18.3.2013

Näin teet pk-kaulapannan

Toivepostaus jonka joskus eräs lukija heitti minulle, joten päätin tämän toteuttaa, vaikka pantojen tekemiseen löytyy ohjeita toisistakin blogeista ja netistä näin yleisestikin. Tapoja on huikeasti, mutta esittelen tässä niistä yhden, eli kuinka ommellaan puolikuristava kaulapanta. Kuvitus ei ole huikeaa, koska en joka välissä muistanut ottaa kuvia pantaa tehdessäni.

1. Mittaa koiran kaulanympärys siitä kohdasta, johon haluat pannan tulevan (päätä tuleeko panta enemmän lavoille vai lähemmäs korvien taakse...)

2. Leikkaa nylonia koiran kaulanympärys + kääntövarat 4 - 5cm x2. Ota mieluummin hieman liikaa kuin liian naftisti, koska nylonia voit aina lyhentää, vaan et pidentää.

3. Polta nylonin päät, etteivät ne purkaannu. Siistin ja pitävän lopputuloksen saat, kun painelet sulat (ja kuumat) nyloninpäät sormilla lyttyyn. Näin ne eivät ainakaan purkaudu, vaikkakin poltat sormesi. Pikkuvikoja.


Vuoraus leikattuna.
4. Leikkaa vuorikangas, mikäli haluat laittaa pantaan sellaisen. Tässäkin mieluummin liikaa kuin liian vähän, voit aina ommella ylijäämät piiloon pannan sisään tai pienentää palaa, mutta et halua että liian pieni kangas (jota on muuten hemmetin vaikea ommella...) purkaantuu ja naureskelee nylonin alta. Eli älä pihtaile materiaalien kanssa.
Vuoraus ommellaan nyloniin. 
5. Käytä niitä nuppineuloja, koska ne helpottavat työtäsi, vaikka niitä ei aina ole kivaa laittaa sormenpäät rei'illä.

6. Nyt voidaan tehdä kahdella tavalla. Ompele koristenauha nyloniin jo nyt, tai ompele ensin vuoraus pantaan. Saat enemmän tikkauksia vuoriosaan jos ompelet nauhan vasta myöhemmin, mutta ompeleminen voi olla silloin haastavampaa mikäli ompelukoneessa ei ole tehoja. Väistele siis lenteleviä ompelukoneen neulanpätkiä, tai ompele kiltisti koristenauha nyloniin ennen vuorausta.. Toisaalta, saat pannasta jämäkämmän, jos ompelet koristenauhan vasta vuorattuun nyloniin.. Tiivistettynä; voit ommella vuorauksella nylonin piiloon tai niin kuin kuvassa olen tehnyt, nylonin alle taittaen niin, että nylon jää näkyviin. Lisäksi huomiota kantsii kiinnittää ompelulangan väriin; haluaako että ompeleet erottuvat vai ovat piilossa.

Kaksi erilaista tapaa piilottaa nylonpäät. Rumat
ompeleet ku mitkä, emmä tommosia tilauspantoihin
osais ees tehhä... xD
7. Nyt liitetään ketjuosa pantaan. Voit kääntää kuvanmukaisesti päät piiloon joko vuorauksen alle (ei muuten enää onnistu jos olet ommellut koristenauhan vasta vuorauksen jälkeen...) tai vuorauksen päälle, mikä ei välttämättä ole aina niin siistin näköinen lopputuloksena. Voit toki ommella päätynylonin nylonia vasten, ihan miten tykkäät ja miten ompelukoneen neula jaksaa mennä kangaspinon lävitse. HUOM. Tarkista seittemän plus kaks kertaa, että ompelet kurraosan oikeinpäin. Jos ompelet yhdenkin pään väärinpäin, joudut purkamaan. Kurraosan toimivuuden ja oikeinpäin olemisen voit testata maalaisjärjellä pantaa handlailemalla.
Valmista!


7. Valmista tuli, vai tuliko? Katko vielä langanpäät ja vetele pantaa muutama kerta lujaa, että varmistat sen kestävyyden myös hihnassa vetävällä koiralla.

Eihän se niin vaikeaa ollut. Sanoisin, että kaksi kertaa helpompaa kuin saada selkoa näistä ohjanteista! Tekemällä kehittyy, ja muille kuin itselleen kannattaa tehdä pantoja vasta sitten, kun varmistuu että omat tekeleet kestävät... Ettei tule vihaisia palautteita, kuinka panta hajosi ja koira juoksi auton alle. Mutta omalle karvakedolle voi toki tehdä ja harjoitella, ihan mukava harrastus tämä ompeleminen.

Valjaiden tekemisestä en vielä taida postausta kirjoittaa, koska takana on vasta yhdet omatekoiset valjaat. Heleppoa kuin heinänteko sekin, vie vain hieman enemmän aikaa, ja valjaita kantsii sovittaa vähän joka käänteessä niiden tulevalle käyttäjälle, että ovat varmasti oikean kokoiset valmistuttuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.