10.1.2013

Turkinhoitopäivä

Postaus, jota muutamat olivat toivoneet, kun kyselin aiemmin postaustoiveita. 
Toteutan tämän paremman idean puutteessa.
  • Takkujen selvitys/leikkaus
  • Tassukarvojen trimmaus
  • Kynnenleikkuu
  • Korvien ja silmien puhtauden tarkistus/puhdistus
  • Hampaiden tarkistus/hammaskiven poistaminen

Meidän turkinhoitopäivämme tarkoittaa lähinnä turkinhoitohetkeä, eli en sentään kuluta kokonaista päivää turkinhoitoon. Meillä siis pidetään noin kerran viikossa turkinhoitohetki, silloin kun minulla sattuu olemaan aikaa paneutua noiden otusten turkkeihin, tai jos on mätsärit seuraavana päivänä. En pese koiriani, elleivät ne ole selkeästi likaisia, enkä ole koskaan joutunut noita pesemään tähänkään päivään mennessä, vaikka nuo rypevätkin milloin missäkin mudakossa. Kummasti vaan hylkii terve turkki likaa, ja vaikeissakin tilanteissa pärjätään vesihuuhtelulla. 

Auroraan, Cicaroon ja Carameliin pätee lähinnä samat ohjeistukset turkinhoidon osalta, kuin pätee puhtaisiin sheltteihinkin. Suunnilleen kerran viikossa perusteellinen turkin harjaus ja takkujen selvitys, ja se riittää. Olen huomannut, että etenkin korvakarvat menevät sitä pahemmin takkuun, mitä tiheämmin niitä harjaa auki silkkimäisen hienojakoiseksi. Siispä kerran viikossa tapahtuva harjailu ja takkujenselvitys on meille ihan hyvä väli. 

Ensin harjailen koirat perusteellisesti pohjavilla"tupot" aukoen, ja korvatakut viimeistään saksien kanssa poistellen. Siistin tassukarvat ja leikkelen kynnet. Korvat ja silmät kurkkaan lävitse, että nekin ovat puhtaat. Viimeisenä kajoan hampaisiin, ja jos näen hammaskiveä, niin raaputan sen pois joko kynnellä tai kynsileikkurien tylpällä viilakärjellä. Meillä joka koira on tottunut hammaskiven poistamiseen, ja se sujuukin yleensä aika ongelmattomasti pieniä rimpuiluja lukuun ottamatta. Otan hampaiden käsittelyyn koiran yleensä lattialla istuessani syliin makailemaan ja raaputtelen hampikivet pienissä erissä paljon kehuen.
Valitsen turkinhoitohetkeksi yleensä sellaisen hetken, kun koirat ovat väsyneitä tai muuten rauhallisia. Pelkkä turkinhoito itsessään ei ole ainoa keino vaikuttaa koiran yleiskuntoon, vaan pyrin esim. ruokinnalla vaikuttamaan turkin kuntoon, joten huolehdin, että koirien kuivaruoka sisältää reilusti proteiinia ja rasvoja ja lisäilen myös toisinaan ruokaöljyä koirien ruokaan. Merilevää ja lohiöljyä lisäilen myös satunnaisesti. Merilevällä on huisisti koiran terveyttä edistäviä vaikutuksia, se mm. ehkäisee hammakiven muodostumista ja se sisältää reilusti proteiinia ja kivennäisaineita sekä vitamiineja ja lisäksi se auttaa tuhoamaan haitallisia bakteereita. Lohiöljy taas vaikuttaa mm. turkin kiiltävyyteen.
Trimmattu ja trimmaamaton tassu. Sanilla tassukarvat rehottavat kummasti, jos niitä ei siisti.
Takatassut, trimmattu VS trimmaamaton...
Cara 1v 7kk ja lauman puhtaimmat hampaat!
Oikea puoli, etuhampaat ennen ja jälkeen hammaskiven poiston.
Vasen puoli, etuhampaat ennen ja jälkeen hammaskiven poiston.
Vasen puoli, takahampaat ennen ja jälkeen hammaskiven poiston.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.