20.5.2016

Koulutusohjaajan peruskurssi

Koulutusohjaajan peruskurssin ensimmäinen viikonloppu 14. - 15.5. Joensuussa

Kylläpä aika hujahti. Vastahan ilmoittauduin kurssille ja nyt olin jo ajamassa Joensuuhun, jossa olin käynyt vain kerran aikaisemmin. Agilitytaystaahan minulla ei ole kuin 2 täyttä vuotta, ja kouluttanut olen vain kerran tahi kaksi. Siispä jatkoa ajatellen ei liene lainkaan pahitteeksi että pohjalta löytyy pätevyys kouluttamiseen. Tää on nyt tällanen sekamelskateksti mielipidettä ja muistiinpanoja.

Viikonloppu eteni rennoissa tunnelmissa teetä siemaillen ja kivituhkan seassa pyörien. Ajelin molempina päivinä päiväseltään Joensuuhun, jossa kurssi pidettiin. Hauska sattuma oli että kurssilla oli samaan aikaan toisen seuran riveissä harrastava koiratuttu, jonka kanssa käytiinkin sunnuntaina lenkillä. Pääsin siis tutustumaan Joensuun lenkkimaisemiin ja ihanaan shelttipoppooseen, eikä käynyt valittaminen! Kiitos siis lenkkiseurasta Lauralle ja shelteille.



Ensinnäkin, koulutusohjaaja on henkilö joka kouluttaa koirien omistajia toimimaan koiriensa kanssa koirakkona. Koulutusohjaaja ei siis varsinaisesti kouluta koiria vaan niiden omistajia. Hänen tulee omata hyvät vuorovaikutustaidot ja ryhmän johtamiseen vaadittavat taidot sekä tietenkin riittävä osaaminen agilitystä.

Moni tuore koulutusohjaaja aloittaa koulutusohjaajan uransa alkamalla kouluttaa alkeiskurssia. Alkeiden opetus on agilityssä kuitenkin kaikkein haastavinta ja kriittisintä, sillä hyvä ja kestävä pohja agilityyn vaatii laadukasta opastusta lajin pariin, joten kouluttajan on oltava taitava. Aloittelevan agilitykoiran kanssa tehtyjä koulutusvirheitä on työlästä ja joskus mahdotontakin korjata enää jälkikäteen.

Alkeiskurssin tavoitteena on kouluttaa kurssilaiset kisavalmiiksi, mikä tarkoittaa että koirakko osaa esteiden suorituksen ja perusohjauksen. Koulutusohjaaja tarvitsee myös ryhmän ohjaamisessa tarvittavia taitoja sekä ongelmatilanteiden ratkomiseen vaadittavia taitoja. Jos hän ei tiedä miten jonkin ongelman kohdalla edetään, tulee hänen ainakin myöntää rehellisesti tietämättömyytensä ja ottaa asiasta selvää esimerkiksi seuran muilta kouluttajilta.

Koulutusohjaaja johtaa ryhmää, suunnittelee kurssilaisten tasolle sopivat ja turvalliset, monipuoliset harjoitukset sekä ylläpitää ryhmän järjestystä ja kuria. Toimiessaan kurssin vetäjänä hän on johdonmukainen, oikeudenmukainen, kannustava ja antaa rakentavaa palautetta ja asettaa yhdessä kurssilaisten kanssa tavoitteet harrastuksen suhteen.

Koulutusohjaajana toimiessa oppii itse kouluttamaan eri tasoisia ryhmiä ja ratkomaan ongelmatilanteita, saa kokemusta erilaisista koirista ja niiden ohjaajista, oppii kouluttamaan monipuolisesti ja tekniikoita vaihdellen ja seurakin hyötyy saamalla koulutusohjaajan käyttöönsä.

Paremmaksi koulutusohjaajaksi voi kehittyä kouluttamalla erilaisia koirakoita: eri osaamistaso, eri rotu, eri ikä, eri luonne, eri vietit, eri motivoituvuus, eri tavoitteet koirakkona, eri ikäinen ja eri luonteinen ohjaaja. Hyvä koulutusohjaaja pysyttelee ajan hermolla ja kouluttaa itseään sekä harrastaa ja kilpailee agilityssä. Hän ymmärtää vaihtaa koulutusmenetelmät toisiin jos jollekin koirakolle käytetty menetelmä ei tunnu tuottavan tulosta. Toisten kouluttajien treenejä seuraamalla oppii myös paljon. On hyvä verkostoitua, jotta saa tarvittaessa nopeasti apua koulutuksellisiin ongelmiin. Myös se että asettaa itselleen tavoitteita koulutusohjaajana toimiessaan, on kehittävää.

Demosheltit ja sheltit - Cara, Cica, Minttu, Meela, Myrn, Gisli
Millaiset taidot jokaisen agilitykoiran tulee osata?
  • luoksetulo ja paikallaolo
  • rauhoittuminen omalle paikalleen ja sivussa odottaminen
  • häkkiin meneminen (häkkigame, Youtube)
  • palkkaranking (ohjaaja tietää mitä palkkaa koira tavoittelee eniten ja mitä vähiten)
  • hyvä hihnakäytös
  • hyvä suhde ohjaajaan
  • ohjauspuolelle tuleminen
  • ohjaajasta irtoaminen

Mitä ja miten agilityssä koulutetaan?
  • monipuoliset, jokaisen tasolle sopivat harjoitukset
  • ajankäytön hallinta
  • välillä treenataan tekniikkaa, välillä ohjaamista (rataa)
  • tehtävien vaikeuttaminen riittävän nopeasti ettei koirakko kyllästy
  • tavoitteellisuus
  • jos koira on väsynyt tai ohjaaja huonolla tuulella, pyydä heidät tauolle
  • anna tarvittaessa kotiläksyjä
  • ryhmän tiedottaminen poissaoloista ja muista yhteisistä säännöistä ja asioista
  • agilitykoiran huollon tärkeys (alku- ja loppulämmittely, juottaminen, taukojumpat ja pissitys)
  • agility koostuu neljästä palasta: perusosaaminen, esteosaaminen, ohjaaminen ja järkevät treenikäytännöt - opeta jokaista palaa, sillä koirakko on vain yhtä hyvä kuin näiden neljän palan heikoin palanen!
Meela, Gisli, Cara, Minttu, Cica, Myrn
Käytännön harjoitus lauantai
Meidän tuli suunnitella agilityn esteopetusta alkeistasoisille agilityn harrastajille joita oli paikalla 6kpl. Osa koirakoista ei ollut koskaan edes nähnyt agilityesteitä ja osa oli harrastanut agilityä hyvin vähäisissä määrin. Minä ja parini saimme tehtäväksi opettaa keinun, pujottelun, putken ja pussin alkeita demokoirakoille. Suunnittelimme valmiiksi aikataulun ja apuvälineet sekä tekniikat, miten opetamme näitä esteitä. Keinulla käytimme pöytää apuvälineenä keinun liikettä pienentämään, kepeillä käytimme ohjureita sekä hihnaa ja putkella targettia.

Aikataulutus tehtiin yhdessä muiden kurssilaisten kanssa, joten suunnittelimme 3 harjoitustunnille 3x5 min kestävät kierrokset, ja kun koirakko oli kiertänyt kaikki kolme pistettä se meni tauolle. Treenit etenivät täten vähän kuin rastityyppisesti. Alussa pidimme 30min esittelyn, jonka aikana kerroimme treenien kulun, esittelimme esteet ja niiden suorituksen ja niiden tarkoituksen ja höpisimme muutenkin muutaman yleisen sanan agilitystä ja treenikäytännöistä. Aikataulu piti hyvin ja koirakot olivat hienosti perushallinnassa. Haastetta toi se että mukana oli agilityn kannalta epätyypillisiä rotuja kuten malamuutti. Joukosta löytyi ujoa, rohkeaa, ääniarkaa, alusta-arkaa, vaikeasti motivoitavaa ja innokasta koiraa joten otanta oli todella opettavainen. Emme meinanneet ensin muistaa vaikeuttaa tehtäviä riittävästi, muuten harjoitukset etenivät mielestämme juuri kuten pitikin.

Käytännön harjoitus sunnuntai
Jatkoimme sunnuntaina siitä mihin lauantaina harjoituskoirakoiden kanssa jäimme - oli taas hauska huomata, kuinka nopeasti koirat omaksuivat asioita. Ne suorittivat putkea ja pussia paljon varmemmin ja estehakuisemmin ja kepittelivät huomattavasti paremmin sunnuntaina. Teimme nyt kaksi kolmen esteen rataa, ideana että koira huomaisi että se voi suorittaa useammankin esteen peräkkäin. Vielä emme varsinaisesti puuttuneet ohjaajien ohjaamiseen, sillä pääpaino oli ehdottomasti vielä koiran estesuorituksessa. Nyt homma eteni nopeammin koska alkuinfo oli paljon eilistä lyhyempi ja koirakoita oli mukana yksi vähemmän eli 5kpl. Muuten homma eteni samalla rastityyppisellä 3x5 min tyylillä kuin lauantainakin. Suunnittelimme mutkaputki-kepit-pussi ja rengas-putki-hyppy -harjoitukset. Koirat hoksasivat hienosti edetä esteeltä toiselle. Kepeillä apuna käytettiin edelleen hihnaa jotta koirat eivät olisi rynnineet läpi ohjureiden. Lopuksi pidimme loppukoonnin ja poistuimme kurssilta Koulutusohjaajan peruskurssi -kirjaset mukanamme.

Kurssista jäi oikein hyvä fiilis. Teoriaosuus oli mielenkiintoinen ja käytännön harjoitukset opettavaisia. Peruskurssin toinen viikonloppu odottelee 16. - 17.7., jonka jälkeen toivottavasti pätevöidyn koulutusohjaajaksi. Sitä ennen on kuitenkin tehtävä liuta etätehtäviä eli oppimispäiväkirja, vedettävä 5kpl harjoitustreenejä ja koottava ohjaustekniikkavideo. Syksyllä 2016 olisi vielä mahdollisuus osallistua koulutusohjaajan jatkokurssille, vaan katsotaan nyt.

4 kommenttia:

  1. Mun on tarkotus kans lähtä koulutusohjaaja kurssille, kun sellanen tulee sopivan välimatkan päähän. Nyt oon tän kesän apukouluttajana 2-3lk ryhmässä, kokeemman vetäjän kaverina, joka antaa mun myös kertoa oman näkemyksen ryhmäläisistä, kysyy huomaanko minä missä tapahtuu jotain poikkeavaa tms ja opettaa siihen kouluttajahommaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompa kiva että voi tollee kokeneemman opastuksessa opetella kouluttamaan! Enkä voi ku suositella tota kurssia :)

      Poista
  2. Työhän ootte ollu ihan melkein meillä :D Jospa onnistuttais treffaamaan kunhan tuutte tuota seuraavaa osaa varten. Mulla meni vähän ohi tää koko koulutusohjaajajuttu vaikka onkin oman seuran järjestämä :D Joskus kyllä kiinnostaa käydä kyseinen kurssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nähhään toki! :) Päiväseltään varmaan taas ajelen tuon viikonlopun siellä.

      Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.