2.12.2016

Crate Games

© H. Harjanne 
Kattelin Susan Garrett's Crate Games -DVD:n ja tuumastelin notta aika tärkiätä ja käyttökelposta settiä joten kirjotellaan tännehi ylös. Suosittelen kattelee DVD:n mikäli koirasi viettää edes toisinaan aikaansa häkissä.

Crate Games opettaa koiralle itsehillintää ja motivoi koiraa. Itsehillintää eli tietynlaista kontrollia tarvitaan sekä arjessa että harrastuksissa, eikä siitä koskaan ole haittaa että koira pystyy tarvittaessa hillitsemään itsensä (ovesta meneminen, häkistä poistuminen tien varressa ym. tilanteet joissa koiran turvallisuuden ja yleisen viihtyvyyden vuoksi tulee hillitä itsensä ja odottaa ohjeita ohjaajalta). Harjoitusta voi hyödyntää myös target-työskentelyssä, jos halutaan saada koira joka pysyy ehdottoman varmasti esimerkiksi targetilla kunnes lupa poistua saadaan.

Crate Games sisältää vain kaksi kriteeriä:
1. koiran tulee pysyä häkissä, eikä yksikään koiran osa saa olla ulkona häkistä
2. häkistä tullaan ulos vain luvan kanssa


Stage 1 - I love my own crate. Koiralle opetetaan että häkki on mukava paikka. Koiraa palkataan sen ollessa häkissä korkealle ja kauas ovesta noin 10 kertaa. Se että koira nousee istumaan häkissä kun kosket häkin oveen on ok, koska myöhemmin koiran odotetaan nousevan istumaan häkissä kun käsi koskettaa ovea. Muutoin koiran tulee maata hiljaa paikallaan eli rentoutua eikä olla koko ajan valmiudessa poistua toimintaan.

Stage 2 - Are you a gambler? Häkin ovea pidetään auki ja koiraa palkataan kun se pysyy häkissä. Koiran ei anneta epäonnistua tässä eli häkin ovi laitetaan kiinni heti kun koira yrittää ulos häkistä ilman lupaa. Koiraa palkitaan häkin takaosaan häkin ollessa auki. Vähitellen mennään kauemmas ja kauemmas häkistä edelleen oven ollessa auki. Lopulta palkkoja heitellään ympäriinsä ja silti koira pysyy häkissä. Se saa tästä palkkaa. Jos koiran takamus nousee, ovi laitetaan kiinni ja palkataan koiraa vielä muutaman kerran häkin takaosaan istuma-asentoon. Hihnaakin voi käyttää tulevissa harjoituksissa, sillä hihna saattaa olla koiralle niin vahva merkki tekemisestä ja häkistä poistumisesta, että senkin kanssa on hyvä harjoitella häkissä pysymistä.

Stage 3 - Yer out yer in. Nyt häkistä poistutaan kontrolloidusti. Koiran tulee tätä ennen mennä itse häkkiin ilman mitään vihjeitä tai eleitä. Palkka tulee aina häkistä, ei sieltä poistumisesta. Kun koira menee häkkiin, se saa kehut ja namit ja huomiosi, häkkiin tietenkin palkaten. Nyt täytyy vain olla kärsivällinen ja odottaa että koira tekee itse valinnan. Jos koira ei ymmärrä mennä itse häkkiin, sitä voi vielä palkata muutaman kerran häkin takaosaan. Koira kannattaa pitää hihnassa ja hihna löyhällä jalan alla, jotta muut ärsykkeet eivät vie liiaksi sen huomiota tai koira ei lähde haahuilemaan ja palkkailemaan itse iseään.

© H. Harjanne
© H. Harjanne 
Seuraavana Crate Games -harjoituksia edistyneemmille koirakoille:

Advanced crate games: Toista koiraa leikitetään häkin ulkopuolella ja häkissä odottava koira ei poistu yhdelläkään tassulla häkistä ja se pysyy häkissä rauhallisena. Koira huokuu rauhallisuutta juuri itsevarmuuden kautta. Se tietää tarkalleen mitä kriteeriä sen odotetaan noudattavan.

The collar grab game: Häkistä tullaan jälleen ulos luvan kanssa, jonka jälkeen koiraa tartutaan kiinni pannasta ja palkataan siitä kohtalaisen hyvällä namilla. Tämän jälkeen koiraa hetsataan menemään häkkiin edelleen pannasta kiinni pitäen ja vapautetaan koira. Kun koira juoksee häkkiin, sitä palkataan. Harjoitusta voi vaikeuttaa kulmia ja etäisyyksiä muuttamalla ja vaatimalla koiralta nopeampaa ja nopeampaa suoritusta.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi25.12.16

  Mistä näitä dvd:itä voi tilata? Tää olis tosi mielenkiintoinen asia koiralle opettaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öäää, lähtisin ite ettimään käytettynä Torista tai lainaisin kirjastosta jos vaikka löytys ees kaukolainana?? :D En tiiä ku ite sain tän lainaan!

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.