3.10.2016

Neliskanttiset tassut
Ensinnäkin, ihan superisti onnea Jemma-kasvatille 2lk nousun johdosta 25.9. Kasviäiskä on tosi ylpee! Video radasta oli huikea, Jemmu on sutjakka etenemään ja voi mitkä kepit sillä on. Hieno likka kertakaikkiaan.

Kotikotona kävästiin muorin kanssa hiekkamontuilla miun ollessa vapailla Tervossa, postauksen kuvat siitä reissusta. Cismet on nyt ollut äidilläni. Sain sen yhdeksi yöksi mökille mukaani, jossa se oli "apuna" nurmikon leikkuussa. Sieltä tullessa kävästiin vanhainkodissa moikkaamassa vanhoja työkavereita ja samalla Cismet sai tutustua uusiin ihmisiin ja ympäristöön. Se oli tosi reipsu, mutta uusi ympäristö verotti niin että neiti nukahti vierailun päätyttyä keskelle pääkäytävää. Cismet toivotettiin jatkossakin tervetulleeksi vierailemaan vanhainkotiin. Oman lauman kaikki muut osakkaat Auroraa lukuunottamatta ovat vierailleet vanhainkodissa vanhuksia piristämässä.

To 29.9. Cismet kävi hakemassa ensimmäisen rokotuksensa. Neiti oli tapansa mukaan liikkeellä erireippaalla moikaikki-asenteellaan. Likka käväisi samalla ellän vaa'alla ja painoa oli 7,7kg. Melko jössikkä!Agsajuttujakin kai pitäs naputella ylös. Me on saatu tosi kivoja harjotusvinkkejä meidän etenemisen edistämiseksi. Kontaktit pitäs saada toimimaan kovemmassa vireessä. Eli pitäs opettaa likoille hieman uudenlaista, pitkäkestosempaa ja voimakasvireisempää target-työskentelyä. Kyllä, ja just ku kirosin joku aika sitten että targettiin ei enää kosketa. Mut tää toteutettaski ny vähä eri ajatuksella.

Idiksenä ois opettaa elukat pysymään tiukasti etuset kiinni silikonisella patalapulla, niin että palkkaa ei tipu jos tassut lähtee pois targetilta. Jossain vaiheessa koirat eivät enää hievahda mistään hetsauksesta, ärsykkeestä tai vihjeestä pois targetilta ennen vapautussanaa, koska ne tietävät että palkka tulee vain jos malttaa pysyä targetilla kaikesta ympärillä tapahtuvasta kivasta huolimatta.Tuloksena olis parempi häiriönsieto ja se että korkeassakin vireessä koirat muistas osua ja pysyä targetilla. Likat loikkii varsinkin puomin alastulolta alas eivätkä pysähdy siihen, joten jospa tämä tois niille selkeyttä alastulon kriteeriin. Target asetetaan vasta ajan x päästä kontaktien alastuloille maahan, kun koirien targetille pyrkiminen ja siinä pysyminen on varmaa.Aloin tietysti heti miettiä, että eikö samaa tulosta sais aikaan kun vaan opettas että palkkaa ei tule jos ei pysy kontaktialueella vaadittua aikaa. Että onko target pakko sotkea mukaan. No oikeestaan se on. Ongelma kun tulee siinä että en pääse hallille riittävän usein eikä minulla ole puomia kotona. Harjoitus tulee opettaa ensin kotioloissa ja siirtää vasta sitten hallille. Eli siksi tällanen silikoninen patalappu-targetti on apuvälineenä tässä. Keinun kriteeri on edelleen se että poistua saa kun keinu pamahtaa maahan. Puomilla ja A:lla kokeillaan patalappu-kriteeriä eli 2o2o:ta.

A:lla ja puomilla käskysana on "kiikii" ja keinulla "keiiinu" erilaisella äänenpainolla sanottuna, jotta koirat eivät sekottais sitä kiikii-käskysanaan. Eli jokaisella kontaktilla on ainakin jarrutettava, jopa pysähdyttävä kontaktin lopussa. Erillistä ota-käskyä ei toivottavasti enää tulevaisuudessa tarvitse yrittää ajoittaa oikein, sillä koiran tulisi tietää että puomilla ja A:lla pysähdytään aina. Se kuuluu esteosaamiseen. Keinulla on erilainen käskysana siksi että koira erottaisi keinun puomista ja ymmärtäisi jarruttaa ajoissa. A:ta mietin kyllä vielä, että pitääkö siinä pysähtyä vai ei. Siihen osumat kyllä tulevat yleensä hyvin ilman jarruttelujakin, vaan tulevatko jatkossakin? Pysähtymiset hidastavat aina, joten sekin on huomioitava.

Uusi hallimme.
Kriteerit patalapulla työskentelyyn olis jotakuinkin tällaset:
  1. Patalapun katsominen
  2. Patalapun koskeminen etutassulla
  3. Patalapun koskeminen kahdella etutassulla
  4. Patalapulla pysyminen 5s ja siitä vapautus käskyllä "tule" (omatoimisista poistumisista ei tule palkkaa)
  5. Patalapulla pysyminen leluärsykkeestä... namiärsykkeestä... toisen koiran riehuessa... ohjaajan juostessa kauemmas
  6. Patalapun koskeminen kahdella etutassulla kun patalappu on asetettu puomin päähän.
Namirasia liikkui nuolen suuntaan tehtävän vaikeutuessa.
Uuteen halliin siirtyminen toi vastaan rengasongelman jollaista ei aiemmin ollut. Molemmat koirat ohittelivat renkaan aivan suruitta. Vietiin namirasiaa aina vain lähemmäs ja lähemmäs renkaalle, ja koira tajusi aika pian että palkkaa ei tule jos ryntää suoraan namille suorittamatta ensin rengasta. Seuraavissa treeneissä koira suoritti renkaan aivan normaalisti, joten joku omituinen black out tuo ohittelu vissiin oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.