8.12.2015

11 ette arvaa mitäAjattelin etten enää vastaa näihin 11-haasteisiin, koska tämä haaste on pyörinyt jo niin kamalan pitkään blogien syövereissä. Sain kuitenkin niin inspaavia kysymyksiä vastattavakseni ihan kahden haasteen verran, että päätin vielä ainakin tämän kerran ottaa osaa tähän haasteeseen (oikeesti saan tän avulla vaa spämmättyä teille jotai syyskuvia heh). 

Jos ette jo tienneet, niin kaikkein raastavinta tämän haasteen toteuttamisessa on - ei sentään keksiä 11 kysymystä - vaan etsiä 11 haastettavaa bloggaajaa joita ei mielellään ole jo haastanut viittä ja puolta kertaa aikaisemmin ja linkittää heidän jokaisen blogiin että moitervehei oot haastettu ja iskee linkkiä perään.

Siännöstöt mennöö niiet kiität kiltisti haasteen heittäjää, vastaat hänen 11 kysymykseensä blogissasi ja haastat 11 bloggaajaa 11 uuden kysymyksen kera.

Kiitos haasteesta Shetlandia!

1. Miksi harrastat niitä lajeja, joita harrastat? - Ihana kysymys! Koska en tiedä siihen vastausta ja joudun miettimään itseäni. Miksikö harrastamme agilityä. Pidän lajista koska siinä vaaditaan nopeutta ja kropanhallintaa ja haluan haastaa itseäni näissä asioissa. Pidän myös lajin luonteesta, siitä miten siinä edetään selkeästi luokasta toiseen... Ja tietysti siitä että laji lujittaa koiran ja omistajan suhdetta ja kehittää koiran koulutustaitoja. Mätsäreistä pidän siksi että siellä tapaa koiratuttuja ja sieltä voi joskus voittaa kivoja palkintoja.

2. Millainen on huono koiranomistaja? - Huono koiranomistaja on sellainen omistaja, jolle koira on enemmän taakka kuin ilonaihe. Se näkyy omistajan koiranpidossa siinä ettei koirasta välitetä ja sen hoito, virikkeistäminen ja koulutus saatetaan laiminlyödä. Huono koiranomistaja ei puhu koiraa, hän purkaa pahaa oloaan koiraan ja ajattelee itseään ennen koiraa.


3. Kuka/ketkä ovat koiramaailmassa idoleitasi ja miksi? - Koiramaailman idoleitani ovat ehkä salaa ihan tavalliset suomalaiset koiranomistajat joilla on koiraansa tosi hyvä suhde. Myös The Mutiaiset - blogin kirjoittaja on salaa idolinin - hän on nuoresta iästään huolimatta menestynyt hyvin agilityssä.


4. Minkä rotuisesta koirasta olet haaveillut? - Jos bortsuja ja shelttejä tai niiden risteytyksiä ei lasketa, kaikkihan nyt tietää että tykkeen moisista, niin olen joskus haaveillut aussista. Belgitkin sykähdyttävät, mutta tulen tuskin ikinä omistamaan moista. 


5. Mitä mieltä olet koirabloggaajista? - Tietyllä tapaa bloggaaja myy itseään ja tekstiään lukijoilleen. Hän yrittää haalia vuorovaikutusta bloginsa kautta - kommentteja, lukijoita, käyntikertoja ym. Lukijoille yritetään tarjota hyvää ja mielenkiintoista, toisia bloggaajia parempaa luettavaa ja toisinaan kun joku löytää hyvän aiheen mistä postata, se toistuu vähitellen monissa muissa blogeissa. Koirabloggaat näin muuten ovat ihan tavallisia tallaajia, ja saletisti nopeita kirjoittamaan ja ajattelevat blogiaan vähintään kerran päivässä (hei tästä laitan blogiin).

 
6. Onko mielestäsi koiraharrastuksissa (kilpailut) hyvä ilmapiiri vai näkyykö esim. kateutta tms.? - Oman lajin kisoissa ilmapiiri on hyvä, sillä vaikka siellä kisataan myös toisia vastaan, nin enemmän siellä kisataan itsensä kanssa. Siellä pohditaan yhdessä kilpakumppanien kanssa ratoja, kannustetaan toisia ja huokaillaan yhdessä kun viimeinen rima putoaa muuten puhtaan radan jäljiltä.


7. Millainen on koiriesi tavallinen päivä? - Kun johto herää, koirat saavat ruuan. Kun johto saa itsensä ulkoilukuntoon herättyään, lauma lähtee ulos keskimäärin noin 13 minuutiksi. Lauma kuulee sanat "tytöt oottaa kiltisti kotona" ja odottaa johtoa kotiin välillä ikkunalla naapureille huomautellen keskimäärin 9 tuntia. Kun johto palaa kotiin, lauma lähtee joko heti tai pienellä viiveellä ulkoilemaan tunniksi. Iltamissa koko lauma temppuilee, halii ja pusii, käpertyy töllön eteen yhdeksi nahkakarvakeräksi ennen nukkumaanmenoa. Koska johto tekee kolmivuorotyötä, karvajalkojen päivät ovat hyvin vaihtelevia eikä niistä löydy kovinkaan selkeää rytmiä ajallisesti.


8. Miksi sinulla on uros/narttu/molemmat? - Narttujen voimakkaasti omistajaan kiintyminen miellyttää. Uroksissa ärsyttää niiden jatkuvasti esillä oleva lisääntymisvietti.


9. Onko koirallasi ollut terveydellisiä ongelmia? Jos on, mitä? - Rotanmyrkkymyrkytys ei ole koirasta peräisin oleva ongelma mutta akuutti, hoidettava ongelma kuitenkin. Hiivakorvatulehdus hoitui yhdellä hoitokerralla ja närästysvaivat hoituivat vähän kuin itsestään. Ei muuta raportoitavaa.


10.  Mitä ominaisuuksia koirassa arvostat? - Arkihelppoutta ja sitä että koira ei hätkähdä herkästi omituisista tai uusista asioista. Myös tietty rauhallisuus ja kontrolli ihmisiä ja toisia koiria tavatessa sekä hiljaisuus ja hyvä motivoituvuus ja työmoottori ovat ihanteellisia ominaisuuksia. Pitkäkarvaisuus, keskikokoisuus ja sirous sekä peruskoiran ulkonäkö miellyttävät.


11.  Mikä on harrastamassasi lajissa suurin epäkohta? - Agility. Se että kokoluokkia on vain kolme tai kun korkein kokoluokka joutuu hyppäämään niin suuria esteitä. Joko kokoluokkia tulisi lisätä tai esteiden korkeuksia laskea kaikissa luokissa. Jos saan vielä jatkaa niin myös se että noviisit harrastavat muka-agilityä takapihallaan ilman kouluttajaa, ei ole hyväksi. Kohtaan myös jatkuvasti tilanteita joissa koiran alku- ja loppulämmittelyt laiminlyödään. Ongelmalliseksi koen myös sen että lajia aletaan toisinaan harrastaa keskenkasvuisilla koirilla.
Kiitos haasteesta Manssahtavaa!


1. Mitä koirarotua et haluaisi missään nimessä? Miksi et? - Yksikö vain? Vähän kuin laittaisi minut valitsemaan, mitä suklaata haluaisin. No sanotaan nyt vaikka napolinmastiffi. Jättikokoinen, ylijalostettu koira. Yleisesti en pidä molossityyppisistä koirista alkuunkaan. Muutenkin kaikki karvattomat, lyhytjalkaiset, lyhytkuonoiset, sisäsiittoiset, löysänahkaiset, pitkäselkäiset, yliraskaat, ylisirot koirat eivät koskaan kuulu vaihtoehtoihini.

2. Mitä muuttaisit nykykoirissa? Entäs nykypäivän jalostuksessa? - Lisäisin geneettistä vaihtelua rotujen sisällä ihan yleisesti. Suurempi geenipooli, parempi tulevaisuus. Jalostuksessa yleisesti toivoisin että ulkonäön sijaan terveyteen ja luonteeseen kiinnitettäisi enemmän huomiota.

3. Koiraharrastuksen hyvät puolet? - Sosiaalinen kanssakäyminen, ulkoilma, liikkuminen, merkityksellisyys, vapaa-ajan viettotapa, kumppanuus koiran kanssa, itsensä haastaminen...

4. Koiraharrastuksen huonot puolet? - Rahanmenoa ei voi estää, huonot koiranomistajat, ei-koiraihmisten vastarinta, kämpän karvat, vapaa-ajan rajoittuneisuus, reissujen suunnittelu, koirasta luopuminen...

5. Kuinka ruokit koirasi? Miksi olet päätynyt juuri siihen ruokintaan? - Raakaruokaa syö minun laumani, koska raakaruoka on koirille luonnollisin ruoka. Miksi söisin itsekään AIV-rehua? Iho, turkki, ruuansulatus, vireystaso, maistuvuus... kaikki on paremmin raakaruokkiessa.

6. Mikä on mielestäsi koiran kolme tärkeintä taitoa? - Luoksetulo on taito numero yksi, heti toisena seuraa yksinodottamisen taito ja kolmantena sisäsiisteys.

7. Mitä haluaisit koirallesi seuraavaksi opettaa? - Minulla on useampi temppu joiden toivoisin joskus kuuluvan osataan-listallemme: kurkkaus käden ali, ontuminen, irvistäminen, peruutus, sivuaskellus. Seuraavaksi taidan kuitenkin keskittyä opettamaan agilityn tekniikkapuolta eli persjättöjä ja takaaleikkauksia.

8. Haluaisitko alkaa kasvattamaan? Jos kasvatat jo, niin miksi halusit alkaa kasvattajaksi? - Aloin kasvattamaan koska koin että voin niin vaikuttaa ihmisten asenteisiin koiran kasvatukseen liittyen, ja koska itselläni oli tarve tietynlaisille koirille.

9. Mielipiteesi koiranäyttelyistä? - Varmasti antoisa ja mukava harrastus, kunhan se ei ohjaa liiaksi kasvatustyössä.

10. Hauskin koiraharrastus? Miksi juuri se? - Hauskin lienee joku flyball tai koiratanssi, koska uskoisin tunnelman niissä olevan rento ja vapautunut.

11. Voisitko ottaa koiran ulkomailta? Esim. löytökoiran. - En ehkä voisi, koska sopivaa tuskin löytyisi kriteerieni ollessa niin tiukat. Ja kotimaa aina ensin.


Paimenlauma haastaa *pudum tsssss* seuraavat blogit:

fitokoira.blogspot.fi/
jumikiksi.blogspot.fi/
avasheltti.blogspot.fi/
vilmavanora.blogspot.fi/
nadjankoirat.blogspot.fi/
hupskeikkaa.blogspot.fi/
teamjavanas.blogspot.fi/
actingpocoyo.blogspot.fi/
fourfeetandme.blogspot.fi/
www.tassuttelija.blogspot.fi/
kaikenkarvainenperhe.blogspot.fi/Ja tässä teille 11 kysymystä, olkaapas hyvät.
 1. Kuinka hoidat koirasi turkkia?
 2. Missä sinulla olisi parantamisen varaa koiranpitoa ajatellen?
 3. Mihin koirantarvikemerkkiin olet erityisen tyytyväinen?
 4. Onko koirillasi jokin tietty varusteväri?
 5. Jännitätkö kisoissa? Jos, niin kuinka hillitset jännityksesi?
 6. Oletko varusteurheilija?
 7. Onko koirallasi parannettavaa rakenteessa, mitä?
 8. Kuinka hyvä olet mielestäsi analysoimaan koiran luonnetta?
 9. Mikä on suosikkiasiasi koirasi ulkonäössä?
 10. Perustele, miksi ottaisit mieluummin joko pennun tai aikuisen koiran?
 11. Millaisia koiriin liittyviä kanavoita seuraat somessa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.