7.12.2012

Koiramaailman epäkohtia

"Mie oon huolissani miten paljon ihmiset nykyään teetättää sekarotuisilla pentuja, ja pyytää niistä ihan älyttömiä summia. Sekarotuset ei ole enää "vahinkoja" Vaan on mikä koira tahojaa, niin aletaan tekee pentuja, jotta saadaan rahaa. -.- Sekarotusten hinta saattaa olla jopa 600e!! eikö muka haiskahda yhtään?"
Menin ja kirjoittelin facebookin pentutehtailun vastaiseen sivustoon. Halusin vain jakaa tämän tänne lähinnä omaksi muistoksi, mutta saahan tätä toki kommentoidakin, jos lystää. :) Olkoon tämä nyt Coming up!- listan kirjoitus aiheesta "Koiramaailman epäkohdat", joka menee erikoispostausten arkistoon.

Minä olisin pikemminkin huolissani, kuinka rotukoiria pennutellaan ihan vaan siitä ilosta että koira sattuu omaamaan paperit, ja siitä syystä pennutus on olevinaan OK. Ihan yhtä lailla niin rotukoiria kuin sekarotuisiakin koiria pennutellaan suotta. Ja älkää menkö vetämään viivaa sekasoppa vahinkoseropien ja harkitusti teetettyjen seropien välille, kun kyse on kuitenkin aivan eri asioista. 

Kyllä, myös tällaiset "harkitut mixit" voivat olla aivan järjettömiä, mutta löytyy maailmasta myös ihmisiä, jotka todella paneutuvat seropiprojektiinsa ihanteellisen perusteellisesti. Aina löytyy joka yhdistelmästä jotakin morkattavaa (oli se sitte taas rotupipentue tai seropipentue), ja vaikka täydellisyyteen tulee pyrkiä, on silti totuus, että hyvin harva yhdistelmä todella on kaikin puolin täydellinen. Ihmiset, jotka puuttuvat toisten asioihin, löytävät kyllä nämä pienet heikkoudet ja nostavat niistä hirveän haloon, ja tällöin ei nähdä ollenkaan koko totuutta ja kokonaisuutta, mikä olisi paljon tärkeämpää kun mietitään yhdistelmän järkevyyttä. 

Jos jonkun mielestä on väärin teettää lisää koiria maailmaan, koska löytökoiria ja koiria muutenkin on markkinat pullollaan, niin ottaisitko itse minkä tahansa kulkurin, jonka taustasta et tiedä, tai jonka roduista et tiedä mitään. Sellainen koira voi sopia jollekulle ja on tosi hienoa että jotkut pystyvät tarjoamaan kodin tällaisille ressukoille, mutta kaikille se ei vain sovi. En itse voisi ottaa koiraa, jonka taustaa en tiedä, tai jonka rotuja voin vain arvailla. Toisaalta taas, jos taustat tiedetään kymmenen sukupolven takaisesti, alkaa olemaan kyse rotukoirista, joiden kohdalla ollaan menty umpikujaan monen rodun kohdalla. En halua tukea sellaista.

Siksi näen, että näiden kahden ääripään välillä on kuilu. Ja sen kuilun välissä ovat harkitusti teetetyt sekarotuiset. Tarkkaan harkituilla sekarotuisilla koirilla on tulevaisuutta pidemmälle kuin rotukoirilla, ja itse kannatan henkeen ja vereen harkittuja yhdistelmiä ja sekarotuisten luustokuvauksia ja muita menetelmiä, joilla saadaan tietoa koiran terveydestä. Uuden veren saamista kantoihin ei osata arvostaa, mikä on kummallista, koska kuitenkin on kyse koiran terveydestä.

Jos sitten päätyy teettämään pentueen koiralla kuin koiralla, tulisi miettiä jo valmiiksi mahdollisia kotiehdokkaita, ja ehdottomasti jokaisella pennutuksella tulisi olla muukin ajatus kuin se, että pennut on sööttejä ja minun narttu on paras ja sillä on kiva luonne ja pentuja on moni kaveri ja naapuri kysellyt ja ottaisi aika varmasti jne. Ja mitään sekasoppia ei tarkoituksella tulisi mielestäni teetättää, koska se on turhaa koiramäärän lisäämistä vailla järkeä. Varsin heiluva käsite tuo "sekasoppa", mutta jospa joku ymmärtää, mitä ajan takaa moisella käsitteellä.

Totta on, että ei yksi hutipennutus tai hieman ajattelematon pentue maailmaa kaada, vaikka se joistakin siltä tuntuu. Kaikki pennut saattavat löytää mainion kodin ja elää elämänsä onnellisesti ja se siitä. Ei paljoa maailmaa muuttanut. Suomessa on todella tiukkapipoinen ja ahdasmielinen ajatusmaailma muutenkin koira-asioissa, ja kärpäsistä tehdään härkäsiä yksittäisissä tapauksissa. Kun taas on kyse suuremmista asioista, kuten rotukoirien geenipoolien kaventumisesta, asiaa sivutaan hyssytellen, ja puututaan jälleen yksityiskohtiin, yksittäisiin pentueisiin, jotka eivät todella maailmaa muuta miksikään. Kyllä minä itsekin sorrun liian usein saarnaamaan ihmisille, miksi he menivät ja pennuttivat koiran ilman mitään järkeä, vaikka tiedän että se on periaatteessa turhaa ja tyhmää ja kenestäkään ei ole kivaa saada negatiivista palautetta kultamussukoistaan jotka inisevät ja tuhisevat pentulaatikossa. Mutta kyllä ihmiset ehkä toisinaan tarvitsevatkin pientä näpäytystä. Ja koko Suomen koirajärjestelmä vaatisi vähintäänkin potkun perseelle. Ja toisenkin.

1 kommentti:

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.