22.4.2014

Kuinka käsitellä kuva kauniiksi

Muutama vinkinpoikanen kuvien käsittelyyn. Jos joku ei vielä tiennyt, niin kuvankäsittely on ISO osa valokuvausta. Teknisesti hyvän kuvan ottaminen auttaa paljon, mutta vasta jälkikäsittelyssä tehdään ihmeitä. Vinkkini on kirjoitettu lähinnä jälkikäsittelyn näkökulmasta. En itse jaksa jälkikäsitellä joka ikistä blogiin lisäämääni kuvaa viimeisilleen, vaikka tiedän kuinka niitä voisi entisestään parantaa. Oletan, että kykenet ottamaan teknisesti hyvän kuvan, joten näillä vinkeillä voit saada kuvistasi vielä lisää irti.
1. Ole tarkkana, ettei kuva ylivalotu tai alovalotu. Jotkut kamerat varoittavat jo näytöllä, jos kuva on ylivalottunut, kuten D90. Nyttemmin on vissiin vakioitunut uusi trendi, että kuvat käsitellään niin valoisiksi kuin mahdollista, ja harmillisen usein tämä menee överiksi ja kuvat vain palavat puhki - ei niin taiteellista. Puolipilvinen sää on avainsana, tai kunnon optiikan haltijalle alkava hämärä tai katuvalaistuskin on ihanteellinen valo! Superauringossa kuvattaessa kuviin tulee hurjia varjo/valo-vaihteluita, joita ei mikään jälkikäsittele pois, ja ne näyttävät kamalilta. Nurmikot palavat ja koirat kiiltävät ku oisivat rasvattuja.

2. Unohda koko kuvan kattavat massiiviset toiminnot, kuten sävyjen muokkaaminen, ja opettele käsittelemään kuvaa alueittan lasso-työkalulla (esim. Photofiltre, Gimp jne). Jos lisäät koko kuvaan punaista sävyä, mustan koiran turkki muuttuu hetkessä rusehtavaksi, vaikka taustasta tulisikin nätimpi. Tai jos lisäät kuvaan keltaisuutta, koiran valkeat alueet kärsivät. Itse käsittelen usein taustan, tai toisinaan jopa taustan eri alueet sävyistä riippuen, erikseen. Koiran ja sen eri alueet käsittelen myös erikseen, esimerkiksi valkaisen vaaleat merkit.

3. Kontrastin käyttäminen on rakettitiedettä. Nyttemmin foorumeilla on pyörinyt jälleen uusivanha trendi, kuvien kontrastittomuus ja tietynlainen hailakkuus. Liika on liikaa kontrastissakin, mutta liian vähäinen kontrasti voi olla mautonta, kuvasta ei välttämättä saa oikein mitään irti. Taidokkaasti "hailakoidut" kuvat näyttävät tosin erittäin hyvältä.

4. Värikylläisyys, jälleen uusivanha trendi ja villitys. Kyllä, kaikki rakastamme värejä, mutta kun kuva alkaa kirkumaan niin että näyttö helisee, on aika vähentää värien käyttöä. Tähän sokaistuu.

5. Tarkkana tarkkuuden suhteen, tähänkin sokaistuu. Tarkkuus on ykkösasia valokuvissa, mutta rakeisuutta vältetään kuin ruttoa - ellei sitä tarkoituksella haeta kuvaan syystä x. Itelläni oli viime syksynä kamala kausi, kun sokaistuin kuvieni tarkkuudelle ja rakeutin kaikki kuvat yheks rajamössöks. Vasta kavereiden huolestuneet pohdinnat lähettämieni kuvien kehnosta laadusta havahduttivat takaisin tähän maailmaan.

6.  Maailma vinossa. Jos et kykene ottamaan horisontiltaan suoria kuvia, vaivaudu edes jälkikäsittelemään horisontit suoriksi. Ahtaan rajauksen kuvissa tämä voi olla haastavaa jälkikäteen, muttei mahdotonta. Ite otan toisinaan vinoja horisontteja sisältäviä kuvia, joten ei auta ku opetella pitämään kameraa paremmin kuvatessa. Asennot ovat tosin joskus niin haastavia ja kuvauskohteet eläväisiä, ettei aikaa ole kuin muutama sekunti ja tilanne on jo ohi. Akkukahva auttaa pystykuvissa, joten suosittelen sen hankkimista jos ottaa paljon pystykuvia.

7. Magentan ja cyaanin ikuinen taistelu, josta ainakin itse kärsin suuresti. Ikinä väreistä ei saa neutraaleja, vaan ne taipuvat joko pinkiksi tai vihertäväksi. En tiedä ratkaisua tähän, ellei halua kuluttaa varttia yhden kuvan sävyjen säätämiseen suunnilleen inhimillisiksi.

8. Jälkivinjetointi, tutummin reunojen tummennus. Tykkään tehdä tätä itse kuvilleni, mutta tässäkin saa pitää varansa ettei vedä överiksi.

9. Ne hihnat ja pannat, kivet, ihmiset, roskikset sun muut ikävyydet kannattaa vaivautua muokkaamaan koirakuvista pois, se kun ei nykyisillä ohjelmilla vaadi minkäänlaista taitoa. Tarkkana, ettet kloonaa niin paljoa samaa aluetta, että kuvio esim. nurmikossa toistuu!

10. Kuvien jakamisesta vielä, eli yritä karsia samanlaisia kuvia yhteen tai kahteen kappaleeseen tai yhdistä ne vaikkapa liikkuvaksi giffiksi täällä. Kukaan ei jaksa katsoa näytön täydeltä kymmentä melkein samanlaista kuvaa tessustasi tai mirristäsi. Olen itsekin kehno karsimaan, tosin petrannut siinä viimeisen vuoden aikaan, josta olenkin saanut palautetta että miksi en enää julkaise niin paljoa kuvia kuin joskus.

Haasteena kuvien käsittelyssä on se, että jokainen katselee samaa kuvaa hieman erilaiselta näytöltä. Pöytäkoneet saattavat tummentaa kuvia rajusti, ja sävyt saattavat heitellä näytöstä riippuen. Tämän lisäksi ihmisen sisäinen näyttö, silmä, sokaistuu helposti kuvalle. Tämän voi huomata niin pitkällä ku lyhyelläki aikavälillä. Yhtä ja samaa kuvaa vartin muokattuaan sävyt alkavat näyttää normaaleilta, vaan käytäpä hetki kuvaa piilossa ja katso sitä kohta uudestaan - pudum, ei vitsi miten magenta, ja eikun sävyjä muokkaamaan. Kuviaan kantsii arvioiduttaa toisilla ihmisillä satunnaisesti, jotta omille silmilleen ei sokaistu. Toivottavasti vinkit jeesas ees jotakuta.

Yllä alkuperäinen ja muokattu kuva. Alkuperäinen kuva on ällömagenta, laimea ja koira ei irtoa riittävästi taustasta. Lisäksi koiran kaulukseen on heijastunut nurmikon sävyä.
Kuvasta muokattu sävyjä enemmän viileään ja keltaiseen päin, jonka lisäksi avattu sävyjä ja valkaistu lassotyökalulla koiran valkeat alueet. Rajaus vähän ahdas, mutta sommittelu hyvä.


Tässä tehty aikalailla samat temput mitä ylempään kuvaesimerkkiin. Horisontti lisäksi suoristettu.

Jopa vähän överisti avattu sävyjä vuoden parin takaisesta kuvasta. Kuitenkin käsitelty kuva paljon mielenkiintoisempi ja koirasta erottuu jo silimät sun muut.

Tässäkin liikutaan siinä rajoilla, onko Sani liian käsitelty. Caralla osittain puhkipalaneita valkeita alueita. Tämäkin vuoden tai parin takainen kuva. Poistettu häiritsevä palanen Kiksua kuvan reunasta kloonaamalla. Jos mahdollista, moiset puolikkaat kohteet kuvan reunoilta kannattaa poistaa. Kuvan rajaaminen puolikkaan kohteen poistamiseksi ei aina tule kysymykseen näissä tapauksissa, sillä se voi muuttaa rajausta huonompaan suuntaan.

13 kommenttia:

 1. Haha, tuo vitonen kuulostaa tutulta monen vuoden takaa, kun innostuin jostain syystä terävöittämään kuvia välillä melkeinpä jo liikaakin :'D Joskus huvittaa/ärsyttää katsoa omia vanhoja kuvia, joista ei ole esim. horisonttia suoristanut - nyt sen suhteen on melkeinpä maaninen. Ja eittämättä tuo karsimisen vaikeus on liiankin tuttua :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, inhottaa katella vanhoja kuvia joissa käsittelyt eivät ole kohallaan.

   Poista
 2. Anonyymi23.4.14

  Tosi kiva postaus! Tosin jäin kaipaamaan enemmän ennen-jälkeen kuvia, niitö on aina niin hauska kattoa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin taikoa niitä lisää tähän postaukseen huomenissa :)

   Poista
 3. Terävöitys, valo ja kontrasti, ääh, ne on mun heikkoudet :D Ja sitte toi värisävyt, en millää jaksais lassoilla koskaa. Heitän kuvan mustavalkoseks jos menee vaikeeks x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua puuhaa tuo mustavalkeeks heittäminen tarvittaessa.. :D

   Poista
 4. Kuvaatko .jpg vai RAW?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .jpg, pari kertaa RAWina testannu mut en oikei sisäistäny ideaa.

   Poista
 5. Täälläkin yks vinojen horisonttien "uhri". Jälkeenpäin aina huvittaa ja toisaalta v*tuttaa, kun jokaikinen kuva on johonkin suuntaan vino, useimmiten vielä vuorotellen kumpaankin :D Joskus vois opetella.
  Hyviä pointteja kyllä! Itse ehkä olisin nostanut esiin vielä sen, että varsinkin samantyyppiset (esim. just koirasta kaks juoksukuvaa pellolta) kannattaa muokata sävyiltään samankaltaisiksi, vihertävä & punertava kuva vierekäin saa molemmat näyttämään epäaidoilta.

  VastaaPoista
 6. Löysimpä blogisi ja ompas kiva ulkoasu ja heti ekaksi todella mielenkiintoinen postaus kuvaamiseen liittyen! Enpä ajatellutkaan, että kuviakin voisi muokata noin osissa lassoamalla, täytyypä ehkä kokeilla sitä kunhan tulee otettua jotain hienoja kuvia. :) Täytyypä laittaa lukulistalle blogisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittelen ja toivottelen tervetulleeksi lukijakaartiin :D

   Poista
 7. Anonyymi1.5.14

  Millä muokkailet kuviasi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Photoshop, Photofiltre. Toisinaan satunnaiset netin ilmaisohjelmat.

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.