25.5.2023

Niin paljon onnea

Täs meitsit kotihuudseilla kalassa jokunen päivä takaperin.

Kaksikkoni täyttää huikeat 12 vuotta tänään. Tuntuu jotenkin tosi absurdilta kirjoittaa näin. Vastahan meillä oli isot kymppiveesynttärit. Eipä kaukana olla siitä, että likat ois olleet seuranani jo puolet elämästäni - aika huikeeta, miten iso osa identiteettiä nää koirat mulle on.

Jokaisella on varmaan sellainen oma määritelmänsä sille, missä iässä koira on vanha. Minulle 10-11 -vuotias on varhaisvanha, 12 vuotta taas on jo hyvä ikä koiralle, mutta eihän kyseessä sentään vielä mikään ikäloppu ikä ole. 13 v ja siitä ylöspäin on jo oikeesti vanhavanha, ja todellisuudessa kaikki päälle 10 ikävuoden on tavallaan extraa - onhan koirilla nykyään niin paljon sairauksia riesanaan. Ikä ja ikääntyminen on tietenkin tosi paljon kiinni esim. rodusta ja koiran koosta, kuin myös yksilöstä, mut tällanen empiirinen kokemus mulle on muodostunut.

Aivan täysin ei mekään olla vanhuudenvaivoja vältelty - Cicarolle on ilmestynyt yhteen nisään herneenkokoinen kiinteä patti ja sillä on satunnaisesti ollut nyt täyden rakon tyhjentämisen jälkeen (eli työpäivän tai yön jälkeen) virtsan tipottamista pissaamisen jälkeen. Eli rakko ei ilmeisesti tyhjenny kunnolla, vaan jää tiputtelemaan joitakin pisaroita pissaamisen jälkeen. Kipaistaan ellässä juttelemassa näistä asioista tässä aivan lähiaikoina. Melillä sen sijaan ei ole ollut mitään normaalista poikkeavaa vaivaa. Koplailen koirien nisät ja hampaat läpi aika säännöllisesti puunipäivinä, joten tällaiset muutokset tulee havaittua varsin nopeasti.

Koirat jaksavat entiseen tahtiin lenkkeillä ja riehua (ja karata toisinaan pupujahtiinkin) ja kunhan nyt uimavedet lämpee, pääsevät likat vielä omasta rannasta uimaan vaikka päivittäin. Hieman on Melin kanssa jo rapua pelastettu, eikä veden viileys paljoa menohaluja hidasta. Agilitykisoja kattellaan kisa kerrallaan, ja jos Cicaron nisäpatti nähdään tarpeelliseksi poistaa, tulee sille tietenkin tästä kisataukoa. Nisäkasvainten poistosta iäkkään koiran kohdalla on niin ristiriitaista tekstiä netti täynnä, että en vielä oikein ilman ellän konsultointia tiedä, miten edetä asian suhteen. Seuraan nyt tiuhaan, kasvaako patti. Poisto saattaa innoittaa kasvaimia kasvamaan entisestään, ja jako hyvän-/pahanlaatuisiin näissä menee aikalailla fifti-fifti. Kun ei viittis ootella sitäkään, että sieltä leviää metastaaseja muuallekin kroppaan, jos muutokset ovatkin jo nyt pahanlaatuisia.

Syntymäpäivää juhlitaan kotosalla nukkumapäivää viettäessä, ja nappaan yövuorosta kotoutuessani kaupasta jotakin synttäriherkkua päivänsankareille. Cicaro toivonee tapansa mukaan karjalanpiirakkaa hunajatilkalla, ja Melille taas kaikki-käy -tyyppinä maistunee vaikkapa kissan märkäruoka.

Paljon onnea elämäni koirille, Cicarolle ja Caramelille!

2 kommenttia:

  1. Onnea tytteleille <3 ja toivotaan parasta nisäkasvaimen suhteen. Meillä Hippu täytti 8-vuotta ja joka päivä on erityinen päivä, äsken se oli pentu ja nyt jo viisas kohta eläkeläinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 kyllä siinä kympin jälkeen kaikki yhteinen aika on extraa!

      Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.