11.11.2020

Kuono.fi verkkokurssi

 Yhteistyössä

Saimme testattavaksemme Kuono.fi:n verkkokurssin "Koirankoulutuksen perusteet eläintenkouluttaja Noora Tihtosen kanssa", jossa käsitellään koiran koulutuksen kulmakiviä. Tämä taisi olla allekirjoittaneelle ensimmäisiä verkkokursseja koiran koulutuksen saralla, joten hyppäsin kiinnostuneena kelkkaan. Käydään alkuun läpi faktat, mitä verkkokurssi tarjoaa katsojalleen.

Sisältö

  • Kuinka koira oppii 
  • Tärkeimmät omistajan taidot 
  • Miksi johtajuusteoria on pielessä 
  • Naksuttimen käyttö koulutusvälineenä 
  • Rauhoittuminen ja lupasanan käyttö
  • Lähelläpysyminen ja hyvä hihnakäytös 
  • Luopuminen 
  • Ongelmakäytösten poistaminen 
  • Hyppiminen, remmirähinä
  • Vetäminen, haukkuminen, pureminen

Kurssi koostuu kolmesta moduulista - Johdanto (kuinka koirat oppivat), perustaidot ja ongelmakäyttäytyminen. 

Kurssin kerrotaan tarjoavan kokemattomille koiranomistajille hyvän pohjan elämään sopusoinnussa koiran kanssa. Kokeneemmat voivat hyötyä ongelmakäytöksen poiskouluttamiseen liittyvistä osioista, ja saavat ainakin hyvää kertausta koiran kouluttamisen perusteista. Kurssia vetää eläintenkouluttaja Noora Tihtonen, joka painottaa positiivisia koulutusmenetelmiä ja hyvää arkea koiran kanssa.

Paimenlauman arvio verkkokurssista

Kurssilla ovat käytössä hyväksi todetut nykyaikaiset koirankoulutusmetodit, jotka kannustavat koiraa oma-aloitteisuuteen ja ajattelemiseen. Koulutus perustuu positiivisiin koulutusmenetelmiin, jotka luovat hyvää pohjaa yhteistyölle koiran kanssa. Kurssi on tiivis ja kattava, sisältäen olennaisimmat asiat koiran kouluttamiseen. Ongelmatilanteita, joita olisi vielä voinut lisätä koulutuksen sisältöön, olisivat mielestäni eroahdistus sekä ruuan varastelu. Nämä ovat mielestäni myös melko tyypillisiä ongelmia, joita ihmiset kohtaavat koiransa kanssa. Lisäksi häkkikäytös varsinkin treenaaville koirille olisi kiva lisä.

Ehkäpä olisin myös lisännyt kurssille pari sanaa siitä, mitä koira tuntee tai miten koira ajattelee, kun kurssilla oli maininta susiteoriastakin. Koiria inhimillistetään nykymaailmassa paljon, mistä kumpuavat monet ongelmat. Toki tästähän saisi vaikka kokonaan oman kurssinsa, josta hyötyisivät varmasti jopa kokeneet koiranomistajat! Monelle kokeneellekin koiranomistajalle kun tulee täytenä yllätyksenä esimerkiksi se, ettei koira kykene ärsyttämään tahallaan tai tuntemaan häpeää. Jos jumiudutaan tällaisiin inhimillisiin selitystapoihin, ei pystytä näkemään todellista koulutuksellista keinoa päästä ongelmasta eroon. Siksi näitä koiran kognitioon liittyviä aihealueita ei voi käsitellä mielestäni liikaa.

Kurssin ajankohtaisuudesta sen verran, että näin korona-aikaan tällainen nettikurssi on erittäin käytännöllinen, koska kurssin voi suorittaa kotoaan käsin jokainen netin ääreen pääsevä, ja vallan turvallisesti.

Kurssiympäristön rakenne ja ulkoasu on tehty selkeäksi, pelkistetyksi ja siistiksi. Kaikki tarvittava löytyi sen kummemmin etsimättä. Moduulit oli jaettu loogisesti, ja kun yhden osa-alueen merkitsi suoritetuksi, osio vaihtui automaattisesti seuraavaan käsiteltävään osioon - säästäen klikkauksia.

Videoilla käsiteltiin joitakin aihealueita ilman koiraa, ja välillä harjoitukset näytettiin käytännössä koiran kanssa. Tässä oli huomioitu hyvin se, että videoissa ei käytetty kokeneita koiria, jolloin katsojan oli helpompi samaistua harjoitushetkeen. Eihän kokematon, nuori koira toimi koko ajan kuten oletetaan, vaan se ottaa häiriötä ympäristöstä ja väsyy nopeasti. Nämäkin seikat tuotiin aina ajantasaisesti heti esille, kun näitä tapahtui. Plussat myös siitä, että videoilla esiintyy kaksi keskenään varsin erilaista koirarotua - toinen tyypillisesti tehokkaalla harrastusmoottorilla varustettu yksilö ja toinen yleensä melko itsepäinen ja vaikeasti motivoitava rotu. 

Kerronta oli selkeää ja videon äänenlaatu hyvä, ja kouluttaja näytti ja kertoi koulutustilanteet niin, että ne oli helppo ymmärtää. Videolla tehtiin useita toistoja, mikä myös auttaa katsojaa ymmärtämään katsomaansa. Useista osioista sai lisäksi ladattua kirjalliset ohjeet, mikä oli tosi fiksu lisä oppimisen tueksi!

Netissä käytävän verkkokurssin yksi suurimpia vaatimuksia on se, että palvelu toimii teknisesti moitteitta sekä tabletilta, tietokoneelta että puhelimelta. Käytin palvelua sekä tietsikan että puhelimen kautta. Kohdetyöskentely osa 1:stä ei saanut merkittyä suoritetuksi kummaltakaan, mutta muuten palvelu toimi teknisesti moitteitta.

Videot pyörivät jouhevasti. Jossain vaiheessa kurssia läpi kahlatessani en meinannut millään päästä siirtymään sivustolta eteen- enkä taaksepäin sivuston ladatessa ja ladatessa, mutta oletan tämän johtuneen hetkellisestä mahdollisesta Telian verkon hitaudesta, koska pääosin kurssi pyöri erittäin hyvin.

Vaikka allekirjoittanut kokee kuuluvansa noihin kokeneisiin koiranomistajiin ja -kouluttajiin, oli kurssia mielekästä seurata ja huomasin, että peilaan katsomaani siihen, miten itse elelen koirieni kanssa. Koen, että mitään järin uutta en kurssilta henkilökohtaisesti saanut, koska olen viime vuosina kahlannut omasta mielenkiinnostani melko paljon näitä samoja, nykyaikaisia ja hyviä koirankoulutustapoja. Sain kuitenkin videoista irti teknisiä vinkkejä, miten jonkin asian kouluttamisen voi tehdä teknisesti hieman toisin. Luopuminen on itselleni suhteellisen uusi osa-alue, joten varsinkin sen pohjatyöt oli kiva nähdä videolta käytännön tasolla, alkeista lähtien. 

Ei näissä asioissa koskaan valmis ole, joten eikun kamut kurssille, ja Kuonolle kiitos tästä yhteistyömahdollisuudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.