21.1.2013

Temppukoulu: Hyppy syliin

Sain opetettua kummatkin omat tassukkaat hyppäämään syliini käskystä, joten siitäpä sainkin oivan tuuman postata siitä. Omasta mielestäni tuo temppu on saletisti niin ihku, että sen varmaan joku muukin haluaisi tassukkaalleen opettaa. Piirtelin lisäksi erittäin havainnollistavan kuvasarjan, jonka avulla ei vaan voi epäonnistua tämän tempun opettamisessa!! :-D

1. Opeta koira hyppäämään syliisi kun istut esimerkiksi sängyn reunalla tai tuolilla.
- Huomioi, että koira hyppää syliisi kokonaan, eikä vain etuset sinua vasten. Alkuun voit toki palkata muutaman kerran vasten hyppäämisestä, mutta tee siitä pian koiralle kannattamatonta jättämällä siitä palkkio pois ja vaatimalla myös takajalkojen irtaantumista maasta. Tämä etutassut vasten -vaihe kannattaa kuitenkin ohittaa, jos koira tajuaa hypätä suoraan syliin epäröimättä.

2. Kun koira osaa hypätä syliisi tietystä käskystä, voit nousta itse seisomaan ja pyytää koiraa hyppäämään syliisi näin.
- Oletko koskaan limbonnut? Nyt selkä vetreäksi, sinä taivut ja helpotat taipumalla koiran kynnystä hypätä syliisi. Kumarru niin paljon taaksepäin kuin selkäruotosi suinkin antaa periksi, jotta teet koiralle houkuttelevan "alustan" hypätä syliisi. Hyppäisitkö mieluummin itse kohti vaakaa vai pystysuoraa tasoa, jos saisit valita? Jep, turpaan mäjähtäs seinä jos hyppäisit pystysuoraan, joten...
Tämän vaiheen ja ykkösvaiheen välissä onkin eräänlainen kuilu. Kuilua voi kaventaa menemällä itse kyykkyyn, polvilleen, tai mitä tahansa jotta hyppymatka syliisi olisi mahdollisimman lyhyt. Voit myös kokeilla, hyppäisikö koira syliisi sängyltä. Tapoja on monia, ja itse testasin kaikenlaisia tätä temppua noille opettaessani. Kuilua syliin hyppäämiseen kaventaa se, että koira todella ymmärtää käskysanan "hyppy, syliin" tmv. merkityksen, ja auttaa koiraa hahmottamaan nopeammin, että sen tulee hypätä syliisi jopa melko korkealle ponnistaen.

3. Opettele itse tekniikka, jolla otat koiran vastaan.
- Tämä vaatii hieman harjoittelua itseltäsi, mutta ei saa lannistua. Kymmenisen toistoa, ja alat päästä jyvälle tekniikasta. Kunhan et satuta koiraa tai tiputa sitä, kaikki on vielä hyvin, ja luottamus tässä luottamusta vaativassa tempussa ei ole menetetty. Itse pidän oikean käden koukussa, sen tullen koiran kaulan alapuolelle, kun koira hyppää syliin. Tämä varmistaa, ettei koira putoa tai lennä ohitsesi. Vasen käsi menee myös koiran etupuolelle ja nappautuu koiran takapuolen ja takajalkojen kohdalle puristaen koiran sinua vasten niin, ettei se tipu.

4. Koirankin tekniikka hioutuu.
- Kun alussa koira vielä hyppäsi kohtisuoraan sinua päin, alkaa se pian huomaamaan että otat sen aina kyljettäin sinua vasten, ja alkaa jo kaartamaan hyppyä niin, että se hyppääkin pian hieman vinottain/kyljettäin sinua vasten, jolloin sinunkin on helpompi ottaa se syliin. Omani ovat tajunneet hyvin pian hypätä vinottain syliin, koska suoraan hypätessä en voi ottaa niitä niin miellyttävän tuntuisesti syliin.

5. Älä kerro sukulaisillesi tai perheellesi tästä tempusta, tai koiraasi hyppyytetään kokonainen ilta sylistä toiseen, koska temppu on niin huisin lystikäs...!
- Caramel sai yliannoksen ihmissyliä.

Vaihe 1.
Vaihe 2.
Vaihe 3.
Vaihe 4.
Vaihe 5.

4 kommenttia:

 1. Ei jestäs, kuinka suloinen kuvasarja! Yhyy, haluan pienen koiran, en usko että selkä kestää kun 25kg rötkäle hyppää syliin. Vaikka eihän se mahdottomuuskaan ole : DD

  VastaaPoista
 2. Hahaha. Aivan loistava kuvasarja! xD

  VastaaPoista
 3. Ihana löytää uusia ihania blogeja! :D Kirjoitat ihanan persoonallisesti ja tykkään muutenkin blogisi tyylistä. Tätä alankin kunnolla seurata (;

  VastaaPoista
 4. Anonyymi5.2.24

  Kyllä, hienosti toimii meilläkin koiralle, nojatuoli on alkuharjoittelupaikka syliin

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.