26.12.2013

Voiko sekarotuinen harrastaa tai kilpailla?

"Sekarotuisten harrastusmahdollisuudet ovat melko heikot."

"Sekarotuisilla ikävä kyllä ne harrastusmahdollisuudet ovat paljon kapeemmat mitä rotukoirilla."

"Tällä hetkellä sekarotuisella harrastaminen on melkoisen hankalaa ja tosiaan, tuloksetonta."

-------------------------------------------------------------------------------
Onko näin, vai onko kyse vanhasta stereotypiasta tai tietämättömyydestä? Kirjoitan auki oman mielipiteeni tähän asiaan vain sekarotuisia koiria elämäni aikana omistaneena ja vain sekarotuisten koirien kanssa harrastaneena ja kisauraa korkkailleena.Ihmiset tuntuvat sekoittavan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuudet toisiinsa. Rajoitukset seropin kanssa tulevat vastaan nimenomaan kilpaillessa eikä harrastaessa, joten yllä esitetyt lainatut argumentit ovat epätosia.

Sirutus antaa sekarotuiselle entistä parempia mahdollisuuksia harrastaa ja kilpailla. Tunnistusmerkitty ja FIX-rekisteriin rekisteröity sekarotuinen voi harrastaa monipuolisemmin kuin tunnistusmerkitsemätön sekarotuinen.
Rekisteröimätön rotukoira ja sekarotuinen ovat sama asia. Jos tällaista koiraa ei ole tunnistusmerkitty sirulla tai tatuoinnilla, sitä ei voida rekisteröidä mihinkään (seropia FIX-rekisteriin ja rotukoiraa omaan rekisteriinsä). Lyhyesti ja ytimekkäästi: Seropi voi harrastella, harrastaakilpailla ja "varjovalioitua".

Tuloksellisuus harrastuksissa on vaikeasti määritettävissä, ja jokaisen subjektiiviset kokemukset vaikuttavat siihen, kuinka tuloksellisuus omalta osalta koetaan. Toiselle tuloksellisuus merkitsee sitä, että koira sijoittuu toisinaan mätsäreissä. Toiselle sama voi merkitä luokkanousuja ja sertejä agilityssä ja tokossa virallisesti kilpailtaessa.

Itselleni tuloksellisuus on jälkimmäistä - kunnianhimoisempaa harrastamista, vaikka harrastamme sekarotuisen laumani kanssa pääasiassa omaksi iloksemme ja koirien hyvinvoinnin tukemiseksi. Kilpailunhalu, kunnianhimo ja tavoitteellisuus ajavat kuitenkin kilpailemaan harrastamisen ohessa - ja kilpailuissa näet oikeasti, oletteko edenneet kohti tavoitteitanne ja kuinka pärjäätte muihin koirakoihin verrattuna.

Raja sekarotuisen harrastamisen ja kilpailemisen kanssa tuskin tulee vastaan tavan koiraharrastajalle, tai edes niille kunnianhimoisimmille seropikoirakoille. On vanhanaikaista väittää, että sekarotuinen koira ei voisi kuin lenkkeillä ja tehdä temppuja. Ovet ovat todella avoimet, jos mahdollisuuksia älyää hyödyntää!

Sain aikaan listan, jossa on suurin osa - vaan tuskin kaikki - koiraharrastuslajit, mitä Suomessa voi koiran kanssa harrastaa. On helppo huomata, että sekarotuisen kanssa harrastus- ja kilpailumahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Sekarotuisille avoimet lajit: 
Lajin vaatimukset (rekisteröityminen, omistajatodistus, rotu, kurssit, rokotukset jne.) koodattu punaisesta (vaativin) keltaisen kautta vihreään (vaatimattomin).
  • Agility, toko, rallytoko - Rekisteröity sekarotuinen voi kilpailla virallisesti ja saada sertifikaatteja ja koulutustunnuksia, mutta ei valioitua (näyttelytuloksen puuttuminen). Sekarotuinen ei voi osallistua arvokisoihin, mutta piirinmestaruuskisoihin voi osallistua.
  • Flyball - Kilpaillakseen koiran täytyy olla rekisteröity.
  • Paimennus Koiran oltava rodultaan lajin kisaamisen oikeudet omaava (bc/australiankelpie) tai sekarotuisen on oltava FIX-rekisterissä.
  • Junior handling - Virallisissa näyttelyissä kilpaillakseen koiran on oltava rekisteröity rotukoira.
  • Koiratanssi - Virallisesti kilpaillakseen koiran on oltava reksiteröity.
  • Palveluskoiralajit - Rekisteröimätön koira voi harrastaa, mutta ei osallistua kokeisiin (poikkeuksena BH/BHA kunhan koira on rekisteröity).
  • Pelastuskoiralajit - Rekisteröimätön koira voi harrastaa ja osallistua myös kokeisiin omistajatodistuksella.
  • Kaverikoiratoiminta - Vaatii SKL:n järjestämän Kaverikoira-kurssin läpäisemisen
  • Match show - Kilpaileminen onnistuu kaikilta rokotetuilta koirilta. Typistetyt eivät saa osallistua.
  • Veto
  • Canicross
  • Koirafrisbee
  • Vaeltaminen
  • SpeedRace/RotuRace
  • Petotestit
  • Dobo

Vain rekisteröidyille rotukoirille avoimet lajit:
  • Palveluskoirakokeet - Koiran oltava rodultaan PK-oikeudet omaava.
  • Luonnetesti
  • Viralliset näyttelyt

10 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva postaus!
    Kauniita koiria sinulla ja äly-upeita kuvia sulla täällä blogissasi! :)

    VastaaPoista
  2. Oi hyvä postaus! Hieno saada täsmennys asiasta epätietosille. Viittisitkö koota vielä listan, mihin rekkaamaton koira pääsee? :-) ku kisaanhan ei pääse, ainaka virallisis.

    VastaaPoista
  3. Mä vähän korjailen :)

    Koiratanssi on nykyisin Kennelliiton virallinen laji, ja virallisia kisoja koskevat samat Kennelliiton säännöt kuin esim. tokoa. Eli koiran on oltava vähintään FIX-rekisteriin rekattu voidakseen kilpailla virallisissa kisoissa.

    Junior handler -kisoissa saa kilpailla vain rekisteröityjen rotukoirien kanssa (poislukien match showt ja muut epäviralliset kisat).

    Lisäksi ainakin agilityn ja tokon arvokisoihin (piirinmestaruuskisat, sm-kisat, pm/em/mm-kisat) saavat osallistua vain rekisteröidyt rotukoirat.

    Aika harva kuitenkin onnistuu kouluttamaan koiransa tokossa tai agissa maajoukkuetasolle, ja koiran kanssa harrastamisessa kai tärkeintä on se, että kaikilla on kivaa. Sitten jos tavoitteet ovat siellä maajoukkueessa, niin on hankittava rotukoira, mutta tavalliseen harrastamiseen ja kokeissa käymiseen on ihan se ja sama minkä rotuinen tai roduton rekku narun päästä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkennusehdotuksista! Tuo tuli uutena, että koiratanssikisoja järkätään myös virallisina.

      Poista
  4. Patun oon siruttanut ja rekistöröinyt fix-rekisteriin just sen takia , että vois kilpailla/harrastaa monipuolisemmin sitten hamassa tulevaisuudessa .

    VastaaPoista
  5. Voi kun se olisikin niin yksinkertaista.

    Riippuu ihan mitä haluaa harrastaa ja miten vakavasti. On myös olemassa eritasoisia treeniporukoita, eritasoisia kouluttajia ja valmentajia. Eritasoisia ohjaajia. Moni rotukoiran omistavakaan ei pääse tiettyihin treeniporukoihin mukaan, jos vakavia harrastusaikeita(=kisatavoitteita) ei ole, tai koirakko ei ole valmis sitoutumaan treeneissä käymiseen. Aina ei siis tule kyseeseen edes se raha. Tämän lisäksi suhteilla voi pelata paljonkin.

    Kaikkea voi toki harrastella ja touhuta, eikä koiralle välttämättä ole merkitystä, mitä sen kanssa tehdään, jos saa tyydytettyä viettinsä ja tekemisentarpeensa. Toisaalta virheiden mahdollisuus kertaantuu, kun kukaan ei ole neuvomassa keltanokkaa, joka vaan kokeilee jotain.

    Onhan niitä bortsujakin suojeluun koulutettu, mutta en mä ensimmäisenä shelttimixiä ottaisi, jos tähtäimessä on suojelu. Moni myöntää, että koiran rotu ei automaattisesti kerro, onko sillä määrätynlaiset ominaisuudet tiettyyn harrastamiseen, mutta kertoo rotu jotain omistajastakin. Yleensä koira on hankittu jonkinmoisten tarpeiden pohjalta.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi28.3.14

    Tuossa ylläolevassa listassa oli nyt kyllä vähän sotkettu asioita, kuten Saila sanookin.Eli yleensä koiran rekisteröiminen (=koiran tunnistusmerkinnän ilmoittaminen rekisteriin) ja rotukoiran rekisteröiminen. Vaikka sekarotuienen olisi kuinka rekisteröity, niin se ei voi kuitenkaan osallistua kaikkein korkeimpiin kilpailuihin. Näin on ainakin agilityn ja koiratanssin kanssa ellei mudenkin lajien kanssa. Saa nähdä kuinka rallytokon käy, kun se on nyt hiljattain virallistettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei oo miulle tuoreena harrastajana jokaane seikka selevillä, siks tämän postauksen teinki. Tiedän, ja tullee listassakin esille jo, että ei seropilla ole asiaa kaikkein korkeimpiin arvokisoihin.

      Poista
  7. Anonyymi31.1.16

    Mukava ja tietoa antava postaus ku ittellä sekarotuunen ja ei oiken olla tiedetty mihin päästään!:)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi25.8.19

    Tästä listauksesta puuttui kokonaan VePe eli vesipelastus (ellen nyt aivan sokea ole). Vepeä pystyy Harrastamaan, jos sellaisen seuran löydät, joka hyväksyy myös sekarotuiset ryhmään ja siellä on tilaa. Kisata voi MÖLLIVEPESSA(SOVE-taso), kunhan rokotukset ovat kunnossa. Muttei pidemmälle vielä, ei edes FIX-rekisteröity. Ja tämä on harmillista. tämä tieto kesällä 2019.

    VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.