8.12.2015

Ristiriitoja - odotus ja kohtaaminenKyllä mä oon aina tienny ja sanonu olevani epäjohdonmukainen koirankouluttaja, että se on miun heikkous. Säännöistä lipsutaan fiiliksen mukaan ja yllätyksekseni käskysanatkin ovat todella epäjohdonmukaisia, kun niitä tässä nyt aloin tarkastelemaan kriittisemmin. Se mistä tällane itsekriittisyys sai alkunsa, niin luin kirpparilta parilla eurolla ostamani vanhan, ensimmäisen suomalaisen kirjoittaman tokokirjan - hemmetti, minähän olen aivan ristiriitainen hahmo koirieni silmissä!

"Paikka, et mene. Sorsat eivät arvosta. "

Tehtävä: Odottaminen
 • Kotona odottaminen "Tytöt oottaa kotona"
 • Autossa odottaminen "Oottaa hetken"
 • Kaupan edessä odottaminen "Oottaa hetken"
 • Häkissä odottaminen "Oottaa hetken"
 • Paikallaan odottaminen toisia koiria ja ihmisiä kohdattaessa "Ei mene" ja kun koira saa luvan mennä tervehtimään ihmistä tai koiraa "Mene vaan"
 • Pestessä odottaminen "Paikka"
 • Eteisessä odottaminen "Paikka"
 • Tokoliike paikkamakuu "Paikka"
 • Ruuan odottaminen "Ei ota"
 • Sisälle mennessä odottaminen "Odottaa"
 • Ulkona irti ollessa seisahtuminen ja odottaminen "Odottaa"
 • Lenkillä pysähtyminen hetkeksi "Odottaa"
Kun sanon "Odottaa", se tarkoittaa että koira on hiljaa ja en tarjoa sille juuri sillä hetkellä mitään toimintaa. Myös tila on rajattu joko häkkiin, sisätilaan tai autoon. Kun sanon "Paikka", se tarkoittaa että koira on aivan aloillaan, hievahtamatta, esimerkiksi jos asettelen sen kuvaa varten juuri tiettyyn asentoon, ja että se suorittaa juuri sillä hetkellä jotakin toimintoa minun kehotuksestani. Odottamisella ja paikallaololla on siis oikeastaan aika selkeä ero. Odottaminen on pitempiaikaista, kun taas paikallaanolo ei kestä kauaa.

"Tänne, tai siis, ei sinun tarvitse tulla luokse mutta kunhan nyt juokset
just siitä niin sopivasti viiden metrin päästä että saan otettua kuvan."

Tehtävä: Luoksetulo
 • Luoksetulo kohti mutta ei luokse esim. valokuvatessa "Tänne"
 • Luoksetulo kosketusetäisyydelle "Tänne/tähän näin"
 • Tokoliike luoksetulo "Tänne"
 • Lähelle tulo esim. sisätiloissa tai sisälle kutsuttaessa "Tuleha tänne" tai "Tulukeeha"
 • Epätoivoinen yritys saada koiran mielenkiinto jotta koira tulee luokseni irti ollessaan "Heihei" tai "Heippa"
Kun sanon "Tänne/tähän näin" painavammalla äänellä, haluan koiran tulevan aivan minun lähelleni, kosketusetäisyydelle ja pysähtyvän luokseni jotta saan kytkettyä sen tarvittaessa kiinni. Kun sanon normaalilla tai hihkuvalla äänensävyllä "Tänne", haluan koiran tulevan lähemmäs minua mutta sen ei tarvitse tulla kosketusetäisyydelle, eikä sen tarvitse pysähtyä luokseni. Tokossa sanon luoksarissa "Tänne", mutta koira erottaa tilanteesta että sen on tultava nimenomaan istumaan sivulleni. Toistaiseksi tämä ei ole aiheuttanut mitään ristiriitoja, mutta onhan se epäloogista. Tänne-sanaa tulisi noudattaa myös valokuvatessa ihan ehdottomasti, koska muuten sen teho heikkenee ja tilanteessa jossa koiran tulisi välittömästi tulla minun lähelleni, koira saattaakin vaatia useamman käskysanan ennen kuin se noudattaa kehoitusta.

Ja nyt, sanokaa, etten ole ainut jolla on näin laaja käskykirjo parille eri perustaidolle! Joskus seuraavan pennun kohdalla kuljen saletisti sanakirja kädessä, jotta oppisin sanomaan vain tietyt, alati toistuvat ja vain yhtä ja tiettyä asiaa tarkoittavat asiat kussakin tilanteessa, jotta en sotkisi koiraa tietämättäni.

Paikka, paikka, paikka... Tuonelan paimen.
Haastan nyt jokaisen koiranomistajan miettimään, miten voisit itse olla johdonmukaisempi laumanjohto. Vai löytyykö parannettavaa alkuunkaan?

2 kommenttia:

 1. Anonyymi10.12.15

  Ite pari vuotta sitten kyrsiinnyin tuohon luoksetuloon Kodan kanssa. Kutsuin siis aina samoin (Koda, tule), mutta tarkotus vaihteli kamalasti. Haluanko koiran luokse (otettavaksi kiinni), vai lähemmäks haahuilemasta ilman kontaktin ottamista. Nykysin käytän tarkasti tule-käskyä vain jos haluan koiran siihen eteen naputtamaan, muuten suuntaa yllättäen vaihtaessa käytän käskyä "Mukana", jolloin koira osaa seurailla vähän liikkeitä tarkemmin ja muuttaa tarvittaessa suuntaa. En tiedä onko se yhtään johdonmukaisempaa vai aika hämärä käsky, mutta helpottanut ainakin meidän vaelteluja. Tule + koirapilli on aina velvoittava, mukana on suositus kartalla pysymisestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon huomannu että sulla on tietyt luoksetulokäskyt! Miunki pitäs opetella olemaan johdonmukaisempi.

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.