2.4.2014

Liitävät jäljestäjät

Extreme photo editinggg
Pitihän se maanantaina 31.3. kokeilla miten syksyn ainokainen muka-jäljestyskerta oli jääny likkojen mieleen. Pikainen kertaus netistä kuinka jälki tehdään, miten siellä toimitaan ja mänöks. Unnukka-porokoira läks messiin, ja tehtiin joka koiralle jälki vuorotellen. Ensin Unnis, sitte Kips ja viimosena Kars. Hihna oli vissiin liian raskas ja likat eivät muutenkaan pidä hihnasta jalkojen välissä, joten eivät antaneet sen olla niin kuin hihnan jäljestäessä kuuluisi olla koiran etujalan välistä. Meillä hihnan pelastaminen jalkasolmusta on lenkkitemppu, ja likat hoitaa hihnasotkut aina ite, joten ei ihme ettei jäljellä hihna saanut olla jalkojen välissä - koirat tekivät mielestään uroteon aina, ku äiskä yritti solmuttaa niije jalat hihnalla.

Joka tapauksessa, ihan näpäkästi jäljestivät, vaikka nokat irtos maasta useaan otteeseen ja kummankin kärsäsuunta käänty melkein 180 astetta taaksepäin jossain välissä. Korjasin videolla hihnan tukemaan Caraa vasemmalle puolelle, ja koira pysyi viimein suorassa. Kumpiki meinas aina kääntyä oikealle. Emmäny tiiä kui päteviltä me videolla sählätessämme näytetään, ku ei tää oo meijän päälajiks muodostumassa. Satunnaista hassuttelua ja kärsän käyttöä. Mutta jos suoranaisia hirmuvirheitä ja jotaki huomautettavaa on, niin kuulen mielelläni, kommentointikenttä on vapaa. 

Jäljen tekemisestä sen verran vielä, että kävelin pieniä askeleita ja tipautin namin joka askeleelle. Alusta oli suht. tasainen talven alta paljastunut lyhyt nurmikontapainen sekamelskamaa. Jäljen alkuun ja loppuun tein metri x metri tallatun neliön, joita yhdisti suora jälki. Palasin jäljen teon päätettyäni pois eri reittiä.

No laumakuva jäljestyksestä.
Jaaa videomatskua tietysti - huomatkaa aiva ihana piisi jota tosin vähän muokkailin.
"Hitot nameista, täällähä o jänes... tai osia siitä."
Ei ihan yllä jänön lonkat A:han, mutta mites ois E/E? Kovin ovat
irtonaiset, 
eivätkä ole maljaan yhteensopivat.
Anteeksi kaikki lemmikkijänesten omistajat.
Tänään oli legendaarinen päivä agilityn suhteen, sillä kävin agilityssä vain yhden paimenen, Caran, kanssa. Oli höpsöä pidellä vain yhtä hihnaa ja keskittää huomionsa vain yhteen koiraan. Cara odotteli häkissä aivan hipihiljaa ja rauhassa maaten kun tutustuin itse rataan ja kun toiset koirakot menivät meidän jälkeemme. Kävin vain palkkailemassa sitä minuutin parin välein. Meillä on nyt viideksi kerraksi varattuna yksi treenipaikka, mikä tarkoittaa yhtä koiraa per treenikerta. Jätin Cican tällä kertaa kotiin ku se on vielä loppujuoksuhöyryissään. Vuorottelen viikon välein koiria treeneissä. Torstain viikkotreeneihin pääsevät tietysti kumpikin mukaan, mutta keskiviikkona vuorotellaan.

Rata oli haastava, muistaakseni peräti 24 esteen rata. Turha vissiin ees mainostaa että unohin radan ainakin pari kertaa. Radalla oli oikein mukavasti haastetta tarjoavia ohjauskuvioita, joista yhtä sain jauhaa mooonta kertaa ennen kuin se meni niin kuin pitikin. Piirtelin taas radan, joten mittasuhteet ja etenkin oikean pään aidat ovat todennäköisesti aivan vinks vonks. En mitenkään muistanut, miten ne menevät joten hyppyjen ja ehkä muidenkin esteiden suhteen pitäkää kämmivara.


Unohda - listalle pääsi tänään minun jarrutteluni ohjauksen kanssa hyppyesteillä. Teen typerän käsiliikkeen, joka muistuttaa käteenottokäskyä, ja se katkaisee aina radan etenemisen ja jarruttaa koiraa. Koiralta lähti heti käsijarru pois, kun korjailimme tätä minun jo oppimaani virhettä. Rata sisälsi varmaan kaikki mahdolliset ohjaustekniikat, joista luonnollisestikin pystyi valitsemaan joka esteellä monesta vaihtoehdosta itelleen sen mieleisimmän. Viskileikkaus, takaaleikkaus, persjättö, valssi, pakkovalssi, päällejuoksu... Mitä näin äkkiseltään tuli mieleen. Tehokas treenikerta, eipä siinä. Kepit sujuivat jees, vaikka ne olivat haastavasti seinää kohti.

Tänään mieleen jäivät ainakin nämä asiat:
1. Ei käteenottokäskyä sille turhissa tilanteissa
2. Radan tulee edetä ihan koko ajan - jarruttelevat turhat käsiliikkeet pois
3. Kumartelu pois viskileikkausta tehdessä
4. Muista palkata koira useammin - treenit treeninä, kisat erikseen

8 kommenttia:

 1. Oho, melkonen löytö moinen rusakon luusto :D Tuikku ja Hukka tuossa yks päivä hakivat myös jonkun pilkotun elikon luut metsästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olin varmaan enemmän innoissani nuista ku koirat... "Oih täällon scapula, sit täällon humerus ja ja..." :DD

   Poista
 2. Ite annan enemmän tilaa koiralle jäljillä. Koira opetetaan alusta asti työskentelemään itsenäisesti, ei auteta ellei ole ihan pakko. Etenkin jos koira hidastaa tahtia tai pysähtyy niin on tarkkana ettei mene liian lähelle sähläämään. Vaikka koira kysyis katseella apua tai pyöris paikoillaan hetken niin annetaan ratkaista ongelma itse, ei auteta ellei koira ole selvästi hukannut koko jälkeä. Etenkin jos on itse tallonut jäljen niin liian lähellä olemalla sekoittaa vain koiran nokkaa.

  Näin ainakin itse toimin, mutta fiksummat osaisi vielä paremmin neuvoa. Mekään ei jäljestetä kuin sillointällöin aivojumpan vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää huomioida ensi kerralla. Ei edes tullut ajatelleeksi, että se voisi sotkea koiraa.

   Poista
 3. Paketit saapuivat tänään perille..kiitoksia vielä kovasti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että nuin nopiaan saapuivat!

   Poista
 4. Jäljestäessä se liinahan voi olla myös selän päällä, jos vatsan alla pitää, niin silleen että se liina tulee vielä takajalkojen välistä. Muutenhan saatat itse jo ohjata koiraa vahingossa vinoon jos liina kiristyy ja työntää kylkeen. Ja tosiaan, kaikki ylimääräinen sähläys jäljeltä pois, kuten tuo liinan heittäminen toiselle sivulle vai selälle, en erottanut puhelimella. Ja koiran annetaan jäljestää ihan rauhassa, jos se menee jäljeltä pois, anna itse mahdollisuus koiralle löytää jälki ennenbkuin itse puutut siihen. https://m.youtube.com/watch?v=b1qqZ-fKK8M tuossa video Rockyn peltojäljestä joka ei ollut koiran parasta taidonnäytettä, mutta parista hukasta huolimatta en puuttunut koiran jälkityöskentelyyn kummemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ohjeistuksesta! Yritetään muistaa tehdä ainakin jokin yksittäinen asia eri tavalla ensi kerralla. Ongelmana jalkojen välitse menevässä liinassa se, etteivät koirat anna sen olla jalkojen välissä. Pennusta saakka kun on tempun tavoin opetettu että liina ei kuulu jalkojen väliin - hyppäävät vaikka neljän jalan loikan lenkillä että hihna ei sotkeutuisi jalkoihin.. :D joten lienee viisainta antaa liinan levätä selän päällä jatkossa.

   Poista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.