29.12.2012

Lenkkireittimme

Äänestetty erikoispostaus lenkkireiteistämme, olkaapa hyvät! Koska kesät vietämme Savossa ja muu aika menee Kajaanissa, päätin jakaa postauksen lenkkireitit kahden eri otsikon alle, jotta postaus olisi selkeämpi. Nappailin kuvia elävöittämään postausta, karttakuvaa en kokenut tarpeelliseksi.

Lenkkireittimme Kajaanissa

Hihnalenkkireitit

 • Poliisiaseman pikkulenkki
 • Juna-aseman lenkki
 • Kaupunkilenkki
 • Prisman lenkki
 • Kajaaninjoen lenkki
 • Lehtikankaan ja laajankankaan lenkki
 • Lidlin lenkki
Niin kuin voi huomata, hihnalenkeiltä en juurikaan ole ottanut kuvia. Ensinnäkin se on a) vaikeaa kolmen koiran ollessa hihnassa ja b) tuntisin itseni idiootiksi turistiksi, joka kuvailee katua keskellä ihmispaljoutta. Hihnalenkeistämme listasin vain yleisimpiä lenkkejä, joita teemme. Ainahan voi tietysti keksiä uusia.

Poliisiaseman pikkulenkin kierrämme aika usein koulun jälkeen lyhyenä päivälenkkinä. Se on noin 500m pituinen lenkki, ja se kiertää poliisiaseman editse sekä lukion editse. Ihmisiä ja liikennettä tällä lenkillä on jonkin verran ja joudumme ylittämään yhdet liikennevalot tällä lenkillä. 

Juna-aseman lenkki on noin 600m mittainen rauhallinen lenkkireitti. Paitsi silloin kerran, kun Cara joutui puolustamaan minua joiltakin huumehörhöiltä. Juna-aseman lenksulla on toisinaan ihmisiä ja toisinaan ei, riippuen junien kulusta. Aika harvoin menemme tämän lenkin, vaikka siinä matkalla onkin koirille hyvää syrjäseutua tehdä tarpeensa.

Kaupunkilenkki kulkee tietysti kaupungilla, ja silloin tällöin käymme harjoituksen vuoksi lenkkeilemässä ns. ihmisten ilmoilla. Yleensä kierrämme vilkkaan kauppakadun lävitse, kierrämme torin ja palaamme takaisin samaa reittiä. Ennen tälle lenkille lähtöä on koirien tehtävä tarpeensa, ettei hätä yllätä keskellä kävelytietä, niin kuin kerran aikaisemmin...

Prisman lenkkiä kiertelemme melko harvoin, vaikka siellä kulkiessa olisi kaunis puistoalue mitä pitkin kulkea. Tämä reitti johtaisi myös Onnelan koirapuistoon, ja reittivalinnoista riippuen tämä lenkkireitti on noin 500-800m pitkä.

Kajaaninjoen lenkki sijaitsee joen toisella puolella, ja emme muuten kiertele juuri joen toisella puolella, mutta pari kertaa olemme kiertäneet joen ympäryksen siltoja myötäillen. Matkaa tälle reitille kertyy noin 1,5km.

Lehtikankaalla lenkkeilemme toisinaan Sissin ja Moonan kanssa. Kiertelemme siellä täällä pikkukatuja puikkelehtien, ja pituutta tälle lenkille kertyy noin 2-4km reittivalinnoista riippuen. Toisinaan kierrämme Kauppapuistoon saakka, jonka seudulla on paljon suuria marketteja ja huonekaluliikkeitä. Tämä reitti vie Lehtikankaan koirapuistoon.

Lidlin lenkki on Lidlin ohitse kiertävä mukavan mittainen lenkki, joka on noin 1,3km pitkä. Kierrämme sen toisinaan lyhyenä päivälenkkinä. Mukavaa tässä lenkissä on se, ettei tarvitse odotella liikennevaloissa, ja reitillä ei ole liiaksi muita liikkujia joita pitäisi väistellä.

Prisman lenkki, joen rannalta.
Juna-aseman lenkki
Kajaaninjoen lenkki
Kauppapuiston lenkki


Ulkoilureitit, joissa mahdollisuus irtipitoon
 • Vimpeli
 • Rehja
 • Pöllyvaara
 • Lehtikankaan alueen metsiköt
 • Paltaniemi
 • Hoikanlampi
Niin kuin varsin monesta postauksesta on jo käynyt selväksi, meidän suosikki lenkkireittimme, jossa voi pitää koiria irti turvallisesti, on Vimpeli. Se on laaja ulkoilualue, joka sisältää hurjasti eri lenkkejä eri liikkujille, ja vaikka toisinaan lauma kohtaa metsässä liikkuvia ulkoilijoita, niin siitä ei aiheudu häiriötä puolin eikä toisin. Vimpelissä on metsää, polkuja, laajempia alueita kuvaamista ajatellen, nurmikenttä (jossa ei varsinaisesti saisi pitää koiria irti...), sekä Vimpelin huippu, jonne joskus kapuamme kuvaamaan.

Rehjaan taas täytyy mennä autolla, koska sinne kertyy matkaa n. 8km. Rehjan jäällä on paljon hiihtäjiä, mutta siellä riittää kyllä tilaa pitää koiria irti turvallisesti, kun emme kuitenkaan kulje latujen lähettyvillä. Rehjassa olemme käyneet vain pari kertaa, mutta se on hieno paikka kuvata ja koirat nauttivat, kun saavat juoksennella irti.


Pöllyvaarassa olemme käyneet vain kerran, ja sinnekin täytyy mennä autolla. Se on ulkoilualue, jossa koirat täytyy pitää ensin kytkettyinä, mutta kauemmas metsäpolkuja kuljettua ne voi päästää huoletta irti. Pöllyvaarassa on mukavan vaihtelevaa maastoa, ja metsikössä irti liikkuminen on kehittävää ja mielekästä koirien kannalta.


Lehtikankaan alueen parissa pikkumetsikössä pidämme harvakseltaan koiria irti lähinnä Essin kanssa. Autotiet ja asutus ovat kuitenkin niin lähellä, että irtipito ei ole niin turvallista eikä mukavaa.


Paltaniemeen on matkaa noin 15km. Ajelemme tänne lähinnä kesäisin pitämään koiria irti rannalla. Uimareita tällä rannalla ei ole ollut koskaan, kun olemme itse olleet siellä. Mainio paikka kuvata koiria ja pitää kavereiden kesken vaikka piknik siinä samalla!


Hoikanlammen kiertävällä lenkillä emme käy kovinkaan usein, vaikka lenkkireittinä se on todella ihana ja kaunis kiertää. Kesäisin tällä reitillä voi pysähtyä rannalle - vaikka jälleen piknikille - tai antaa koirien kahlailla rannassa.

Lidlin lenkki tai suorin tie Vimpeliin lähdettäessä
Vimpeli
Vimpeli

Vimpeli
Vimpelin kenttä
Vimpeli
Vimpelin huippu
Rehjan jää talvella.
Pöllyvaara
Lehtikankaalla kerrostalojen takana sijaitseva metsä

Paltaniemi

Hoikanlampi
Hoikanlampi
Hoikanlampi


Koirapuistot
 • Puistolan puisto
 • Lehtikankaan puisto
 • Onnelan puisto
 • Kuurnan puisto
 • Lohtajan puisto
Koirapuistoilemme oikeastaan vähintään kerran viikossa. Lähin koirapuistomme on Puistolassa, jossa käymmekin aika tiheään, koska siellä koirat saavat riehua ja liikkua paljon miellekkäämmällä tavalla kuin hihnassa. Tämä puisto on tiettyihin aikoihin todella aktiivinen, mutta useimmiten saamme puistoilla siellä ihan oman lauman voimin. Puistolan koirapuisto puretaan pian, ja tilalle rakennetaan toiv. ensi keväänä uusi, siistimpi puisto, johon on kaavailtu mm. agilityesteitä.

Lehtikankaan puistossa käymme harvoin, ja silloin harvoin mukana ovat yleensä Sissi ja Moona. Suuri, avara ja tasainen puisto on ihan kiva silloin, kun ei ole kevät ja puisto ei näytä järveltä. Tämä puisto on melko aktiivinen, mutta aidat ovat huonossa jamassa.

Onnelan koirapuistossa ei tule käytyä kuin harvakseltaan. Tämä puisto on hieman syrjässä, eikä siellä ole juuri koskaan muita kävijöitä silloin harvoin kun mekään olemme siellä. Puistona se on siisti, mutta melko pieni ja varjoisa puiden takia.

Kuurnan koirapuisto sijaitsee joen toisella puolella, emmekä käy siellä kuin hyvin harvoin. Se on siisti, suuri ja melko aktiivinen puisto, mutta siellä on varjoisaa suurien puiden takia. Lisäksi siellä on paljon mutaisia ojia erityisesti keväisin ja syksyisin.

Lohtajan koirapuistossa emme käy enää nykyisin. Se on kauimmainen puisto meiltä, ja sinne olisi matkaa noin 3km. Se on ainoa kaksiosainen puisto, ja se on aika siistikuntoinen, mutta aidat ovat huonossa jamassa. Mukava puisto, harmi vain että on niin kaukana. Aktiivinen puisto tämä kuitenkin on.

Puistolan koirapuisto
Puistolan koirapuisto
Lehtikankaan koirapuisto
Onnelan koirapuisto
Onnelan koirapuisto
Kuurnan puisto
Kuurnan puisto
Kuurna ja mutaiset ojat
Lohtajan koirapuisto
Lohtajan koirapuisto
Lohtajan koirapuisto

Lenkkireittimme Savossa

 • Koti
 • Mökki
 • Hirviniemi
 • Manginniemi
 • Savela
 • Luontopolku

Asumme omakotitalossa maalla, lähin naapuri asuu 1km päässä. Autotie kulkee aivan talomme vierestä, joten jos menemme hevostallille tien toiselle puolelle, koirat on ehdottomasti pidettävä sisällä, sillä vain Sani ymmärtää pysytellä poissa tieltä. Koiramme eivät saa mennä tielle ollenkaan, ei edes lenkkeilymielessä. Siksi lenkkeilemme vain sivutietä pitkin, joka haarautuu kahdeksi mökkitieksi. Toisen mökkitien päässä on järvi, jossa meillä on vene ja katiskat, ja kesäisin koirat uivat mielellään sillä aikaa kun itse tsekkailen katiskat. Metsässä on tilaa rymytä, sillä sitä riittää niin pitkälle kuin pienet tassut vain jaksavat tassutella.

Mökkimme sijaitsee 15km kodistamme, upealla paikalla sukumme mökkiyhteisössä, mäen päällä omassa rauhassa. Järvinäkymät ja aukeat pellot kruunaavat näkymät. Mökkimme sijaitsee niin kaukana kaikesta, että koirien pitäminen irti on turvallista. Ainoastaan muiden mökkiläisten takia koirien pitää olla lähinnä kesäaikaan vahditusti irti. Järvessä on kiva käydä pulahtamassa, tai sitten voi mennä läheisille pelloille juoksentelemaan. Lisäksi voi lähteä hiekkateitä pitkin esimerkiksi autiotalolle ja sen ohitse aina kauniiseen niemeen ja pikkusaareen saakka.

Hirviniemi on ulkoilu- ja rantapaikka syrjässä, ja meiltä on sinne matkaa noin 20km. Oikein mukava mutta tuulinen paikka, jossa ei yleensä satu olemaan samaan aikaan muita rantailijoita. Hirviniemessä voi paistella makkaraa ja uida ja viettää mukavan kesäpäivän koirien kanssa riehuen ja valokuvaten.

Manginniemi on samanlainen paikka kuin Hirviniemikin, mutta sinne meiltä on matkaa vain noin 8km. Manginniemessä käymme kesäisin aika tiheään pitämässä koiria irti metsissä ja rannoilla. Manginniemi on melko suosittu kesänviettopaikka, joten siellä saattaa olla muitakin ulkoilijoita meidän ja koiriemme lisäksi.

Savela on Manginniemen vieressä sijaitseva ulkoilupaikka. Kesäisin siellä on mahdollista pitää koiria irti esimerkiksi pelloilla ja hiekkateillä sekä metsiköissä, mutta talvisin laduille ei ole asiaa. Mukava ja monipuolinen paikka, ja hiekkamontut ovat mukava lisä.

Luontopolulla käymme kerran tai kaksi kesässä. Siellä on mukava valokuvata ja koirat ovat siellä yleensä irti. Vastaantulijoita harvemmin tulee, ja vaihteleva maasto on takuulla koirien mieleen.

Ranta.
Kotirannan jää.
Kotijää
Kotilenkki Savossa, haarautuu oikealle ja jatkuu suoraan
Kotona
Mökki, keskipelto
Mökki, omasta rannasta
Mökillä voi joutua joutsenten hyökkäämäksi!
Hirviniemi
Hirviniemi
Hirviniemi
Manginniemi
Manginniemi
Mökki, pikkupelto mökin vieressä
Oman rannan laituri
Mökin kuistilta
Autiotalon pelto
Autiotalon ohitse menevä tie
Mökkitien pelto
Savelan hiekkamontut
Savelan hiekkamontut
Manginniemi
Luontopolku

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin tästä postauksesta kovasti! Olisi mukava kyllä nähdä sinut ja koirat seuraavalla kerralla kun tullaan Bellan kanssa Kajaaniin! :-)

  VastaaPoista
 2. Thänksistä! Ja hei se ois mukavata nähä joskus, ilmottele ihmeessä jos ja kun liikut Kajaanissa päin, niin järkätään jossai rehvit. :3

  VastaaPoista
 3. Sairaan upeet lenkkimaastot ja maisemat teillä :D Tavalla tai toisella raahaan itteni Tuikun kans ens kesänä sinne, haluun kans kivoja kuvia x) Ei va, mut siis ois kyllä kiva puistoilla ja lenkkeillä sun ja koirien kans, upeet maisemat nois kuvis :)

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus!^^ Vähänkös upeita lenkkimaastoja sielläkin! :)

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.