19.3.2018

Koiran närästys


"Apuapu kippasin korventaa kuolettaa hetipian sitä apua morsettakaa!"
Tässä viimeksi Cicaron närästellessä liian suuren hirvenliha-annoksen vuoksi tsekkasin, olenko ikinä raapustellut blogiin koiran närästyksestä. No enpä ollut ja nytpä olen. Cicaro närästeli ensimmäisen kerran tiettävästi vuonna 2015. Sen närästyskerrat ovat jääneet satunnaisiin kertoihin, joista ruokinnalla on suurin syy näihin ikäviin oireisiin. Koiralla on kuitenkin niin huono olla närästellessä, joten kirjustelen nyt tänne yhden ihmisen omakohtaisen kokemuksen koiran närästyksestä, jos joku googlettelija tästä vaikkapa hyötyisi. Kautta blogin aikojen, tämä onkin ollut suosituin postaus blogissamme!

Se, mikä aiheuttaa Cicarolle oireita, on hirven- tai hevosenliha. Äkkiseltään liian suurina annoksina syötettynä nää on niin mahdottoman tujua tavaraa, että sehän pistää sitten närästämään. Rasvaiset, grillatut herkut suurempina annoksina närästävät myös (esim. possunkorvat). 
 
Aina oireita ei tule, mutta nämä olen hoksannut yhteisinä nimittäjinä niinä muutamina närästyskertoina, mitä pikkumustalla on ollut. Merilevän yhteys närästykseen on kysymysmerkki, mutta olen ollut huomaavinani, että suurempina pompseina tuokin aiheuttaisi oireita - ja samaa olen kuullut muiltakin koiraharrastajilta.

Närästys on koirille melko tyypillistä, ja se aiheutuu vatsan liikahappoisuudesta ja siitä, että hapan vatsansisältö nousee ylöspäin ruokatorvessa. Taustalla voi olla allergia, mikä tulisi ottaa huomioon varsinkin, jos oireet jatkuvat pitkään ja toistuvasti. Kovasti närästävän tai muuten huonovatsaisen koiran käyttö jalostuksessa taas lienee harkittava asia - aika paljon tuntuu olevan mahavaivaista shelttiä liikenteessä. Huomioidaanko asia riittävästi jalostuksellisesta näkökulmasta?

Närästystä koiralle voivat aiheuttaa esimerkiksi:
  • hevosenliha
  • hirvenliha
  • merilevä
  • lohiöljy
  • rasvaiset herkut
  • mausteinen ihmisten ruoka
  • tiineys
  • stressi
  • liikunnan vähyys
  • rakenteellinen vika
  • allergia
  • sappiongelmat

Oireet ovat varsin kirjavia:
  • maiskuttelu
  • lattian, tassujen, koirakaverin, ihmisen ja kaiken mahdollisen pakonomainen nuoleminen
  • suupielten lipominen
  • ihmisen turvaan hakeutuminen
  • tuijotus
  • kivuliaisuus
  • liman oksentelu
  • levottomuus
  • korostuneet äänet vatsasta
  • jatkuva venyttely ja leikkimisasentoon jähmettyminen takaosa ilmassa
  • ruohon ja huonekasvien syöminen
  • vapina
  • läähätys
  • vatsan jännittäminen
  • ruokahaluttomuus
... joista Cicarolla esiintyy lähes kaikkea tuota. Oire kesti joskus ilman lääkitsemistä (en vielä omannut lääkkeitä koiran närästykseen) jopa puolikkaan päivän viiva päivän ajan. Nyttemmin närästyslääke kipattuna naamariin tasaa oloa mukavan pian.

Mutta mikäpä avuksi?

Probiootit, happamat maitotuotteet, liikunta, eliminaatiodieetti, lääkkeet, madotus, oireita aiheuttavien tekijöiden välttäminen, ruokinta-kertojen lisääminen, liikunnan lisääminen, korotettu syöntiasento, stressittömyys ja ruusunmarja saattavat tuoda helpotuksen oireiluun. Korostan ihmeaineena tuota ruusunmarjaa, joka sisältää mm. pektiiniä, joka liukenevana kuituna turvaa suoliston toimintaa, suojelee stressivatsaa ja voitelee suolistoa. Sorbitolilla taas on vatsan liikahappoisuutta tasaava vaikutus ja se lisää syljeneritystä.

Ihmisten närästyslääkkeistä koiralle soveltuvat esimerkiksi:
  • Antepsin (vaikuttava aine sukralfaatti)
  • Pepcid (vaikuttava aine famotidiini)

Sain hyvät ohjeet koiran närästyksen lääkehoitoon, joten jakoon vaan.
Aamulla Pepcid 10mg 0,5tbl kerran päivässä n. 0,5h ennen ruokaa /10kg.

Illalla Antepsin 1g 0,5tbl kerran päivässä, n. 0,5h ennen ruokaa /10kg. Antepsin on annettava erillään muista lääkkeistä 5-10 päivän ajan, joten huomioi tämä, jos koirallasi on jokin muu lääkitys samanaikaisesti (ja noin muutenkin närästysvaivan jatkuessa kannattaa neuvotella asiasta eläinlääkärin kanssa).

26 kommenttia:

  1. Hyvä juttu sillä ei ole tullut mieleen tämä koiran närästys. Tuo hirvenliha on kyllä tullut todettua, että taitaa olla tujua tavaraa. Meidän bokseri pääsi syömään toisenkin koiran hirvenlihat joulun jälkeen ja siitä alkoi kamala ripuli tauti mihin piti antibiootitkin hankkia. Sen jälkeen en ole uskaltanut hirvenlihaa tarjota. Vaikka varmaan oli vain kyse siitä, että soi liikaa kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on äkkiseltään syötettynä sellasta lihaa että saa varautua kyllä ihan kaikkeen... :D

      Poista
    2. Heipsan! Kiitos sinulle! Oli hyvä teksti.Juuri tänään ymmärsin,että koiraani (tipsu 3v )närästää.Viikon ollut huonovointinen.antepsin aloitettu,kasvattajakin suositteli.

      Poista
    3. Hei, kiva että tekstistä oli hyötyä! :)

      Poista
  2. Anonyymi7.6.18

    Itsellä oma koira alkanut oireilemaan yhtäkkiä. Lipoo huuliaan, vatsassa ajoittain kauhea kurina ja murina. Kaksi yötä sitten oltiin kolme kertaa yöllä ulkona pihalla ja koiralla kauhea hinku saada vain heinää. Muutoin vaelsi koko yön. Eli kipu oli jossain ja kova. Ja nyt tuo heinän syönti kostautuu vihreänä löysänä ulosteena :(Onkohan tuosta pepcidistä haittaa antaa koiralle, kun en varmaksi voi sanoa onko närästystä. ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Pahoittelen vastauksen viivästymistä, ilmoitukset blogista eivät tulleet enää perille kun olin hieman tehnyt muutoksia sähköpostipuolella.

      Oireisto kuulostaa tismalleen samalta kuin Cicaron kohdalla. Vatsahappoa neutralisoivasta lääkkeestä tuskin on haittaa, valitsee vain koirille sopivan tuotteen. Ainakin siitä näkee, tehoaako lääke oireeseen. Cicarolla kyllä auttaa. Jatkossa täytyy vältellä närästystä aiheuttavia asioita.

      Poista
  3. Anonyymi15.12.18

    Missä muodossa tuota ruusunmarjaa annat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Chia De Gracian ruusunmarjarouhe on ollut meillä käytössä.

      Poista
  4. Anonyymi30.12.18

    Pepsidin tuoteselosteessa sanotaan,että se tulisi antaa tuntia ennen ruokaa.Näin ihmisillä,toimitteko samoin koiran kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä eläinlääkäri asiasta maininnut, mutta voisin kuvitella ettei siitä ainakaan haittaa oo. :o

      Poista
  5. Antepsin 1 gramma 1/2 tablettia 2 krt päivässä. Eläinlääkäristä hain. 1 vuorokausi, niin jo loppui vatsan kipristely ja murina. Ko. tuote muodostaa kalvon vatsalaukun ympärille estäen vierasaineiden imeytymisen.

    VastaaPoista
  6. Voiko joku kertoa paljonko (ml) voi antaa kun koira ei syö millään ilveellä tabuja-edes jauhettuna?? Painaa n.30kg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmistaisin eläinlääkäriltä oikean annoksen.

      Poista
  7. Voiko joku kertoa paljonko (ml) voi antaa kun koira ei syö millään ilveellä tabuja-edes jauhettuna?? Painaa n.30kg

    VastaaPoista
  8. Anonyymi14.1.20

    N. 4kg koira annostus Antepsin oraaliliuokselle, (saa siis litkunakin nykyisin taas!) On 1ML 3x pvässä.
    Tämän tarkisti apteekki ostaessani sitä . Ja tosiaan puolisen tuntia ennen ruokailua Antepsin. Antepsin tekee suojaavan kalvon ja Pepcid sitten auttaa akuuttiin haponnousuun.

    VastaaPoista
  9. Mikähän olisi annostus sekä pepcidin että antepsinin 32kg koiralle?
    Olen surkea lääke laskuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Ida! Pepcid 10mg 1,5tbl ja Antepsin 3g laskennallisesti tuon kokoiselle koiralle, mutta kysy asiaan varmistusta eläinlääkäriltä, ettei maksimiannostus ylity! Muutenkin närästyksen syytä olisi hyvä pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa, eikä hoitaa vain oiretta. Minä en ole ammattilainen, vaan olen vain saanut lääkitysohjeet minun koirien kokoisille koirille. :)

      Poista
  10. Anonyymi14.2.21

    Hyvä juttu. Royal Canin Gastro intestinal ruoka lopetti keltaisen ripuloinin. Vielä satunnaisesti yökkää keltaista limaa. Aion kokeilla Antepsia. Koira on pitkäkarvainen collie 6v

    VastaaPoista
  11. Anonyymi2.4.21

    Heii, eli mitenhän paljon ennen muiden lääkkeiden antoa Antepsin pitäisi antaa ? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän en voi ottaa kantaa. Riippuu lääkkeestä.

      Poista
  12. Meidän Nöpöllä juuri kuvailemiasi oireita. Hän on noin 3,8kg chihu ja hänellä menee Vetmedin sydänlääkkeenä. Sopivatko nämä närästyslääkkeet sydänlääkkeen kanssa ja paljonko olisi annostus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän postaukseen tulee nyt paljon kommentteja suunnattuna eläinlääkärille. EN ole eläinlääkäri, joten ottakaa yhteyttä omaan eläinlääkäriinne koirienne lääkityksen yhteensopivuuksia koskevissa kysymyksissä!

      Poista
  13. Anonyymi14.10.21

    Hei! Kuinka monta päivää tai miten pitkää voi närästyslääkkeitä antaa
    - Pirkko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkiks parin viikon kuuri. Kysy kuitenkin lääkitysohjeet aina eläinlääkäriltä.

      Poista
    2. Anonyymi14.10.21

      Kiitos :-)

      Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.