Aurora

 Xmas Aurora
20.12.2011-19.6.2023


50% shetlanninlammaskoira
25% suomenlapinkoira
12,5% saksanpaimenkoira
12,5% siperianhusky

I: Rocky (sheltti)
E: Pami (lappari/saku/husky)

Sisaruksineen: 
u. Xmas Jingle bell
u. Xmas Gingersnap
n. Xmas Shooting star
u. Xmas Gift
u. Xmas Star
u. Xmas Candle
n. Xmas Stocking
n. Xmas Aurora
n. Xmas Full moon

Mitat: 42cm / 11,3kg
Väri: saddleback merle (valkoisin ja tan-merkein, irlanninkirjavuus, lievä ticking)

Terveys:
pentutarkastus OK
 sydän terve
tapaturmaisia hammasongelmia ja -puutoksia, normaali saksipurenta
ei allergioita
ei ontumisia
ei valeraskauksia
 juoksuväli 6kk
 revähtymä vtj 4/2014
• etuhampaanpoisto 2/2015
• tassuhaava 1/2016
• valeraskaus 4/2016
hampaidenpoistoja etualueelta 6/2019
• ell-käynti akuutin levottomuuden vuoksi, syy jäänyt epäselväksi 6/2019
nisäkasvainten leikkaus ja kolmen nisän poisto 22.5.2020
• nenäpunkki (Stronghold-hoidettu) 1/2022
• eutanasia nopeasti edenneen, metastasoituneen keuhkosyövän ja voinnin romahtamisen vuoksi 19.6.2023
 
Harrastukset: mätsärit
Muuta: Aurora löytyy Turvasirusta

Luonne ja tausta: Sain kuulla joulukuussa 2011, että Betty's-pennuillemme syntyi puolisisaruksia kokonainen 9 pennun katras. Siskoni oli samaan aikaan tullut siihen päätökseen että haluaa itselleen koiran kotoa muutettuaan, joten varasimme pentueesta Xmas Auroran. Auroran kasvettua luovutusikäiseksi kotiutuminen oli kuitenkin vaakalaudalla, koska pentu tippui kolmannesta kerroksesta 7-viikkoisena. Pentu selvisi koettelemuksestaan vääntyneellä nenäkuorikolla sekä hammaspuutoksilla ja pääsi pariin nettilehteen tempauksellaan säikäyttäen tulevat omistajansa hermoraunioiksi. Kaikki kääntyi onneksi hyväksi ja Aurora liittyi laumamme neljänneksi jäseneksi helmikuussa 2011.

Kotiväen vastaanotto neljännelle yllärikoiralle oli jäinen, mutta kuukausien kuluessa kotopuolessa ymmärrettiin, että pentu oli tullut jäädäkseen. Aurora loikkasi melkein heti kotiuduttuaan Kajaaniin lähtevään junaan Sanin kanssa, ja pennun peruskoulutus ja sosiaalistaminen alkoi. Cicaro ja Caramel olivat tämän ajan vuorostaan kotikotona. Kevät sujui mukavasti pentua sosiaalistaen, vaikka pennussa oli tekemistä hiljalleen ja mystisesti kasvavan arkuutensa takia.

Toukokuussa kävimme ensimmäisissä mätsäreissä, joissa Aurora käyttäytyi odotukset ylittäen reippaasti, ja sain viimein nähdä sosiaalistamisen kantaneen hedelmää. Kun koitti kesä, lauma sai viettää paljon aikaa mökillä ja kotinurmella temmeltäen. Syksyn tullen Aurora lähti toisen omistajansa eli siskoni mukana Hollolaan jossa se edelleen pitää päämajaansa.
Roo on perusluonteeltaan leikkisä ja tarmokas neiti, jolle maailma on joskus pelottava paikka kaikkine äänineen. Vaikka Auroraa toisinaan pelottavat melko mitättömät asiat, niin muiden koirien kanssa se tulee toimeen mainiosti. Leikki on Auroralle kaikki kaikessa, ja etenkin siskojensa kanssa se leikkisi päivät pitkät aina silloin kun lauma näkee toisiaan. Työskennellessään Aurora tarjoaa haastetta, koska se paineistuu herkästi, vaikka toisaalta sillä riittää ihailtavasti moottoria tekemiseen ja se motivoituu hyvin erityisesti nameista. Auroralla on valtava saalisvietti ja kohtuullisesti taistelutahtoa, mutta hermorakenne sillä on puutteellinen. Temperamenttia tai terävyyttä siltä ei juuri löydy.

Aurora muistaa hyvin sille tapahtuneet ikävyydet kuten tietyssä tilanteessa yllättäneet kovat äänet, joten se on ympäristöä kohtaan vähän pehmo. Se ei ole niin ihmiseen kiintyväistä sorttia mitä muut koiramme ovat, vaan on aika itsenäinen. Aurora pitää itsellään lauman ahneimman otuksen titteliä, ja lauman ruokailua on vahdittava, koska otus söisi muuten hotkimalla muidenkin ruuat. Ruokapurkin kannen aukeaminen onkin Auroran suosikkiääni maailmassa. Aurora ei ole haukkuherkkä, ja se haukkuu lähinnä vain leikkiessään tai pelätessään. Yksinollessaan Roo on erittäin hiljaa, sillä se oppi jo pienenä moitteettoman yksinolon. Vieraita Aurora saattaa ujostella haukkumalla, eikä välttämättä päästä heitä heti lähelleen. Kesä taas on karvakasan mielestä parasta aikaa, koska Aurora rakastaa uimista ja uimahyppyjä.

Arkuus on koulutuksen ansiosta koko ajan vähentymään päin ja Auroran leikkisä luonne on tullut enemmän esille, mutta Aurora tulee todennäköisesti jatkossakin suhtautumaan joihinkin asioihin varauksella. Joka tapauksessa Aurora on hurmaava nuorukainen, joka tulee varmasti opettamaan meille kaksijalkaisille paljon herkän koiran kouluttamisesta. Aurora on ihana omanlainen persoonansa - 3 kulmahampaan ja epätäydellisen hymyn kruunatessa koko paketin!

Match Show
Paikka ja aika Luokka Sijoitus
Kajaani 9.5.2012 Pennut SIN-
Kuopio 17.6.2012 X-rotu MON2
Kuopio 5.11.2016 Isot aikuiset SIN-
Kuopio 2.12.2017 Isot aikuiset PUN-
Kuopio 1.5.2018 Pienet aikuiset PUN3
Kuopio 8.2.2020 Veteraanit VET PUN1 BIS-