6.12.2012

Aurora hoidossa

Typykkä meni kuudelta hoitoon kaverille. Se ei ois meinannu lähtee meijän luota pois, vaan veti hihnassa ja vinkui. Höpsö.

Asiasta kukkaruukkuun, oon tuumaillu, mite kiva ois kokeilla vetoa lauman kanssa. Tietysti vasta sitten, kun nuorimmainenkin on tarpeeksi kehittynyt, eli ehkä ensi talvena. Silloin on jo Cicaro ja Caramelkin kuvautettu, että tietää uskaltaako niillä vedättää. Miulle vinkattiin sivut tällasesta paimenvaljakosta, ja oon nyt iha liekeis et meijän on ihan pakko joskus tulevina talvina edes kokeilla Essin ja suipponokkien kans vetoa. Ois tosi tehokas ja kehittävä harrastus, tulis voimaa ja kestävyyttä koirille ja sit ois keväällä sellasia bodarikoiria agilityssä.

En oo koskaan ollu innostunu vetopuuhista, mutta nyt ku hiffasin et täs alkais olemaan koirat kasassa ku ottas ja yhistelis vaikka parin muunkin kaverin koiria valjakkoon, niin oispa tosi nastaa. Se vaan et tarvittas joku kelkka ja valjaat laumalle ja tietysti asiaankuuluva vetoliina. Potkukelkka kelpaisi hyvin harjoitteluun, ja vois vähä katella et oisko täs koko jutus ny mtn ideaa. Tai miksei ihan perus pulkka. Sinänsä homma vaikuttaa simppeliltä, että koirille opetetaan käskyt liikkeelle, seis, oikealle ja vasemmalle. Mutta miten saada koirat, jotka ovat tottuneet ettei hihnassa vedetä, vetämään. Siinähän se haaste tuleekin. Ja olisiko kukaan noista valopäistä johtajatyyppiä, vai meneekö koko homma ihan läskiksi kun kukaan ei osaa olla johdossa sähläämättä.

Sitten se, että kuinka paljon yksi keskikokoinen koira jaksaa vetää, että sen ei tarvitse raataa vielä liioin. Huomatkaa että en todella tunne lajia, joten mun pitäs eksyä Googlen ihmeelliseen maailmaan, mutta kun on niin kiva artikuloida pöljänä kun ei ole tietoa.

...Okei kävin lukemassa, että nartuilla (ilmeisesti huskyn kokoisilla roduilla?) taakkaa saa olla n. 15kg. Ja vissiin kun koiralla on hyvä kunto ja se on tottunut vetämään, alkutaakathan ovat tietysti pienempiä. Ja matkat aloitetaan muutamalla sadalla metrillä, ei sen enempää. Tollaset keskikokoset nassikat tai tommoset Kiksun kokoset sirpukat taas jaksaa vissiin vetää 5-10kg taakkaa? Ja jos siinä on 3 keskikokosta, niin ne jaksas sillon vetää hyvällä alustalla n. 25-30kg kuormaa. Ja jos valjakkoon lisätään yks colliepari, niin silloin valjakko jaksanee vetää ainakin 40-50kg kuormaa. Ja nyt painun nukkumaan ja näkemään unia paimenvaljakoista, kello lähenteleekin jo mukavasti NELJÄÄ...

2 kommenttia:

 1. Huskylle on nyrkkisääntönä, että koira jaksaa vetää kaks kertaa oman painonsa verran, keskipitkällä matkalla, hyvällä temmolla. Eli jos tuota sääntöä meillä noudatetaan, niin Venun kilot on 36, Kurkolla 40 ja Dimmulla 44. Noin. Mutta tosiaan sulla kyseessä pienemmät koirat, aloittelevat koirat joiden kanssa kannattaa ottaa hissunkissun.

  Ja neuvona, älä käytä opetuksessa jänistä tai etupalkkaa. Koira ei siinä opi muutaku sprinttivauhtiin, eikä sitä kestävyyttä tule nimeksikään. Sprinttikoirat opetetaan etupalkalla, jolloin ne tottakait menee palkalle kakssataa lasissa - sen muutaman kilometrin.

  Tsemppiä uralle, ja tosiaan ne varusteet on erittäin tärkeät. Kurkolla oli ekoina valjaina nuo pörröhuskyt, ja voin sanoa ettei niiillä saatu muuta kuin valjaita inhoava jumissa oleva koira. Kannattaa satsata siis! :) Ja liinoja saa ostettua valmiina, jos ei ite halua "piippolan punasesta" punoa :)

  VastaaPoista
 2. Heipä hei ja kiitos jälleen kun jaksat raapustella faktoja pöytään! Eli meillä taakat menisi about Cicaro 19kg, Caramel 27kg. Ja colliet jaksavat tietysti vielä enemmän. Alkuunsa meillä on harjoitteluvaiheessa tietysti ihan keponen taakka niin kuin sanoitkin, ei tietenkään haluta rasittaa nuorta laumaa.

  Kunhan nyt ensin oppivat valjakon tavoille ja saavat hieman tuntumaa kevyestäkin taakasta, että mitä se vetäminen nyt on ja uskaltaisivat nojata valjaita vasten aiheuttaen vetoa, niin hyvä.

  Kuulostaa kyllä inhottavalta, jos koiralle luultavasti oikein harrastettuna mieluinen laji aiheuttaisikin kipua ja inhoa hommaa kohtaan. Jos me todella aiomme ensi talvena jatkaa tätä lajia, on kyllä kunnon vetovaljaat ensimmäisenä hankintalistalla. Tai kukaties, jo tänä talvena, sillä talvihan on vasta tuloillaan. Olispahan valmiina sitten isommille taakoille ens talveks ne kunnon valjaat, ja harjoitteluvaiheenkin kun olisi kuitenkin aika tärkeää olla koiralle kivaa puuhaa. Pitääkin ehkä suunnata hipelöimään Lemmikkiliikkeisiin vetovaljaita jo aiemmin.

  Mitenkäs tuo vetämään opettaminen sitten tapahtuu kaikkein järkevimmin? Kuitenkin ideana ei ole mikään hervoton sprintti, vaan mahdollisimman tasaisen, turvallisen vauhdin ja tuntuman löytäminen koko hommaan.

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.