30.10.2016

Tunnette meidät

Ensinnäkin, isosuurikiitos kysymyksistä! Oikein askarruttavia ja syvällisiäkin kysymyksiä tuli, näihin oli nastelia naputella vastineita!1. Tuleeko takkuja korvien taakse? Miten ehkäistä näitä?
- Tulee kyllä. Toisinaan takut aukeavat sormin, toisinaan apuun tarvitaan harjaa tai jopa saksia. Aukiharjatut karvat menevät tietysti entistä herkemmin takuille, ja jos koirat riehuvat paljon keskenään, ei takuilta voi välttyä.

2. Mitkä luut ovat parhaita anaalien tyhjennykseen?
- Ei liene luulla muutoin väliä, kunhan koira saa jyrsittyä ja nieltyä luuainesta. Rustoiset luut toimivat parhaiten. Koira saa niistä eniten irti luuainesta, mikä auttaa rauhasten tyhjentämisessä. Kovista putkiluista koira ei juuri saa luuainesta irti, joten nämä luut ovat meillä vain huvikkeina.

3. Mitä lisiä annat raa´an lisänä?
- Kalkki, sinkki, magnesium, ade, merilevä, lohiöljy, joint buddy, chiarouhe, ruusunmarjarouhe (chia de graciasta tuo kolmikko)

4. Millaisilla luvuilla kuvia tulee kuvausreissuilta mukaan: paljonko kuvia ylipäätään, moniko pääsee onnistuneet kategoriaan ja montako käsittelet julkaistavaksi?
- Huonommalla kelillä 150, hyvissä olosuhteissa ja pitkällä reissulla 500 näin keskimääräisesti. Yleensä puolet karsiutuu heti ensimmäisessä katselmuksessa ja vielä leijonanosa siinä kässätessä. 100 kuvasta joku noin 30 jää lopulta talteen.

5. Miten kauan sulla kesti löytää oma kuvankäsittelytyyli, mikä siinä on sua miellyttävää, missä haluaisit olla parempi?
- Etsin sitä omaa tyyliä varmaan edelleen, ja välillä tykkään hailakoista ja hyvin hyvin vaaleista kuvista, kun taas toisinaan mahdollisimman luonnollinen kuva miellyttää silmää. Suuren kontrastin ystävä en ole ollut pitkään aikaan. Väritasapaino on aina ollut minulle vaikeinta osaamisaluetta, joten siinä toivoisin olevani joskus parempi. Myös "lisävalon" käsittely kuvaan olisi siisti seikka osata paremmin.6. Mikä on vaikeinta ja helpointa koirakuvauksessa? Entä parasta ja huonointa?
- Kohtijuoksukuvat lienevät vaikeimpia, ja muutoinkin tarkennus ei aina osu sinne minne pitäisi. Helpointa lienevät kuvat, joissa koira on aseteltu tiettyyn asentoon, jos oletetaan että koira pysyy aloillaan. Parasta on saada onnistunut, tarkka liikekuva jossa koira on hyvässä asennossa ja kuvakulma ja tausta on mielekäs, saatika jos liikkuvia koiria on kuvassa useampi.

7. Miten päädyit kasvattamaan sekarotuisia?
- Minulla oli tarve tietynlaisille koirille, eikä yksikään rotu täysin napannut. Lisäksi koirien kasvatus, genetiikka ja periytyminen itsessään kiinnostavat. Olin myös kyllästynyt rotukoirien laskusuuntaiseen terveyteen, jos katsotaan koiraeläimiä laajana kokonaisuutena. Ja no, minulla on aina ollut vain sekarotuisia.

8. Monet kritisoivat sekarotuisten kasvattamista, oletko itse kohdannut kritiikkiä ja kuinka suhtaudut siihen?
- Minäkin kritisoin montaa asiaa maailmassa. Eihän mikään ikinä tule olemaan hyvin kaikkien mielestä. Olen kohdannut kritiikkiä silloin tällöin, varsinkin kasvastukseni alkuaikoina. Suhtaudun siihen itse varauksella ennen kuin varmistun että kritiikin antaja tietää mistä puhuu ja keskustelee kanssani kasvotusten. Usein ihmiset ovat vastahankaan niitä asioita kohtaan joista eivät tiedä tai joita eivät ymmärrä. Siksi vain asiaan perehtyneiden ihmisten kritiikki merkitsee, muut ovat satunnaisia huutelijoita joiden sanoja yritän olla kavahtamatta. Asiallisesti annettu, perusteltu ja pohjattu kritiikki on tietenkin asia erikseen.

9. Mitkä ominaisuudet sulle on tärkeimpiä kasvattamissasi koirissa?
- Ensisijaisesti luonne ja heti seuraavana terveys. Terveyttä mitenkään vähättelemättä, kyllä luonteenheikkous on vakavampi ja ehkä herkemmin arkea vaikuttava seikka. Tietysti riippuu vaikeusasteesta, mutta näin minun mielestäni.

10. Jos sun olisi pakko valita rotukoira niin mikä rotu se olisi?
- Ehkä se kuitenkin olisi se bordercollie, ja sitten heti samoilla viivoilla se sheltti. Tai riippuen kummasta löytäisin enemmän sellaisen koiran kuin millaisen tarvitsen. Jos saisin ylikorkeen, rohkean, hyvähermoisen, avoimen, niukkaturkkisen ja hiljaisen sheltin niin miksei. Ja bortsun pitäs olla ensisijaisesti tasainen, hyvähermoinen, normaaliaktiivinen, palikat päässä kohallaan näin muutoinkin ja tervesukunen.


11. Mitä kaikkia lajeja olet harrastanut koirien kanssa?
- TOKOa ja jälkeä omatoimisena, match showta vuodesta 2010, agilityä vuodesta 2013. Uintia, koirahiihtoa, canicrossia, vetoa, rallytokoa, doboa ja muuta on tullut kokeiltua muttei varsinaisesti harrastettua.

12. Onko jotain koiraharrastusta mitä et missään nimessä haluaisi harrastaa?
- Suojelulajit varmaankin. Minulla ei ole kiinnostusta sellaiseen.13. Montako kertaa käytät koiriasi päivässä lenkillä ja kuinka pitkiä lenkit yleensä on?
- 2-3x päivässä. Pisulenkit 15-20min, päivässä yksi pidempi lenkki jonka pituus vaihtelee 1-2h välillä.

14. Mitkä ovat sinun parhaimmat niksit koirakuvauksiin?
- Se että opettaa koiran pysymään erilaisissa asennoissa ja pitämään esineitä suussaan jo pienestä pitäen. Myös muutamien "taikasanojen" opettaminen on eduksi. Tarkennuspisteen pitäminen joko vas. tai oik. reunassa auttaa saamaan tarkennuksen päähän eikä keskikroppaan ja välttyy keskisommittelultaki aina toisinaan.15.Mitkä ovat agilityn plussat ja miinukset harrastuksena?
Koiran kanssa yhdessä tekeminen ja oppiminen on parasta sekä tietenkin se että lajissa saa hyödyntää nopeutta ja ketteryyttä. Myös harrastajien ja kisaajien positiivinen fiilis on ihana asia. Miinuksena tulee koiran loukkaantumisriskit ja omatoimiharrastajat jotka "harrastavat agilityä" takapihalla tai ilman asiantuntevaa kouluttajaa rikkoen koiransa.

16. Mikä on mielestäsi vaikeinta koirankasvatuksessa ja jalostuksessa?
- Vaikeinta näin sekarotuisten koirien kasvattajana on löytää hyviä uroksia joita saa lainaan nartulleen. Ymmärrän täysin miksi kaikki eivät halua lainata urostaan sekarotuiseen pentueeseen. Myös se että genetiikka tekee omia oikkujaan, on haastavaa. Toisinaan myös sekarotuisen koiran suvun yksilöiden terveyden ja luonteiden kartoitus on haasteellista. Ehkä myös miinuksena se että ihmiset eivät aina arvosta sekarotuisia samalla tavalla kuin puhdasrotuisia ja saattavat kyseenalaistaa kärkkäästikin miksi joku tieten tahtoen teettää sekarotuisia. Koen kuitenkin viimeisimmän asian myös positiivisena, sillä on mukava olla se musta lammas joka tekee asioita omalla tavallaan ja uskoo omaan aatemaailmaansa ja saa ihmisten asenteita muovattua.17. Oletko kiinnostunu näyttelyistä?
- Sen pari kertaa mitä niitä olen käynyt katsomassa niin ihan kivaahan se on siellä kattella kauniita paimenkoiria ja ostella koiratarvikkeita. Jos minulla olisi rodunmukainen rotukoira niin miksipä en voisi näyttelyissäkin pyörähtää sen kanssa toisinaan arvosteluja saamassa.

18. Millä muokkaat kuvasi?
- PS, LR ja Gimp on sellanen tuttu ja turvallinen vakiokolmikko. Photofiltrellä teen pieniä ja nopeita muokkauksia koska ohjelma käynnistyy kepeytensä vuoksi niin nopeasti.

19. Mitkä on sun top viisi koirarotua? (Sama kysymys kysyttiin kahdesti)
- Hassua listata näinkin monta, kun kaksi ensimmäistä ovat oikeasti ainoita the suosikkeja, mutta kokeillaan nyt. Bordercollie, shetlanninlammaskoira, lapinporokoira, islanninlammaskoira, pyreneittenpaimenkoira, tsekinpaimenkoira, mudi... oho tuli seittemän.

20. Mitkä on sun viisi lempielokuvaa/sarjaa?
- Supernatural, Hunger Games, Pirates Of The Caribbean, Family Guy, The Simpsons

21. Miksi sekarotuinen?
- Persoonallisuus ja todennäköisesti parempi terveys miellyttävät, samoin se että kasvatuksessa saa keskittyä oikeasti merkitseviin seikkoihin ja voi unohtaa turhakeseikat (korvien, silmien ja hännän asento, karvanpituus jne).

22. Oletko omistanut koskaan puhdasrotuista?
- En ole, mutta ei ole poissuljettua ettenkö joskus voisi omistaa.23. Minkälainen on haaveidesi koiran luonne + käyttöominaisuudet?
- Luonne on omistajakeskeinen, laumaviettinen, sopivan saalisviettinen, hyvähermoinen, enemmän pehmeä kuin kova, älykäs, toistoja kestävä, yritteliäs, on-off, rohkea, melko hiljainen, myös vähäisesti vahtiva. Soveltuu terveytensä ja luonteensa puolesta moneen tekemiseen.

24. Millä kamerakalustolla kuvaat?
- Nikon D90, Sigma 70-200/2.8, Sigma 30/1.4, Sigma 50/1.4, Samyang 8/3.525. Mikä sinut innostutti blogin perustamiseen?
Se että sain spämmätä söpöjä kuvia koiranpennuista. Tutut ja kaverit kannustivat bloggaamaan Sanin pentueesta. Pentueen lähdettyä tulikin eteen kysymys bloggaamisen jatkamisesta, ja koukuttuneena tietenkin jatkoin.

26. Missä olet oppinut koodaamaan?
- En voi sanoa että olisin oppinut varsinaisesti koodaamaan koska olen siinä todella huono edelleen ja joudun näkemään valtavasti vaivaa yksinkertaistenkin koodaamisten eteen. Mutta sen vähän mitä jotenkin osaan, olen oppinut netistä lukemalla ja ihan vain kokeilemalla ja erehtymällä

3 kommenttia:

 1. Anonyymi31.10.16

  Tiedätkö muuten ketään muita jotka kasvattavat sekarotuisia koiria tai roturisteytyksiä tms. ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ainakin 3 minun lisäkseni, tosin kahdesta heistä en ole kuullut aikapäiviin...

   Poista
 2. Olipa mukava lukea :) mä tykkään kanssa paimenkoirista. Jos minun pitäisi ottaa puhdasrotuinen koira niin lapinkoira, shetlanninlammaskoira tai bordercollie. Monia kivoja rotuja tietysti on mutta tämä paimenkoira tuntuu omalta ja mulle sopivalta :)
  Koirine kuvaaminen kiinnostaisi ja sitä olisi kiva opetella. Joskus sattuu saamaan tosi hyvän räpsyn mutta olen aika huono kantamaan varsinaista kameraa mukana, kännykän kameralla mennään :)

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.