11.1.2015

Hyvät ja huonot kotiehdokkaat

Jokainen kasvattaja, ainakin toivon mukaan, on kiinnostunut siitä millaiseen kotiin kasvattinsa muuttaa. Toisille hyvä koti on edellytys koiran myymiselle, ja toisille riittää vain että pennut menevät kaupan. Jos kasvattaa rotua ja yhdistelmää jonka menekki ei ole taattu, voi pentujen myynnin suhteen iskeä ahdistus ja kotikriteerit höllääntyä. Näin ei saisi käydä, mutta näin ikävä kyllä käy ja koiria päätyy vääriin käsiin. Etenkin sekarotuisten myynnin suhteen olen havainnut kuka-kerkeää-ensin taktiikan olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Pentu myydään sille joka rimpauttaa ensimmäisenä tai lyö ensimmäisenä rahan kouraan. Nopeustaktiikka on erittäin huono taktiikka pentujen myynnissä, sillä siinä saatetaan vahingossa karsia pois hyviä kotivaihtoehtoja. Nopeustaktiikka kertoo osaltaan siitä että pentujen myynti ei ole taattua, ja siksi ne halutaan vain mahdollisimman pian pois käsistä. 

Itse suosin menetelmää jossa kerätään sopivan oloisia kotiehdokkaita jo ennen pentujen syntymää ja valikoidaan niiden joukosta parhaimmat vaihtoehdot pennuille. Osa lupaavista ehdokkaista voi jäädä ilman pentua, jos pentueesta ei riitä pentua kaikille tai jos sopivaa pentua ei synnykään jokaiselle kotiehdokkaalle.

Olen itse listannut alle olennaiseksi havaitsemiani kysymyksiä pentua kaavailevalle ihmiselle. Tällaisia kysymyksiä on hyvä pohtia ennen pennun hankintaa.

  • Millainen on koirahistoriasi?
  • Onko sinulla koiria tai muita eläimiä tällä hetkellä tai tulossa?
  • Onko mahdollinen muu perheesi kiinnostunut koirasta; kenen vastuulla koira on?
  • Millainen on elämäntilanteesi ja sen mahdollisten muutosten vaikutus koiran pitämiseen; allergiat, lapset, muutto, ero, sairastuminen, ajan ja mielenkiinnon riittävyys? 
  • Oletko kiinnostunut koiraharrastuksista?
  • Miksi ottaisit sekarotuisen/puhdasrotuisen?
  • Millainen kouluttaja olet; hellä- vai kovakätinen? 
  • Oletko kiinnostunut tutkituttamaan koiran luuston terveyden kun se on noin 2-vuotias?
  • Mitä tavoitteita ja toiveita sinulla on koiran suhteen? 
  • Missä päin Suomea vaikutat ja millaisessa ympäristössä asut?
  • Tiedätkö riittävästi koirista sellaisen hankkiaksesi ja mistä saat tarvittaessa lisää tietoa/apua?
  • Oletko kiinnostunut pitämään yhteyttä kasvattajaan?



Vuonna 2011 tavoitteeni oli löytää jokaiselle Sanin pennulle rakastava koti. Koti, jossa ollaan aidosti kiinnostuneita koirasta sen kaikkien ominaisuuksien vuoksi, ei esimerkiksi vain ulkonäön vuoksi. Koiraa ei ikinä tule ottaa vain pakolliseksi joka kodin täytteeksi jonka voi tarvittaessa myydä eteenpäin kun kiinnostus loppuu tai kun koiraa ei enää jakseta kouluttaa. Itselleni koira on viimeinen asia josta luopuisin kodissani, ja toivoin hiukan samantyyppistä ajatusmaailmaa myös pennunostajilta. Mikään koirakoirakoira-fanaatikko ei tarvitse olla koiran omistaakseen, mutta kyllä sen eläimen tulee merkitä enemmän kuin veneen jonka voi tarvittaessa myydä kun ei enää kiinnosta tai jaksa.

Toivoin ainakin itse, että kasvatit pääsevät aktiiviseen kotiin, jossa ne saavat riittävästi virikkeitä. En langettanut kasvattien omistajille mitään harrastuspakkoa, mutta suosittelin erittäin lämpimästi ainakin kokeilemaan ellei ihan harrastamaan koiran kanssa jotakin, sillä se on kätevä väylä rakentaa hyvä suhde koiraan. Ja pakko sanoa, että kyllä sellainen koti jolla on jo koiraharrastuskokemusta ja itseislähtöinen halu harrastaa edelleen menee koiraharrastusta vasta mahdollisesti pohdiskelevien kotiehdokkaiden edelle. Halu harrastaa nimenomaan itseislähtöisesti on tärkeää, koska kasvattajaa mielistelläkseen ei kannata sanoa "ehkä mahdollisesti joskus kokeilevansa ainakin agia ja tokoa".


Painotan myös sitä, että ensimmäisellä vuodella on iso merkitys siinä, mitä pennusta kasvaa. Sille tulisi olla riittävästi aikaa ja osaamista kouluttaa siitä ainakin sellainen koira, joka osaa kulkea hihnassa, odottaa yksin kotona kiltisti ja olla tekemättä tarpeitaan sisälle sekä kohdata toiset ihmiset ja koirat maltillisesti ja avoimesti. Koska kasvatit ovat, tai ainakin niiden pitäisi olla kasvattajalleen tärkeitä vielä luovutuksen jälkeen, olisi kasvattajaan hyvä pitää yhteyttä edes satunnaisesti. En itse mitenkään velvoita raportoimaan jokaisesta asiasta mitä kasvatin kanssa tehdään, mutta mitä enemmän kuulen kasvatistani, niin sen onnellisempi olen. 

Terveystutkimuksia tulisi suositella teettämään myös tavallisille kotikoirille, joilla ei ole harrastus- tai jalostussuunnitelmia. Jos vain harrastavat ja jalostukseen käytettävät koirat terveystutkitaan, ei tietoa ole riittävästi saatavilla kokonaisuutta ajatellen. Itse suosittelen esimerkiksi luustokuvia etenkin jos kasvatin kanssa harrastetaan jotakin. Kaikki tieto kasvattien terveydestä on kasvattajalle kallisarvoista ja erittäin tervetullutta. Ja mikäli uusi koti ei osaa kertoa kasvatin terveydestä, voi siitä aina kysyä ja oikeilla kysymyksillä saakin paljon tärkeää tietoa. Kaiken tämän lisäksi, ennen kuin kasvatti vaihtaa kotia, tulisi kasvattajan ja pennunostajan tavata toisensa kasvokkain tai vähintään puhua puhelimitse, mikäli välimatka on huomattava este. Kaikkea kun ei sähköpostin välityksellä näe.

Millaisia kriteereitä/vaikeuksia/havaintoja itse kohtasit kun hankit tai möit koiraa?

2 kommenttia:

  1. Valinnanvaikeus, nyt :D tai ei ehkä valinnanvaikeus niinkään vaan tämä soutaa huopaa halusinkos tota vai tätä. Aiempaa koiraa hankkiessa harmittavan painava kriteeri oli hinta ja sijainti, eivät niinkään koiran ominaisuudet.

    VastaaPoista
  2. Toista koiraa hankkiessani, olisin voinut ajatella enemmän ja miettiä millaisen koiran todella haluan. Tarkoituksenihan oli hankkia harrastuskoira, nyt omistan koiran jonka kanssa ei voi harrastaa, ennenkö olen sen käynyt kuvauttamassa ja saan enemmän tietoa mitä vikaa sen luustossa on. Ja voi olla etten voi koiran kanssa harrastaa mitään aktiivisesti, sillä tälläkin hetkellä kovempi rasitus saa koiran ontumaan.
    Nyt kolmatta koiraa hankkiessani olen ollut tietäväisempi, ja olenkin mahdollisesti hankkimassa hyvältä kasvattajalta koiraa, jos kohdalle ei sitten tule kiinnostavaa paimenmix pentuetta, jossa mahdollisesti olisi kasvattaja kuvauttanut vanhemmat yms.

    VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.