26.4.2013

5. agilitykerta

Ensimmäinen kurssi agilityä suoritettu. Tai no, koska emme edelleenkään treenaa kurssimuotoisesti vaan etenemme ryhmässämme jokaisen oman tason mukaisesti, niin sanotaan nyt että ensimmäiset 5 agilitykertaa suoritettu. Seuraavat 5 kertaa on jo tilattu, ja kunhan ne on käyty, niin alkaa sopivasti kesä, jonka aikana emme treenaa kuin ehkäpä kotipihalla, nyt jo tosin hieman valaistuneempana, että mitä sitä pitääkään tehdä.

Tämän päivän treeneistä seuraavaksi. Tavoitteena oli tutustua keinuun, mennä kahta eri rataa ja saada koirat menemään ohjureiden kanssa mutta ilman hihnalla avustamista 8 keppiä. Ja ite otin tavoitteeksi sen, että totutan koiria odottamaan häkissä sillä aikaa kun toinen on treenaamassa.

Ensin otettiin jälleen 8 esteen radanpätkää. Laitoin Caran häkkiin odottamaan ja lähin Kiksun kans suorittamaan rataa. Koira kuumui liikaa, ja alkoi riekkua minun hihassa kiinni, eikä malttanut mennä siksi putkeen. Sain käskyn olla itse vähemmän innostava, jolloin koira keskittyikin heti paremmin, ja rata rupesi sujumaan. Renkaan Kiksu hyppäsi hienosti. Selvisi sellainen asia, että Kiksun alivireessä-sopiva viretila-ylivireessä kohta "sopiva viretila" on hyvin hyvin kapea tila, johon minun pitäisi osata ohjata sitä juuri sopivalla kannustuksella. Ei liian vähässä vireessä, tai se kieltää esteille - eikä liian kiihdyttävästi, koska se riehaantuu ja purkaa riehaantumistaan riekkumalla minun hihassani kiinni. Haasteellista, mutta opettaa minut varmasti motivoimaan koiran juuri tietylle kapealle, suotuisalle viretilalle. Kun Kiksu vieläpä vaatii eri esteiden kohdalla erilaista kannustusta, on homma vieläkin monimutkaisempaa, ja minun tulisi osata työskennellä sen kanssa niin, että saan sen toimimaan juuri sillä ihanteellisella vireellä kunkin esteen kohdalla ja niiden välissä.

Noh, Caran vuoro. Putkiin irtosi oikein mukavasti, titteli "putkihullu" saavutettu. Rengas meinasi tuottaa päänvaivaa, kun se olisi ollut mukavampi suorittaa sivuaukosta eikä itse renkaan kohdalta. Vauhtia piisasi, ja irtaantumista harjoiteltiin samantien toisella radalla, kun oltiin suoritettu ensimmäinen rata pariin kertaan. Eli 3 estettä, "hyppy putki hyppy putki". Ja siinäpä sitä oikealla kädellä ohjasin aikani ja sain koiran irtoamaan aina vain paremmin putkiin. Kiksun kans mentiin samaa harjoitusta myös, putkiin vaan ei olisi halunnut mennä.

Odotellessamme saimme käskyn treenata keppejä, ja saavutimme nopeasti sille kerralle saadun tavoitteemme: 8 keppiä ohjureilla, ilman hihnaa, virheittä molemmilta puolilta ohjattuna. Koska nälkä kasvaa syödessä, saimme uuden tavoitteen: Täydet 12 keppiä ohjureilla, ilman hihnaa, virheittä. Ja tsudum! Ei mennyt montaa toistoa, niin kumpikin neiti suoritti 12 keppiä ohjureiden kanssa, molemmilta puolilta ohjattuna. Nyt aletaankin napsimaan ohjureita pois puolivälistä keppejä.

Viimeisenä otettiin uusi kontaktieste harjoitteluun, eli keinu. Kiksu ensin, Caran odotellessa kiltisti häkissä. Namit ja hihna avuksi ja eikun menoksi. Muutaman kerran Hamppi pomppasi pois keinulta, ei tykännyt kun keinu liikkui sen alla. Jokunen toisto, ja keinu sai laskeutua alas ilman, että koira pomppasi pois kesken kaiken. Toistot vielä toiselta puolelta, ja keinu ei enää ollut vieras este. Titteli "paukkupeloton" saavutettu, kun keinu sai kopsahdella maahan ihan rauhassa. Sitten vaihtui taas koira, Kiksu häkkiin ja Cara keinulle. Ei mitään itsesuojeluvaistoa, suoraan ampui keinulle ja ei ollut moksiskaan vaikka keinu keinahteli alla. Caran kanssa pitää opetella kontaktit todella varmoiksi, tai se kyllä rynnistää niistä ohitse täysillä. Ja koirahan hyvä kun huomasikaan keinun kopsahtelua takaisin paikoilleen, eli ei mitään ongelmaa Karskillakaan keinun kanssa.

Seuraavia viittä kertaa innolla odotellessa. Kaikki muut esteet paitsi umpiputki ja pituuseste opeteltu. Tietysti vaatii vielä moni este treeniä edelleen, mutta sanotaanko että ainakin on tutusttu jo mukavasti kaikkiin. Umpiputkea ei oteta ainakaan Kiksun kans ihan heti, koska sille on saatava normiputket varmemmiksi, ettei se ala kammoksumaan normiputkia. Kyse on enemmänkin minun kyvystäni saada se suorittamaan putket siinä ihanteellisessa viretilassa. Rutiinia vaan, niin kyllä se siitä. Laitetaas tähän vielä lähinnä oman muistinvirkeydeks listaa siitä, mitä ollaan jo harjoiteltu.

Ei kuvia, pelkkää tekstiä tekstin perään! Pahoitteluni ja onnitteluni, jos jaksoit lukea nukahtamatta. Ensi viikolla syrra kuvaa aksat, joten kuvia ainakin on luvassa, ellei jotakin hurjaa tapahdu tässä välissä.

Esteet:
Hyppyeste
Muuri
Pituus
Rengas
Putki
Umpiputki
A-este
Puomi
Keinu
Pöytä
Kepit

Ohjaustekniikat:
Valssi
Puolivalssi
Pakkovalssi
Persjättö
Takaakierto
Jaakotus
Takaaleikkaus
Niisto
Sokkari
Avokulma
Cross Overit
Haltuunotto
Huijausveto
Kierrätys
Lähetys
Olanyliheitto
Pimeä kulma
Poispäin kääntyminen
Sylikäännös
Takaavienti
Twist
Umpikulma
Välistäveto
2 ON/2OFF (kontaktipinnat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.