5.4.2014

Match Show Kajaani


Eipäs kummosia sijoituksia irronnu tänään. Ei vissii oo tarpeeks näyttäviä koiria. Mätsäreissä oli aika tavallinen määrä koiria, joku 20-30 per luokka.
Cicaro pienten SIN-, Caramel pienten SIN4 ja parikisassa ei sijoitusta. Napsivat heti pois erinäköset parit, samannäköiset saivat jäädä. Parikisan seisomaosuus sujui hienosti, mutta liikkeessä Cara arvatenkin kiirehti Kiksua edellä. Caraa en saanut laittaa isoihin koiriin koska isojen koirien tuomari ei saa arvostella sekarotuisia. Kylläpä herätti kummastusta. Ei SAA arvostella sekarotuisia? Tuli vähä hyljeksitty olo, että tuomari maineineen jotenkin likaantuisi jos arvostelee leikkimielisissä näyttelyissä sekarotuisia. Kummallinen tuo näyttelymaailma.

Samaan aikaan hallissa oli viralliset agikisat, ois ollu kivempi osallistua niihin jos ois voitu. Mätsärit on tuuripeliä ja näyttävät rodut sijoittuvat ja samat koirat napsivat ainaisesti BIS1-sijoituksia. Ei sen niin kuuluisi mennä. Agissa sentään pärjää kyvyillä. Silti tosi tyytyväinen tyttöihin tänään, ei kai sitä aina voi päästä BIS-kehään. Oottelivat häkissä nätisti ja esiintyivät hyvin. Toivottavasti en kuulostanut liian kriittiseltä tai katkeralta, päivä oli joka tapauksessa mukava!

11 kommenttia:

 1. Ton takia oon nirso ja meen aina Tuikun kans sekarotukehään. Toisaalta, musta luppakorva on huomattavasti tylsemmän näkönen hyvästä esiintymisestään huolimatta, jos kehässä menee joku vähän äänekkäämpi ja siro sinisilmäinen :D

  VastaaPoista
 2. oho, karkas, siinäkin siis syy, miksi seuraavan koiran on ehdottomasti oltava pääväriltään jotain muuta kuin musta ;) ihan valokuvauksenkin kannalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toisinaan näkee samantien millä perusteella tuomari tekee valinnat, mutta tänään jäi ihan hämärän peittoon. Liike, seisominen, käsiteltävyys, yhteistyö, ulkonäkö, tuomarin omat mieltymykset... Siinä on monta tekijää.

   Poista
 3. Me oltiin tänään mätsäreissä Isojen aikusten PUN4 ja ei oltaisi päästy punaiseen kehään, jos ois ollut toinen koira parina, jouduin siis esittämään koiran ilman paria. Tuomari sanoi, että annetaan punainen nyt, ku oot yksin. Olin vaan, että okei. No punasten kehässä sitten, ei oltaisi päästy neljänsiksi, jos yksin koira ei olisi "pelännyt" mustia koiria? Syytti meidän mustaa koiraa, siitä ettei voinut omaansa esittää oikein päin eli selkä meille päin. Mietityttää, että mikä hemmetin vika niissä seropeissa on, ettei muuten voida antaa sijaa tms. vaan vain jos joku rotupi esiintyy huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, oottepa jännästi sijanne saaneet! Voihan se olla että jotkut tuomarit tietoisesti tai tiedostamattaan suosii enemmän rotukoiria ku sekarotuisia, mutta ei se välttämättä aina niin ole. Olen kyllä kohdannut ihan selkeetä seropisyrjintää ku ei esmes saatu kiertää oma ympyrää ja toinen koira sai. Samoiten eräässä kehässä seropit tiputettiin aika nopiaan pois. Tietäski aina mitä tuomareiden päässä liikkuu, mistä ne tykkää ja mistä ei!

   Poista
  2. Tää tuomari oli aika mielenkiintonen, ei nimittäin tiennyt mikä on Jämpti, sano vaan että metsästäjäkoira rotu ja amerikanakitasta sano vaan, että jonkin sortin akita. Jopa minä, joka ei vielä montaa vuotta koirien kanssa pyöriny, tiesin nuo rodut.

   Oho, aika kumma ettei toinen saa kiertää ympyrää mutta toinen saa.. Lisäksi jäi vähän kummastuttaan toi tuomari, joka oli kajaanis isoilla. Miks on mätsäreihin tullut tuomaroimaan, kun ei kerta saa tuomaroida seropeja? Mietin vain.

   Poista
 4. Ei minustakaan näyttävyyden pitäisi olla mätsäreissä pääasia, vaan yhteistyö. Toki eri asia jossain BISsissä, mutta mätsäreissä pitäisi olla ideana juuri se, ettei rotukoiran tarvitsisi olla rodunmukainen tai seropinkaan supernäyttävä. Seropisyrjintään en itse ole täällä törmännytkään, ei tosin ole seropeille omia kehiäkään enkä ole varma, paljonko niitä täällä mätsäreissä käy, kun en aina edes erota onko joku koira seropi vai rotukoira :D

  Meidän suunnalla on välillä aika paljon shelttejä mätsäreissä ja siksi Netan viimevuotiset pärjäämiset olivat mysteeri. Kyllähän se esiintyi paremmin ja varmemmin kuin 2012, mutta tiedä sitten vaikuttiko turkki (2012 sterkkauksen jälkeen Netan mahakarvatkin olivat hyvin lyhyet ja koira oli jälleen pelkkää koipea).

  Oliko se muuten niin, että ulkomuototuomari ei saisi tuomaroida seropeja edes mätsäreissä? Tästä tosin herää kysymys, miksi mätsäreihin pitää saada ulkomuototuomareja, kun luulisi että harrastajissakin riittäisi.. Kumma juttu. Ja sitten vielä tuo jako isoihin ja pieniin saisi olla selkeämpi kuin se 40 cm mikä on täällä rajana, jos koon perusteella on. Pakkohan Netankin on pieniin mennä, kun pöydällä esitettäviin kuuluu... Huhhuh, tästähän saisi romaanin jo omaankin blogiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä tuo jako pitäis ehkä olla selkeämpi. Itellä just pienen ja ison välimaastossa nuo, joten yleensä laitan toisen toiseen, ettei sais molemmat samaa nauhaa samas kehäs ja joutus aina ettii esittäjää toiselle. Pienten säkäkorkeutta voisi hyvin nostaa 45 senttiin.

   Poista
 5. Me Awan kanssa jouduttiin joskus osallistumaan pieniin, koska isot koirat tuomaroi virallinen ulkomuototuomari (joten hänkään ei siis saanut tuomaroida seropeja..). Awalla säkää on noin 47cm, et eihän se sinänsä mikää iso ole, mutta oli se silti kummallista seisoskella sen kanssa pikkukoirakehän laidalla. Saatiin vähän katseitakin vaikkei koira tuon suurempi ole. Onneksi ei sentään mätsäriin ollu osallistumassa mitään +70cm säkäkorkeutta omaavaa seropia, siinä sitä oltais oltukin :')
  Itse olen sitä mieltä, että jos mätsärissä jonkun luokan tuomaroi virallinen ulkomuototuomari, niin silloin olisi oltava automaattisesti seropeille oma luokkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Jos on valikoitu joitaki supertuomareita arvostelemaan, niin seropeille myös oma luokkansa.

   Poista
 6. Juu, Kennelliiton säännöt kieltävät ulkomuototuomareilta sekarotuisten arvostelemisen edes mätsäreissä. Mutta aika tylsää, jos ei ole ollut sekarotuisille omaa luokkaa silloin! Täällä päin ainakin tulee järjestäjille hirveät raget jos seropeille ei ole omaa kehää ulkomuototuomarimätsärissä :D

  Noin muuten, niin eihän ne näyttävät koirat aina voita. Mun koira on iso, näyttävä ja esiintyy+liikkuu tosi hyvin, energisesti ja häntä heiluen, mutta usein ollaan jääty ilman sijaa. Joka tuomarilla on omat mieltymyksensä :) Kyllä ne "tylsät" kultsut, sheltit ja mäyräkoiratkin sijoittuvat, jos ne tuomarin silmää miellyttävät olemuksellaan ja esiintymisellään. "Eihän sitä aina voi bis-kehään päästä" - no ei tosiaankaan voi, se on ihan hyvä pitää mielessä, kun on kyse puhtaasti arvostelulajista, jossa ei ole minkäänlaisia sääntöjä mihinkään kisaan liittyvään asiaan.

  VastaaPoista

Kirjoita asiallisesti niin saat äänesi kuuluviin.