se jättää herkästi syömättä jopa kokonaan.

Cicaro, Caramel ja Aurora syövät aamuin illoin, ja toisinaan päivisinkin pienen aterian, jos on liikuttu reilusti tai ne vaikuttavat erityisen nälkäisiltä. Kuppiin harvemmin jää mitään, koska ruokahan näille kaikille maistuu. Mistä lie perineet ruokahalunsa, sillä eivät ainakaan Sanilta... Erityismaininta Aurorasta, että sen ruokahalu on aivan suunnaton. Cicaro on toisinaan huono syömään, ja C&C syövät äitinsä lailla yleensä aika maltillisella tahdilla.

Tarkemmin siitä, että mitä lauma sitten syö, niin meillä syödään puoliksi teollista kuivaruokaa, ja puoliksi kotiruokaa. Nappulamerkki vaihtelee, tietysti sekoittaen uutta vanhan sekaan jo hyvissä ajoin. Nyttemmin tosin olemme löytäneet meidän lauman suosikit, eli J&V ja HHC. Liian iso raekoko karkottaa koirat kupilta, joten suosin litteää raetta tai muuten pienikokoista ruokaa, koska en liota ruokaa koirille.

Lisäksi nappulan sekaan menee milloin mitäkin kotiruokaa kuten raejuustoa, jauhelihaa, piimää, lihapullia, juustoa, pakastevihanneksia soseena, kermaviiliä, riisiä, kananmunaa, ruokaöljyä... Lisänä lohiöljyt ja merilevä silloin tällöin kuurimuotoisena. Toisinaan kokkaan puuron, johon sekoittelen aina jotakin lisuketta, ja puuro maistuu koirille erityisen hyvin. Uutena trendinä meillä on mikromunakas, elikkä kananmuna kippoon ja minuutiksi mikroon. Lisäksi meillä murkinoidaan harvakseltaan tuoreruokia, mitkä maistuvat mukavasti kaikille neljälle. Tiedän, että märkäruuat ovat melkoista höttöä, mutta meneväthän ne pienenä lisänä harvoin ilman sen kummempaa syytä.

En ole ainakaan vielä harkinnut barffausta, koska pakastintilaa ei ole riittävästi.

Eräs aamupala, puuro jauhelihan kanssa.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi7.4.12

  Selailin keltasta pörssiä ja bongasin kaksi tutunnäköstä koiraa sieltä, kesti pitkään tajuta et siinähän oli sun pentusia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, ostin nuille manttelit silt myyjält ja laittelin hälle kuvia ku neideil on manttikset päällä, ja annoin luvan käyttää niitä kuvia myynti-ilmoituksissaan.. :) Koiriahan en siis ole myymässä!!! :DDD

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.